Dienstbier se chytil do léčky. A teď mu to ČSSD spočítá, tvrdí exministr vnitra

08.03.2013 9:26

„Vstupoval jsem do ČSSD za Miloše Zemana, který vedl nejlepší českou vládu,“ vzpomíná v rozhovoru pro Českou pozici Martin Pecina, bývalý ministr vnitra v úřednické vládě Jana Fischera a nynější generální ředitel společnosti Vítkovice Power Engineering. Rozhovořil se zejména o vnitřních poměrech v sociální demokracii.

Dienstbier se chytil do léčky. A teď mu to ČSSD spočítá, tvrdí exministr vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Za nejlepšího lídra v historii ČSSD považuje Jiřího Paroubka. „Je populární říkat, že byl neschopný, zažil jsem ho však jako premiéra a fungoval výborně. Poslední premiér, o kterém to mohu říct,“ hodnotí ho Pecina kladně. Sociální demokraté mají podle jeho názoru šanci na přežití pouze tehdy, zvolí-li si do svého čela osobnost typu právě Paroubka nebo Zemana. Takového člověka však ve straně prý bohužel nevidí.

Jestli se SPOZ ukáže jako úspěšná strana, měla by se ČSSD podle Peciny obávat hromadného odlivu svých členů právě k zemanovcům. „Srovnejte si výsledek krajských voleb v roce 2008 a 2012. Srovnejte si popularitu Nečasovy a Topolánkovy vlády. Topolánkova vláda byla hrozná, ale katastrofa jako Nečasova vláda to nebyla. A za takto v uvozovkách příznivých okolností získala ČSSD zhruba o sto mandátů méně než před čtyřmi roky. Za tu dobu posílili zejména komunisté, to je chyba ČSSD, že nezískala jejich hlasy. K tomu nezapomínejte na prohrané prezidentské volby,“ nahlíží pesimisticky na budoucnost sociální demokracie.

Kandidatura Jiřího Dienstbiera byla past. A on se nechal chytit

Stanovisko ČSSD k prezidentským volbám podle něj bylo zcela jasné – ať se děje, co se děje, hlavně, ať na Hrad neusedne Zeman. Stranickou kandidaturu Jiřího Dienstbiera považuje za nachystanou léčku.

„Tušilo se, že Jirka nevyhraje a spíše ho to politicky uvnitř strany zlikviduje. Když jsem byl v parlamentu, takto se o tom hovořilo: ‚Dáme tam Dienstbiera, toho to zařeže, protože z Dienstbiera máme strach, dáme ho do prezidentské.‘ On to neprokouknul, nebo věřil, že volby zvládne lépe, a teď mu to na sjezdu spočítají,“ domnívá se Pecina a dodává, že Dienstbierova účast ve volbách znamená jeho politickou popravu. „Teď si myslím, že tímto způsobem to sečtou na sjezdu Jirkovi Dienstbierovi – vyčtou mu prezidentský neúspěch. Veřejně se ho asi Sobotka zastane, ale v zákulisí ho zlikvidují,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…