„Američané mají obšancovanou celou Evropu a cpou se k Rusku. Agresoři!“ V Praze to vřelo

29.01.2022 21:50 | Reportáž

Když se podíváme na rozmístění amerických a ruských základen, tak by měl každý pochopit, kdo je agresorem. To řekla mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná. „Je třeba jasně říct, že s válkou nesouhlasíme,“ dodal předseda Českého mírového hnutí Milan Krajča. Byli jsme na demonstraci proti proválečné politice české vlády na Ukrajině.

„Američané mají obšancovanou celou Evropu a cpou se k Rusku. Agresoři!“ V Praze to vřelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti zbrojním dodávkám na Ukrajinu a proválečné politice vlády a NATO

„Situace je velmi vážná, protože Česko se staví na stranu těch, kteří rozdmýchávají napětí v Evropě. A tím, že na Ukrajinu dodává náboje do houfnic ráže 150 milimetrů, tak dodává zbrojní materiál a my s tím nesouhlasíme,“ prohlásil komunista a předseda Českého mírového hnutí Milan Krajča. Před budovou Generálního štábu Armády České republiky na Vítězném náměstí v Praze se totiž v sobotu konal protest proti zbrojním dodávkám na Ukrajinu a proti proválečné politice vlády.

Agresorem je Amerika

„Svět bez válek je možný, svět bez válek je nutný“ – hlásá obrovský transparent, který rozprostřeli aktivisté po zemi. Protestu se zúčastnilo kolem stovky lidí. NATO se podle nich připravuje na novou expanzi a americký prezident Joe Biden podle nejnovějších zpráv hrozí vysláním tisíců vojáků do východní Evropy.

„Naše země by se naopak měla přidat k těm, kteří řeší konflikty jednáním, diplomacií a mírově,“ doplnil Krajča a dodal: „Máme zde nebezpečí války, o čemž hovoří všichni aktéři sporu. My k tomu nechceme jen tak přihlížet, a proto jsme se dnes sešli. Je třeba jasně říct, že s válkou nesouhlasíme!“

Jako komunista je prorusky zaměřen. A tak dostává od ParlamentníchListů.cz otázku, proč podporuje nejzvrhlejší kapitalismus, což je dnešní systém v Ruské federaci. „Máme v Rusku dobré vztahy především s Komunistickou stranou Ruské federace, což je v Rusku největší opoziční síla. To jsou naši partneři a my se snažíme mít takto zaměřené vztahy napříč celým světem.“

„Pevně doufám, že k žádné válce nedojde, že všichni mají zdravý rozum a nepodaří se jim Vladimira Putina vyprovokovat. I on má zdravý rozum a ví, co by asi následovalo,“ sdělila mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná. Chování české vlády prý nechápe, protože nechápe lidi, kteří kamkoliv posílají jakékoliv zbraně. "Po revoluci se přeci říkalo, že se tady nic takového dělat nebude. A teď najednou? Nechápu! Když se podíváme na rozmístění amerických a ruských základen, tak by měl každý pochopit, kdo je agresorem. Přece není možné, aby Američané měli obšancovanou celou Evropu a cpali se co nejblíž k Rusku. Agresorem je Amerika a NATO,“ rozhovořila se.

Doufejme, že jde jen o slovní humbuk

Demonstranti se také bojí toho, že ministryně obrany Jana Černochová posláním munice neskončí, protože by na Ukrajinu chtěla vyslat vojáky. „Ani náboj, ani vojáka!“ začali skandovat. Její ministerstvo by se podle nich mělo přejmenovat, protože nejde o obranu, ale o útok.

Protestu se zúčastnili známí komunisté jako Josef Skála či Marta Semelová. „Jste č****i! Tohle fakt ne!“ pořvával z bezpečné vzdálenosti jakýsi mladík. Dokonce ho okřikla jedna ze zhruba desítky dohlížejících policistů a policistek.

Komunista Jaromír Vašek byl v letech 2016 až 2019 na Donbasu celkem sedmkrát a také na demonstraci promluvil. „Nabral jsem tam názory z první ruky, protože jsem se tam setkal s mnoha civilisty. Vyprávěli mi, co se tam děje. Byl jsem i na frontové linii, takže jsem se dozvěděl spoustu zajímavostí. Třeba těch, které u nás hlavní sdělovací prostředky zatajují,“ řekl. A dodal: „Každý normální člověk doufá, že k válce nedojde, takže i já pevně doufám, že jde jen o slovní humbuk. Snad se nikdo neodváží válku zahájit, protože by znamenala totální katastrofu.“

Kniha francouzského reportéra Pierre Sautreuila Prohrané války Jurije Běljajeva popisuje příběh bývalého policisty, mafiána a rasisty či neonacisty z Petrohradu, který bojoval v bývalé Jugoslávii a pokusil se o atentát na Borise Jelcina. Pak se zapojil do válečných operací separatistů v ukrajinském Luhansku a dokonce po něm pátrá ruská kontrarozvědka Federální služba bezpečnosti (FSB). Prý je na Donbasu takových dobrodruhů více. Nabízí se otázka, jestli se s nimi Vašek někdy setkal? „To slyším poprvé. Nikdy jsem se s nikým takovým nesetkal.“

Vláda rozhodla, že Česko daruje Ukrajině 4000 dělostřeleckých granátů za asi 37 milionů korun. Ukrajině to má pomoci při obraně kvůli hrozbě ruské agrese. Ministryně obrany Jana Černochová z ODS to označila za gesto solidarity. Rusko, které již anektovalo ukrajinský Krym a pomáhá separatistům v Donbasu, na hranicích s Ukrajinou shromáždilo více než sto tisíc vojáků a ozbrojenou techniku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…