Zeman jednal s polským prezidentem. Víme, co mu Duda řekl soukromě ohledně povinných kvót

09.10.2015 19:01

Po skončení summitu Visegrádské skupiny a Chorvatska se spolu poprvé setkali český prezident Miloš Zeman a nový polský prezident Andrzej Duda. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka šlo o velmi přátelské setkání a oba prezidenti si porozuměli. A dle informací ParlamentníchListů.cz mělo setkání Zemana s Dudou i jiný rozměr – nepřímou omluvu za hlasování polské vlády v otázce kvót.

Zeman jednal s polským prezidentem. Víme, co mu Duda řekl soukromě ohledně povinných kvót
Foto: Hanka Brožková (KPR)
Popisek: Miloš Zeman a polský prezident Andrzej Duda

Prezident Miloš Zeman byl od středečního večera v maďarském městě Balatonfüred u břehů známého jezera Balaton. Konal se zde summit Visegrádské čtyřky a Chorvatska na úrovni prezidentů. Lídři Česka, Polska, Maďarska, Slovenska zde řešili imigrační krizi, energetickou bezpečnost a klimatické změny. Jako zvláštní host byla pozvána chorvatská prezidentka Kolinda Grabar-Kitarović.

„Informoval jsem účastníky jednání o usnesení Poslanecké sněmovny, které bylo přijato velkou většinou hlasů a které odmítá systém automatického přerozdělování uprchlíků pomocí kvót. Informoval jsem rovněž o rozhodnutí české vlády vyslat jako výraz solidární pomoci vůči Maďarsku na jeho hranice symbolické vojenské a policejní jednotky. Chápeme obtížnou situaci jak Maďarska, tak Chorvatska a věřím, že přijmeme daleko rozhodnější opatření, než tomu bylo v minulosti. Protože řečeno co nejzdvořilejším tónem, EU zatím prokázala nulovou schopnost zabezpečit své vnější hranice,“ zhodnotil summit na závěrečné tiskové konferenci prezident Miloš Zeman.

Struktura uprchlíku je podle jeho názoru diskusní, protože nikdo zatím nezměřil, kolik je ekonomických, kolik před válkou prchajících a kolik je džihádistů. "Chtěl bych nicméně varovat před mediálním zveličovaní podílu skutečných uprchlíků a skutečných Syřanů," uvedl český prezident.

„Někteří upozornili na fakt, že mezi uprchlíky je 70-80 procent zdravých, mladých, dobře situovaných mužů. Bohužel jsou porušovány schengenské i dublinské dohody, protože povinností uprchlíka je v první bezpečné zemi požádat o azyl, kde buď začne další řízení nebo je vyhoštěn. Takže z tohoto hlediska všichni uprchlíci porušují zákon,“ doplnil prezident Zeman.

Zeman jednal s polským pretějškem "z očí do očí"

Po závěrečné tiskové konferenci všech pěti prezidentů (János Áder – Maďarsko, Andrej Kiska – Slovensko, Andrzej Duda – Slovensko, Miloš Zeman a Kolinda Grabar-Kitarović – Chorvatsko) se český prezident ještě bilaterálně setkal s novou polskou hlavou státu, Andrzejem Dudou.

„Bylo to velmi přátelské jednání, prezidenti si porozuměli. Hovořili spolu nejen o postupu polské vlády ve věci kvót, ale také o velkých infrastrukturních projektech, jakými jsou vodní kanály, například Ostrava-Kožle. Došlo i na otázku českého námořního přístavu a jeho umístění v Polsku,“ uvedl českým novinářům na cestě z Maďarska mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Dle jeho slov navíc prezident Zeman pozval polskou hlavu státu na návštěvu České republiky. „Termín se bude dohadovat diplomatickými kanály. Stejně tak polský prezident pozval pana prezidenta do Varšavy,“ prozradil Ovčáček.

A jak se Andrzej Duda vyjádřil k postupu polské vlády ve věci kvót? „Nejsem oprávněn hovořit za polského prezidenta, mohu pouze poznamenat, že v otázce uprchlické krize jsou názory obou prezidentů v podstatě totožné,“ uvedl Jiří Ovčáček. Polská vláda totiž při nedávném hlasování v Bruselu zvedla ruku pro zavedení kvót, přestože na předchozích jednáních zemí V4 slíbila opak.

Polský prezident chce soudržnou Visegrádskou skupinu

Redakci ParlamentníchListů.cz se z důvěryhodných diplomatických zdrojů podařily zjistit další podrobnosti o tom, jakým způsobem polský prezident v Maďarsku o schválení kvót jeho vládou hovořil.

Podle našich informací se Andrzej Duda za postup polské vlády nepřímo omluvil. Prezident Duda měl říci, že něco takového se nemělo stát, protože Visegrádská skupina by měla být soudržná.

Některé indicie naznačují, že by klidně v budoucnu mohlo dojít z polské strany k obratu. Vbrzku se totiž v Polsku budou konat parlamentní volby a situace by se mohla změnit, pokud se podaří vyhrát a sestavit vládu konzervativní straně Právo a spravedlnost, tedy domovské strany prezidenta Andrzeje Dudy, který byl nedávno uveden do úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…