Zástupce pravice šokoval: Nejvíc nás zadlužili Parkanová a Kalousek

16.06.2012 12:41

ROZHOVOR Topkaři Vlasta Parkanová a Miroslav Kalousek se svým hlasováním pro deficitní státní rozpočty v posledních patnácti letech přičinili ze všech poslanců nejvíce o zadlužení České republiky. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl Josef Zbořil, lídr Strany svobodných občanů pro krajské volby v Olomouckém kraji.

Zástupce pravice šokoval: Nejvíc nás zadlužili Parkanová a Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová s Miroslavem Kalouskem

Budete se ucházet o hlasy voličů v krajských volbách. Co vám nejvíc vadí na nynějším způsobu vedení Olomouckého kraje a co je třeba z vašeho pohledu prioritně v kraji změnit?

Mně a Svobodným obecně vadí celkový současný systém, který bychom chtěli změnit a více se přiblížit Švýcarsku, kde je z centrální úrovně řízeno jen 47 tisíc státních zaměstnanců, kdežto v ČR je to 430 tisíc. Tuto změnu ale můžeme uskutečnit nejdříve po úspěšných volbách do Poslanecké sněmovny. Co se týče Olomouckého kraje, předpokládám, že existuje třetina krajských úředníků, stejně jako v jakémkoli jiném úřadě, která dělá svoji práci řádně a zodpovědně. Ostatní jsou buď něčí známí či z hlediska potřeb občanů zbyteční a jen kazí jméno a čest této profesi. Pokud chceme provést změnu efektivně, ne jen tupě škrtat počty pracovníků, musíme znát konkrétní situaci na daném úřadě.

Kromě systémových změn, které lze provést v řádech měsíců, lze také například operativně v řádech týdnů přesunout část administrativy do sběrných dvorů, kde by úředníci mohli katalogizovat přivezený materiál a smysluplně tak využít svůj byrokratický talent. Krádeže kovů jsou rozšířeným problémem a jen na železnici dosahuje škoda ročně 20 až 25 milionů korun a konkrétně v Olomouckém kraji přibližně milion. Dochází ovšem ke snížení bezpečnosti a může vzniknout podobná nehoda jako v roce 2008 ve Studénce, kde škoda dosáhla 136 milionů a kde zemřelo 6 lidí. Nyní se zřejmě na podobnou událost čeká, aby se tento problém začal řešit. Rád bych tomu předešel.

Vaše strana se hlásí k pravicové orientaci. V čem se lišíte od ODS a TOP 09?

Jelikož je pro nás kromě Švýcarska inspirativním státem také USA, tak pokud se na politiku v ČR podíváme americkým pohledem, můžeme místo „demokraté“ a „republikáni“ říkat, že v ČR jsou „občansko-sociální demokraté“ a „svobodní republikáni“. Blízké jsou nám myšlenky Rona Paula, který byl sice letos v republikánských primárkách poražen Mittem Romneym a nevyzve tak demokrata Obamu k souboji o Bílý dům, ale aktivizoval pro politiku velké množství lidí a odstartoval myšlenkovou změnu ideálů této strany ze současné neokonzervativní na více libertariánskou.

Pokud jde o TOP 09, tak ta je tvořena především bývalými členy KDU-ČSL a je součástí evropské lidové strany. Současnou formu a hloubku integrace v EU prosadili evropští socialisté a lidovci a je to právě tento systém a zadlužující politika, co způsobuje ztrátu evropské konkurenceschopnosti a který se nyní začíná ekonomicky hroutit. Pokud se podíváte, kdo z poslanců v ČR za posledních 15 let nejvíce hlasoval pro deficitní státní rozpočet a nese tak zodpovědnost za současnou míru státního zadlužení, tak na prvním místě naleznete Vlastu Parkanovou a hned za ní Miroslava Kalouska. Zadlužování či zvyšování daní není pravicová politika.

Sledujeme kauzu kolem nákupu letounů CASA

Svobodní jsou  také známí svým euroskepticismem. Proč by Česká republika měla vystoupit z Evropské unie?

Chceme především snížit míru integrace evropských zemí na stav před podpisem Lisabonské nebo ještě lépe Maastrichtské smlouvy. Současný stav EU je přebyrokratizovaný a stále více lidí jej také začíná chápat jako Svaz evropských socialistických republik. Podle mě by bylo ideální, kdyby celá EU nefungovala jako nyní se vzorovým mikrokosmem Belgie, ale tento mikrokosmos byl nahrazen Švýcarskem. Musíme ale být primárně zodpovědní k obyvatelům ČR. Pokud slibujeme určité změny, tak nejrychlejší cesta, jak je uskutečnit, je vystoupení z EU, protože nebudeme vázání evropskými vyhláškami. Prosazujeme také lidové veto, to znamená, že když zastupitelstvo, ať už obecní, krajské, nebo na republikové úrovni něco schválí a občanům se to nelíbí, tak mají možnost vyvolat referendum a pokud je výsledek opačný, než jaký schválili zastupitelé, platí výsledek referenda s tím, že okamžitě končí mandát daných zastupitelů a budou se konat nové volby, protože nereprezentují postoje a názory občanů.

Kde podle vás dochází k největšímu plýtvání s veřejnými penězi?

