Zkušený novinář už tuší, kdo tvrdě doplatí na bitvu Zemana a knížete

21.01.2013 4:45

Volební kampaň před rozhodujícím druhým kolem prezidentské volby vrcholí, drama se stupňuje, protože jasným favoritem není z dvojice Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg nikdo. „Myslím, že Miloš Zeman je mírný favorit, stačí, aby v kampani stále udržoval stejnou teplotu,“ je přesvědčen známý politický komentátor Bohumil Pečinka.

Zkušený novinář už tuší, kdo tvrdě doplatí na bitvu Zemana a knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: V divadle Hybernia se konala debata dvou finalistů prezidentské volby. Moderoval Václav Moravec

 

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Ale nic prý není definitivně rozhodnuto. „Do volby zbývá pět dní, bude záležet na tom, jak volební kampaň vygraduje,“ řekl ParlamentnímListům.cz. novinář. Zkušenosti, co se stalo mezi 2. lednem, kdy vyšly poslední průzkumy veřejného mínění, a 12. lednem – prvním kolem volby díky kreativní volební kampani ze strany Karla Schwarzenberga, jsou prý pro něj poučením, že je všechno možné a všechno je otevřené.

Na rozhodnutí vydavatelů mohou některá média doplatit

Bohumil Pečinka říká, že mu nevadí otevřená podpora některých médií prezidentským kandidátům. „Každé médium má právo se znemožnit podle své libosti, otevřená podpora se jim vrátí,“ prohlásil. Zvlášť když podporu před volbou projevují média nejbližšího Schwarzenbergova spolupracovníka – akciové společnosti Economia, kterou vlastní podnikatel Zdeněk Bakala.

„Je to jejich problém, ale myslím, že na to u čtenářů doplatí,“ míní. Pokus vnést tuto tradici z anglosaského okruhu, kde je podpora kandidátů ve volbách ze strany médií běžná, může podle něj vést v některých médiích dokonce k rozvratu v redakcích, protože ne všichni novináři, kteří v nich pracují, zastávají stejný názor jako majitelé společností nebo vedení listů. Tím se znejistí třetina redakce, která má opačný názor. A proč takové riziko média podstupují? „Může to být redakční strategie, nebo si jejich vydavatelé myslí, že jim to přinese nějaké výhody od hospodářských skupin, které přijdou s prezidentem na Hrad,“ vysvětluje.

Média mohou na otevřenou podporu Schwarzenberga doplatit

Mají na rozhodování voličů média takový vliv, jak tvrdí někteří politici nebo politologové, kteří za úspěchem Karla Schwarzenberga vidí právě práci médií? „Je to různé, záleží na skladbě čtenářů konkrétního média. Ale jsem přesvědčen, že pokud si nějaký deník většinově kupují sociální demokraté a on otevřeně podpoří jiného kandidáta, tak se mu to vymstí. Může to zasáhnout redakci i obchodní strategii,“ konstatuje Bohumil Pečinka.

Pokus o omezení politické soutěže

Vliv otevřené podpory jednomu z kandidátů může mít i další vážné následky. „Tato média většina přestane brát vážně,“ varuje. Ale znovu zdůrazňuje, že je to věc každého vlastníka nebo vedení médií, jak svou vůli projeví. „Víc mi vadila jiná věc, když někteří umělci tlačili na některé protikandidáty Karla Schwarzenberga, aby odstoupili, a ještě podpořili v kampani Schwarzenberga. To považuji za pokus o omezení soutěže,“ kritizuje politický komentátor snahy, na které si otevřeně stěžovali i někteří z neúspěšných prezidentských kandidátů, třeba Táňa Fischerová.

Když Schwarzenberg zvítězí, od TOP 09 se odpojí

Novinář se zamyslel i nad tím, jak by se zvolení předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga hlavou státu projevilo v jeho mateřské straně, kterou pomohl přivést do Poslanecké sněmovny i do vlády. „Je to těžká věc. Objektivně byla TOP 09 kvůli řadě skandálů na sestupu. Myslím, že Karel Schwarzenberg se od ní v případě svého zvolení odpojí,“ řekl novinář. Podle jeho soukromého názoru by prý TOP 09 více vyhovovalo, kdyby s nimi jejich ikona absolvovala ještě jednu volební kampaň.

Prezidentská volba spustí v ČSSD obrovské pnutí

Prezidentská volba ovlivní dění více politických stran. „Jde jen o to, jak to dopadne. Všichni jsou v nejistotě, v ČSSD to může vyvolat obrovské pnutí,“ upozorňuje politický komentátor. Schizma ČSSD před 10 lety, kdy část sociálních demokratů potopila svého prezidentského kandidáta Miloše Zemana, což stranu destabilizovalo a poznamenalo i vládu Vladimíra Špidly, bude podle něj pokračovat.

„Signály, které otevřeně vysílají Jiří Dienstbier, Vladimír Špidla, Lubomír Zaorálek i Bohuslav Sobotka naznačují, že rozštěpení strany z roku 2003 bude pokračovat, ať už volba dopadne jakkoli,“ prohlásil Bohumil Pečinka. Sociální demokraté zase budou řešit, kdo podpořil Zemana a kdo ho nepodpořil. „V zákulisí budou probíhat velké boje. I kdyby Zeman nezvítězil, i kdyby se přestal věnovat politice, i kdyby zmizel z povrchu zemského, spory uvnitř ČSSD vyvřou,“ naznačuje jakési deja-vu v sociální demokracii po přímé volbě prezidenta. Očekává, že pnutí v ČSSD se rozběhne všemi směry a bude gradovat březnovým sjezdem strany.

Členové ODS si Schwarzenberga doporučili sami už v prvním kole

Situace v ODS je podle Pečinky něco jiného:. „Podpora Karla Schwarzenberga od vedení strany je bezcenná. Kdo z občanských demokratů chtěl, volil ho už v prvním kole. To se ukázalo v okresech, které volily od roku 1992 vždycky ODS, oni už si Schwarzenberga doporučili sami. Teď se hraje už jen o něco přes dvě procenta těch, kteří dali hlas Přemyslu Sobotkovi, a ti nejspíš nepůjdou k volbám,“ míní. „Spor v sociální demokracii je o sedmnáct procent Jiřího Dienstbiera, to je podstatnější,“ vysvětlil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …