„10 000 dolarů a byt.“ Vrazi z Hamásu promluvili, ženy a děti prý islám „zakazuje zabíjet“

24.10.2023 8:04

Bylo nám řečeno, že „kdo přivede rukojmí, dostane 10 000 dolarů a byt“. Jeden z teroristů Palestinské organizace Hamás promluvil před agenty izraelské tajné služby Šin Bet. Zaznělo toho ještě mnohem víc. V probíhajícím konfliktu se přihlásil o slovo i někdejší americký prezident Barack Obama. „Je možné prosazovat palestinská práva, aniž bychom byli antisemitští,“ prohlásil exprezident ve chvíli, kdy izraelská armáda hlásí, že je připravena k realizaci pozemní invaze do Gazy. Stávající prezident Joe Biden promluvil v odlišném tónu. Připravenost k invazi krotil.

„10 000 dolarů a byt.“ Vrazi z Hamásu promluvili, ženy a děti prý islám „zakazuje zabíjet“
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Izraelská tajná služba Šin Bet ve spolupráci s policií zadržela a vyslechla několik teroristů z palestinského hnutí Hamás, které v sobotu 7. října provedlo teroristickou akci proti Izraeli. V pondělí bezpečnostní složky Státu Izrael uveřejnily video z výslechu teroristů.

Bylo nám řečeno, že „kdo přivede rukojmí, dostane 10 000 dolarů a byt“, prohlásil jeden ze zadržených. Na jeho slova upozornil server listu Jerusalem Post. Uveřejněno bylo 6 samostatných výslechů. Plánům teroristů prý bylo ovládnout města na která zaútočili, některé obyvatele povraždit, jiné odtáhnout do Gazy a nad městy udržet kontrolu, jak dlouho to jen bude možné. „Mezi pokyny také patřilo unášet ženy a děti,“ prohlásil další z vyslýchaných teroristů.

Další popsal setkání s mrtvým tělem slovy: „Její tělo leželo na podlaze. Zastřelil jsem ji a můj velitel na mě křičel, že plýtvám kulkami na mrtvé tělo.“

Dali jasně najevo, že pokud jde o pokyn k vraždění, neměli rozlišovat mezi civilisty a vojáky. Některé civilisty měli využít jako živé štíty.

„Každý terorista měl trochu jinou zkušenost, ale izraelské zpravodajské síly zaznamenaly řadu společných témat. Všichni teroristé z Hamásu dostali výslovné instrukce, aby zabíjeli a unášeli civilisty včetně starých lidí spolu se ženami a dětmi. Zatímco to dělali, jejich velitelé zůstali v Gaze,“ napsal Jerusalem Post.

Na konci videa byl každý z útočníků Hamásu dotázán, zda to, co udělali, je v islámu přípustné. Všichni odpověděli stejně: „Ne. Islám nedovoluje zabíjení žen a dětí.“

V probíhajícím konfliktu se přihlásil o slovo i někdejší americký prezident Barack Obama. „Je možné prosazovat palestinská práva, aniž bychom byli antisemitští,“ prohlásil exprezident. Obama vyzval k „aktivnímu vystupování proti antisemitismu ve všech jeho formách a všude. Znamená to odmítnout snahy minimalizovat hroznou tragédii, kterou izraelský lid právě prožil, stejně jako morálně zkrachovalý návrh, že jakákoliv příčina může nějak ospravedlnit úmyslné zabíjení nevinných lidí“. Na exprezidentova slova upozornil server listu Haarec.

Varoval, že „rozhodnutí izraelské vlády odříznout jídlo, vodu a elektřinu zajatému civilnímu obyvatelstvu nejenže ohrožuje zhoršující se humanitární krizi, ale může dále přitvrdit palestinské postoje po celé generace, nahlodat globální podporu Izraeli“.

Obama v této souvislosti upozornil, že by Izraelci měl dbát o svou pověst na mezinárodním poli, protože jejich dobrá pověst pomůže zvýšit jejich bezpečnost.

Stávající pán Bílého domu Joe Biden poslal na Blízký východ trochu jiný vzkaz. Tentokrát určený palestinskému hnutí Hamás. „Měli bychom nechat propustit rukojmí a pak si můžeme promluvit.“

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek svolá mimořádné zasedání kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem. Podle listu Haarec se tak stalo na žádost Jordánska a Mauretánie. Děje se tak v situaci, kdy izraelské ozbrojené síly (IDF) hlásí, že jsou připraveny k realizaci pozemní invaze do Gazy. Na prohlášení armády židovského státu upozornil server Times of Israel. „Armáda chce provést invazi i za cenu velkých ztrát, ale obává se, že politici nikdy nevydají rozkaz i přes vysokou úroveň připravenosti,“ napsal server listu. Vojáci prý věří, že dokážou Hamás pozemní invazí rozložit a narušit také jeho vazby na Írán.

„Pokud by se armáda potřebovala přesunout na severní frontu místo do Gazy, je přesvědčena, že by se mohla obrátit během několika dní. IDF již výrazně posílila libanonskou hranici, ale většina sil zůstává poblíž Gazy, před očekávanou pozemní ofenzivou. Pokud jde o 222 potvrzených rukojmích držených Hamásem a dalšími teroristickými skupinami v pásmu Gazy, armáda se podle informací The Times of Israel připravovala na možnost záchranných operací během pozemní ofenzivy,“ napsal server.

Administrativa Joea Bidena prý Izrael nabádá, aby invazi ještě odložil, i když jedním dechem partnery v židovském státě ujišťuje, že Washington plně podporuje záměr izraelské vlády zničit Hamás.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…