Zástupce pravice šokoval: Nejvíc nás zadlužili Parkanová a Kalousek

16.06.2012 12:41 | Zprávy

ROZHOVOR Topkaři Vlasta Parkanová a Miroslav Kalousek se svým hlasováním pro deficitní státní rozpočty v posledních patnácti letech přičinili ze všech poslanců nejvíce o zadlužení České republiky. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl Josef Zbořil, lídr Strany svobodných občanů pro krajské volby v Olomouckém kraji.

Zástupce pravice šokoval: Nejvíc nás zadlužili Parkanová a Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová s Miroslavem Kalouskem

Budete se ucházet o hlasy voličů v krajských volbách. Co vám nejvíc vadí na nynějším způsobu vedení Olomouckého kraje a co je třeba z vašeho pohledu prioritně v kraji změnit?

Mně a Svobodným obecně vadí celkový současný systém, který bychom chtěli změnit a více se přiblížit Švýcarsku, kde je z centrální úrovně řízeno jen 47 tisíc státních zaměstnanců, kdežto v ČR je to 430 tisíc. Tuto změnu ale můžeme uskutečnit nejdříve po úspěšných volbách do Poslanecké sněmovny. Co se týče Olomouckého kraje, předpokládám, že existuje třetina krajských úředníků, stejně jako v jakémkoli jiném úřadě, která dělá svoji práci řádně a zodpovědně. Ostatní jsou buď něčí známí či z hlediska potřeb občanů zbyteční a jen kazí jméno a čest této profesi. Pokud chceme provést změnu efektivně, ne jen tupě škrtat počty pracovníků, musíme znát konkrétní situaci na daném úřadě.

Kromě systémových změn, které lze provést v řádech měsíců, lze také například operativně v řádech týdnů přesunout část administrativy do sběrných dvorů, kde by úředníci mohli katalogizovat přivezený materiál a smysluplně tak využít svůj byrokratický talent. Krádeže kovů jsou rozšířeným problémem a jen na železnici dosahuje škoda ročně 20 až 25 milionů korun a konkrétně v Olomouckém kraji přibližně milion. Dochází ovšem ke snížení bezpečnosti a může vzniknout podobná nehoda jako v roce 2008 ve Studénce, kde škoda dosáhla 136 milionů a kde zemřelo 6 lidí. Nyní se zřejmě na podobnou událost čeká, aby se tento problém začal řešit. Rád bych tomu předešel.

Vaše strana se hlásí k pravicové orientaci. V čem se lišíte od ODS a TOP 09?

Jelikož je pro nás kromě Švýcarska inspirativním státem také USA, tak pokud se na politiku v ČR podíváme americkým pohledem, můžeme místo „demokraté“ a „republikáni“ říkat, že v ČR jsou „občansko-sociální demokraté“ a „svobodní republikáni“. Blízké jsou nám myšlenky Rona Paula, který byl sice letos v republikánských primárkách poražen Mittem Romneym a nevyzve tak demokrata Obamu k souboji o Bílý dům, ale aktivizoval pro politiku velké množství lidí a odstartoval myšlenkovou změnu ideálů této strany ze současné neokonzervativní na více libertariánskou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…