Živnostníků stále přibývá. Život jim ale znepříjemňují korupce a Kalousek

22.11.2011 22:05

V České republice byl zaznamenaný nárůst registrovaných živnostníků ve všech krajích v letech 2007 až 2010. Naopak ve stejném období klesl počet osob samostatně výdělečně činných v Ústeckém a Zlínském kraji. O tom, zda za nárůstem počtu lidí pracujících jako OSVČ, může "švarcsystém", se vedou diskuse. ParlamentníListy.cz tak přinášejí nejen náhled do kladů i negativ práce živnostníka, ale také názory, které hovoří pro i proti údajnému systému.

Živnostníků stále přibývá. Život jim ale znepříjemňují korupce a Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Počet registrovaných živnostníků stoupl v tomto období stejně, jako se zvýšil počet uchazečů o práci. Živnostníky tak lze vnímat jako stabilizátory české ekonomiky, protože se jejich počet nesnížil ani v době ekonomické krize," řekl ParlamentnímListům.cz Aleš Pospíšil, výkonný ředitel Řízení segmentů z Poštovní spořitelny, který se dlouhá léta pohyboval v podobném postavení, ale na různých místech světa.

Podle aktuálního průzkumu banky Era, která vyhrála letos titul klientsky nejpřívětivější banka, představují samostatně podnikající osoby asi 37 procent z ekonomicky aktivní populace. Ve srovnání například s Německem je to velmi vysoké číslo, poněvadž tam tvoří lidé OSVČ pouhých 15 procent ekonomicky aktivních lidí. Znamená to tedy, že toto srovnání může vypovídat o tzv. „švarcsystému" u nás, který se v daných letech začal nebývale rozmáhat?

Čtěte také:


„Je to jen hra čísel. Nelze z nich indikovat „švarcsystém". Ten systém vnímám spíše jako mediální fenomén. který se vyskytuje a neustále omílá, ale nikdo ho nedokázal podchytit. Ani označit, zda je to majoritní, minoritní jev, nebo jestli vůbec je. Víme všichni, že to může souviset s tím, že se firmy chtějí osamostatnit a nechat jen to, z čeho žijou, oprostit se od všeho, co jim nevydělává. A tak pouštějí jednotlivá přidružená pracoviště, na která mohou číhat jiní podnikatelé, kteří tam nabídnou práci lidem na ŽL. A ti pracují vlastně stále na stejném místě a vykonávají stále to stejné, jen v jiném pracovně právním postavení. Je toto také švarcsystém nebo ne? Mluví se o něm, ale přesto nikdo nikdy nepředložil konkrétní čísla, ani nenechal zpracovat statistiky," odmítá spojení s tímto neduhem jen na základě vyššího procenta OSVČ Aleš Pospíšil.

Milion lidí v Česku podniká

Dodal, že i když totiž v Česku má živnostenský list 37 procent lidí (ekonomicky aktivních), což znamená, že aktivně podniká zhruba milion lidí, ale jen 600 tisíc z nich má živnostenský list jako svůj hlavní zdroj obživy - a tím se podle něj ta čísla přibližují poměru těch, která jsou známá ze zahraničí směrem na západ od nás.

Čtěte také:


To, do jaké míry se počet živnostníků v Česku v budoucnu navýší či sníží, si nikdo netroufá odhadovat. Pravdou totiž je, že se musí podnikatelé potýkat s dost bolestivou nepřízní zákonodárců.

Snížení daňových paušálů i DPH...a to není všechno

Například už letos se museli živnostníci vyrovnat s diskuzí o snížení daňových paušálů. A připravit se na to, že změny zdaleka nekončí, pokračovat budou i v příštím roce. To má dojít ke zvýšení DPH, k úpravě právní normy živnostníků na „eseróčka" a také se počítá s možností odříznout živnostníky prakticky od veškerých daňových úlev.

Čtěte také:


V návrzích je pak i to, že si živnostníci nebudou moci, pokud budou využívat daňový paušál, odpočítávat slevy na děti a manželku, ani snižovat daně pomocí hypotéky či penzijního spoření. Jediným odpočtem má tedy zůstat sleva na poplatníka. A tak není divu, že se živnostníci oprávněně cítí pod velkým tlakem a ptají se po pravých důvodech chystaných změn a úprav v právní normě.

Čtěte také:


Jak se ukazuje, za vším stojí především nespokojenost s nízkým výběrem daní od podnikatelů. Do státní kasy od nich letos totiž mělo jít 5,4 miliardy korun. Ovšem nešlo - poněvadž finanční úřady musely nakonec lidem vracet prostředky z vysokých loňských daňových záloh. Kvůli tomu tak do státní kasy na konci letošního září dorazily místo uvedených 5,4 miliardy korun, pouhé dvě stovky milionů korun.

Podnikání ničí i korupce, proto se někteří podnikatelé s ní dali do boje

Velkým problémem, se kterým také řada živnostníků bojuje, je korupce. I jim mnohdy v podnikání brání natolik, že není možné se rozvíjet. I proto se někteří spojili také do občanského sdružení, které by mělo proti korupci bojovat.

Čtěte také:


Podnikáme bez korupce je další novou iniciativou, která veřejně deklaruje svůj etický přístup k podnikání. Posláním je šířit myšlenku podnikání bez korupce a organizovat aktivity, které korupční jednání ztíží. Občanské sdružení bude upozorňovat zveřejňovat příklady, že podnikat bez korupce je možné. Vystoupením z anonymity, na které toto sdružení sází, lze dokázat, že úspěch je dosažitelný legálně.

"Švarcsystém" deformuje trh práce, varují odbory

Jasno o tom, že dosavadní nárůst počtu lidí s živnostenským oprávněním, je známkou rozšiřování se "švarcsystému", mají však odboráři. A ti se rozhodli proti tomu zabojovat. Firmy v takovém případě totiž podle nich najímají lidi jako samostatné podnikatele a ne jako zaměstnance. Tím tak za ně nemusí platit zdravotní a sociální pojištění. Podle údajů ministerstva práce vzrostl počet vydaných živnostenských oprávnění pro fyzické osoby jen za tři čtvrtletí letos o více než 81 500.

Čtěte také:


„Kvůli růstu počtu takzvaných OSVČ se v roce 2012 vybere na zdravotním a sociálním pojištění o 10,4 miliardy korun méně," vysvětluje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Podle něj jsou totiž mezi OSVČ i třeba kuchaři a číšníci v hospodách nebo pokojské v hotelech. Boj proti "švarcsystému" podpořil i Jaroslav Zavadil, šéf odborové organizace ČMKOS. Podle něj prý totiž deformuje trh práce.

Od nového roku přísnější tresty za najímání lidí s ŽL na běžná pracovní místa

Na začátku roku 2012 má vejít v platnost navíc také novela zákona o zaměstnanosti. A i ta se může na konečném počtu živnostníků odrazit. Výrazně totiž zpřísní sankce za najímání nezávislých osob OSVČ na pozice, ve kterých by mohli pracovat lidé na zaměstnanecký poměr. Zaměstnanci na živnostenský list bude tím pádem hrozit pokuta až 100 tisíc korun a jeho zaměstnavateli sankce od 250 tisíc korun až do 10 milionů.

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…