„A co pytel na mrtvoly?“ Babiš se má omluvit. Přišel vzkaz

15.08.2023 14:11 | Ze sítí

Babiš se má omluvit novinářce, která méně než týden před volbami odstartovala v Česku kauzu Panama Papers. Podle odvolacího soudu zasáhl do jejích osobnostních práv tím, že sdílel parodickou koláž o prezidentských volbách a Georgi Sorosovi. Od původního autora či autorky tohoto obrázku však přišlo upozornění, že za pytel na mrtvoly na Ministerstvu vnitra žádný trest nepřišel, nemluvě o škodolibém připomínání kauzy Čapí hnízdo.

„A co pytel na mrtvoly?“ Babiš se má omluvit. Přišel vzkaz
Foto: Screen DVTV
Popisek: Investigativní novinářka Pavla Holcová

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí
Dnes server Investigace zveřejnil, že se Andrej Babiš musí omluvit za sdílení příspěvku o novinářce Pavle Holcové, která 3. 10. 2021, tedy ani ne týden před volbami do českého Parlamentu, sepsala článek, dle kterého měl Andrej Babiš neprůhledně nakoupit nemovitosti ve Francii.

Jednalo se o koláž se slovy „Pokud by se Babiš opovážil kandidovat na prezidenta, tak už je dávno s panem Sorosem domluvené, že na něho týden před volbami zase našijeme nějakou nepravdivou špínu. Posledně to zabralo. Pan Soros byl moc spokojený!“ Tento příspěvek Babišův účet sdílel 22. 4. 2022 s dovětkem „došlo Whatsappem“.

Rozsudek krajského soudu je pravomocný. Babiš se má dle odvolacího soudu omluvit „za neoprávněný zásah do jejích osobnostních práv“ a omluva má být na sítích umístěna celý týden. Prvoinstanční soud rozhodl již o tom, že příspěvek má být smazán. „Kritika žalobkyně rozhodně nemohla vyvolat seriózní diskusi, byla odvetou za kauzu Pandora Papers a byla evidentně šířena s úmyslem poškodit žalobkyni,“ uvedl.

Jak uvádí i Investigace.cz, Andrej Babiš tento příspěvek nevytvořil. „Žalovaný je bývalým předsedou vlády, kandidátem na funkci prezidenta republiky, je předsedou významné politické strany, poslancem Parlamentu ČR, vlastníkem řady významných celostátních médií, a tedy osobou veřejně činnou s velkým vlivem na veřejné mínění a tomu odpovídá i významně větší počet sledujících. Žalovaný si mohl a měl být vědom, že jeho příspěvek povede k nenávistným reakcím vůči žalobkyni, přesto nikterak debatu nemoderoval, nemírnil, nevysvětloval, že se, jak začal tvrdit až v tomto řízení, údajně jedná jen o legraci a nadsázku,“ mínil o tom soud. Babiš měl prý pod příspěvkem moderovat nenávistné reakce, protože diskutující prý považovali obrázek za pravdivý a Babiš jim neprozradil, že se jedná jen o vtip. A byl prý také vyzván novinářkou, aby příspěvek odstranil.

„Jsem přesvědčena o tom, že se jako novináři dodržující etické standardy máme postavit politikům, kteří nám až příliš často malují terče na záda a ponoukají své fanoušky k tomu, aby nás šikanovali,“ vyjádřila se k příspěvku Holcová.

Kromě ní se ale ozval i účet Jsem zděšena! (parodující vyjádření Miroslavy Němcové), který za původní koláží stál. Upozorňuje, že Babiš nebyl zdaleka jediný, kdo na sítě dal kontroverzní obsah. „Andrej Babiš byl pravomocně odsouzen k omluvě lhářce Holcové za SDÍLENÍ obrázku, který jsem jako parodický vytvořila já. Řítíme se do hluboké totality, přátelé, kdy na jedné straně pytel na mrtvoly na budově Ministerstva vnitra je v pohodě, stejně jako video se slovy ‚Andreji, už je čas!‘ a za sdílení satirického příspěvku přijde trest. Časopis Charlie Hebdo má štěstí, že nevychází v České republice. Brzo by jim naše úzkostlivé soudy zatly tipec. Příště to může postihnout i vás. Jsem zděšena!“

Dodejme, že po zveřejnění jména Andreje Babiše v rámci Panama Papers, které údajně vůbec nesouviselo s volbami, zaznělo, že jmen českých podnikatelů i politiků je v Panama Papers více. Konkrétně jich mělo být přes 300 z celkem 178 firem. Zveřejnění by však mělo být ve veřejném zájmu a musí být ověřené a přesné.

Od té doby se k Pandora Papers Holcová vrátila několikrát. Například u firmy Huawei. V listopadu roku 2021 se v titulku článku od Pavly Holcové objevil podnikatel Ivo Rittig a teplický politik Petr Benda. V půli roku se v souvislosti s Pandora Papers Holcová ke kauze ještě vrátila ve článku „Můj soused offshorník“, v němž se mluví například o penězích zasílaných z těchto firem do Věcí veřejných nebo o penězích z Kypru od Věslava Michalika pro STAN. Případně jak podnikatel Luděk Sekyra přes Kypr sponzoroval STAN, ale i ODS nebo TOP 09. Do titulku se však žádná jména neprobojovala. Od té doby řešila Holcová mnoho jmen, ale jednalo se o ruské podnikatele podnikající v Česku. O dalších českých jménech nebylo ve spojitosti s Panama Papers od 4. 7. 2022 ani slechu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…