Záškoláctví jako noční můra. Rodičům hrozí až dva roky vězení

11.11.2011 13:21

Kdo se nikdy neulil ze školy nebo alespoň z tělocviku, ať hodí kamenem. Snad každý měl na svědomí nějakou tu zfalšovanou omluvenku, když se měla psát písemka nebo zkoušet plynové masky. Dnešním žáčkům však svítí červeně stovky neomluvených hodin ve škole a zákonodárcům dochází trpělivost. Za nezodpovědnost mladých studentů zaplatí jejich rodiče a to až dvouletým trestem odnětím svobody.

Záškoláctví jako noční můra. Rodičům hrozí až dva roky vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

 Školačka rekordmankou

Nechvalný rekord v počtu neomluvených hodin drží mladičká dívka z Radvanic. Za školní rok 2005/2006 nasbírala 620 neomluvených vyučujících hodin. To asi nebyl jen tělocvik... Dívku měli svěřenou v péči její prarodiče, kteří výchovu ani dozor nad mladou žačkou evidentně nezvládali a byli proto obviněni z ohrožování výchovy mládeže.

Ale pro pletky s policií stačí i mnohem méně než 620 neomluvených hodin. Rodiče v žádném případě nesmí podporovat záškoláctví svých dětí a to ani v omezené míře.

Související:

"Rodičům, kteří svým dětem umožňují záškoláctví a neomluvené absence povinné školní docházky, hrozí obvinění z trestného činu - ohrožování výchovy dítěte- podle §201 zákona číslo 40/2099 Sb., trestní zákoník. Za tento přečin hrozí pachateli až dva roky vězení", uvedla pro Parlamentnílisty.cz mjr. Petra Vedrová z krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Přesto jsou někteří rodiče nepoučitelní.

Rodiče jsou nepoučitelní. Co teprv děti

 Manželé z Ostravy porušili tímto způsobem zákon hned dvakrát a proto nyní čelí reálné hrozbě nejvyššího trestu za tento trestní čin. Manželé neřešili neomluvenou docházku a záškoláctví všech svých tří dětí. Ty dohromady zameškaly stovky neomluvených hodin. V prvním případě byli rodiče odsouzeni k obecně prospěšným pracím. Když se ani pak nepoučili a jejich děti opět nasbírali stovky neomluvených hodin, ocitli se rodiče před tváří zákona podruhé a nyní mohou skončit až na dva roky ve vězení. Ale nejen v Ostravě žijí nepoučitelní rodiče.

I Liberec zaznamenává podobný případ, kdy jsou otec a matka záškoláků pro tento trestný čin stíháni již podruhé a lze proto počítat s mnohem přísnějším trestem než v prvním případě. "Kriminalisté na každém Územním odboru v rámci Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje řeší každý rok desítky podobných případů, problém je to zejména ve velkých městech", doplňuje pro parlamentní listy mjr. Petra Verdová.

I radnice vytáhla na boj se záškoláctvím

Záškoláctvím se neřeší jen na půdě škol a policie, ale také je vždy v řešení orgánů sociálně právní ochrany při městských a obecných úřadech. A některým radnicím už došla trpělivost a vytáhly do boje proti nezodpovědným rodičům. Mezi takové patří i Břeclav, která v této záležitosti dlouhodobě spolupracuje se školami i policií České republiky. V roce 2004 se dokonce město rozhodlo přistoupit k řešení této problematiky velmi radikálním způsobem, kdy rodičům za neomluvené hodiny pozastavilo vyplácení sociální dávek a podalo na ně trestní oznámení. Bohužel současná legislativa tento postup nyní už neumožňuje. "Tento systém pozbyl platnosti s novým zákonem o hmotné nouzi. Pokud zjistíme záškoláctví, musíme informaci předat na odbor školství, který musí záškoláctví prověřit ve správním řízení. Pokud vydá rozhodnutí o přestupku, předá jej oddělení hmotné nouze nebo policii.", vysvětluje Dagmar Gasnárková z odboru sociálních věcí městského úřadu v Břeclavi. "Pokud máme signál o záškoláctví, ihned se orgán péče o dítě sejde s rodiči a zástupci školy. Vyhotovíme protokol, který podepíší jak rodiče, tak i dítě a dostanou zkušební dobu. Zavazují se totiž, že se záškoláctví již nebude opakovat.", pokračuje Dagmar Gasnárková. Podle ní se však situace oproti předchozím rokům zlepšila:" Za dobu okresních úřadů jsme řešili i sedmdesát záškoláctví za rok. Loni to bylo šest případů - dva z toho se dostaly k přestupkovému řízení, žádný k trestnímu stíhání. Letos jsme jeden případ předali soudu a dva jsou na policii", doplňuje Gasnárková.

A její tvrzení potvrzuje také mjr. Petra Vedrová z Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. "Nedávno jsme v Břeclavi zahájili trestní stíhání rodičů třináctiletého chlapce, který ve druhém pololetí školního roku 2010/2011 zameškal 397 hodin, z toho 162 neměl omluvených," uzavřela pro redakci.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…