Třeba statistický úřad měl v roce 2010 ve Švýcarsku 566 zaměstnanců a v ČR 1730. Přece u nás nemusí tu samou činnost dělat třikrát tolik lidí. Jen na mzdách to je půl miliardy ročně. Potom existují vládní informační kampaně, na které bulvár minulý týden upozornil skrze středoškolské přednášky rybáře Jakuba Vágnera za 13 tisíc korun na hodinu. Jen v roce 2008 byla na tyto vládní kampaně vydána půl miliarda korun a byly financovány programy typu: „Evropou volnou cestou“, „Žiju bio“, „Ryba je dobrá, zdravá a domácí“, „Vláda pro vás“ a „Evropě to osladíme“.

Co tedy navrhujete?

Za toto neutrácet, nebrat peníze důchodcům, protože oni si na penzi spořili celý život. Za předpokladu, že člověk má 40 produktivních let a potom bude 20 let v důchodu, tak aby si zachoval poloviční životní úroveň, na kterou byl zvyklý, tak z každého roku musí odkládat čtvrtinu svého výdělku, čili zhruba současnou míru sociálního pojištění, kdy zaměstnanec z platu odvádí 6 % přímo a 25 % přes svého zaměstnavatele. Je zcela asociální nyní těmto lidem krátit důchody.

V čem vidíte nejvýraznější slabiny Nečasova kabinetu?

Neznám nikoho, kdo by věřil těmto LIDEM. Jej samotného vnímám ještě jako jednoho z posledních důvěryhodných lidí v ODS. Politická strana by měla mít asi 50 tisíc členů, aby nedocházelo k politikaření a mohlo docházet k souboji ideálů nebo myšlenek. Ve zmiňovaném Švýcarsku je třikrát více členů politických stran než u nás na méně veřejných funkcí, což silně pomáhá, že se lidé s určitými charaktery nedostanou dále než na okresní či krajskou úroveň, a proto je u nás možné, že se dostávají i na republikovou úroveň. Neodfiltrují se. Samotná demokratická pravidla nestačí, je třeba mít i aktivní občanský postoj a prosazovat jej formou soutěže uvnitř a mezi politickými stranami.

Kde jsou podle vás kořeny současného stavu české společnosti?

Řekl bych, že jednou historici toto období nazvou „postnormalizací“, kdy se zde exkomunističtí papaláši snažili zavést kapitalismus a demokracii, ale namísto toho zavedli korporátní kapitalismus či „já-na-bráchismus“ a ochlokracii, neboli vládu lůzy.

Prezident Václav Klaus vyjádřil vaší straně podporu. Jak se k hlavě státu stavíte vy? Předpokládám, že nebudete souhlasit s tvrzením mnohých občanů, že je to zloděj a měl by být souzen za velezradu…

Líbí se mi jeho zásadový postoj vůči Evropské unii, protože ta je v současné době jedním z největších nebezpečí pro svobodu občanů evropských zemí a to kvůli vzrůstající míře odosobněného schvalování předpisů bez možnosti dopátrat se, kdo je za co odpovědný a sílícího EURO-nacionalismu a EURO-populismu, což jsou stejně nebezpečné hroby mezinárodního charakteru jako jejich tradiční formy charakteru národního – nacionalismu a populismu.

Jak se díváte na kritiku EU ze strany Jany Bobošíkové?

Její kritika EU je projevem antiestablishment postoje s vlasteneckým nábojem, což brzy začne být velmi populární a má tak blízko k rakouské straně Liste Dr. Martin. Na evropské úrovni tak má blíže k Dělnické straně sociální spravedlnosti či maďarskému Jobbik. Svobodní oproti tomu ideologicky směřují k evropské skupině EFD vedené britskou UKIP.

Kdo by měl být příštím prezidentem a proč?

Kdokoliv kompetentní a odpovědný. Po roce 1989 zde byli pouze tři osobnosti, které se věnovaly politice a ne politikaření - Havel, Klaus a Zeman. Myslím, že se Miloš Zeman díky prokázané kompetentnosti prosadí a porazí zbývající kandidáty, včetně kandidáta Svobodných pana Jákla, který dle mého názoru zase nejlépe dokáže čelit a poukazovat na hrozby ze strany současné byrokracie EU.

Co pro vás znamená kauza Rath?

Jeho kauza pro nás znamenala, že se média zabývala jím a pozornosti uniklo, že poslanecká sněmovna schválila tzv. Evropský stabilizační mechanismus a tím i potenciální závazek České republiky na záchranu eurozóny ve výši 350 miliard korun. Vládní poslanci nyní těžko nachází desítky miliard pro vyrovnání rozpočtu a přitom se zavazují k záchraně nefunkčního systému v řádech stovek miliard korun.

Chcete ještě zmínit něco závěrem?

Líbilo by se mi, kdyby lidé v nadcházejících krajských volbách volili neparlamentní strany a vytvořili v tomto ohledu více soutěžní politické prostředí a přerušili by tak také předpokládatelné korupční a zájmové vazby mezi vládní a komunální úrovní novými subjekty. Prostě již nepokračovat a neprohlubovat trend posledních 20ti let, kdy na různých úrovních střídavě či spolu v koalici vládnou občansko-sociální demokraté.

Ing. Josef Zbořil, Ph.D., 32 let, pracuje jako výzkumný a vývojový pracovník ve strojírenské společnosti v oblasti železniční infrastruktury. Je členem republikového výbory Strany svobodných občanů a lídrem kandidátky této strany pro krajské volby v Olomouckém kraji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…