„Au. To bolí, Světlano“. Witowská hájila Fremra, lidé moc nechápou

15.08.2023 18:08 | Monitoring

Novinářka Světlana Witowská se zastala soudce Roberta Fremra, který se po společenském a politickém tlaku rozhodl neucházet o post ústavního soudce. Podle Witowské není fér, že systém nechal Fremra 30 let profesně růst, aby ho poté „shodil ze srázu“. S Witowskou ale lidé ve většině nesouhlasí a podivují se, že v případě jiných bývalých komunistů byla tak tvrdá, zatímco Fremra se zastává.

„Au. To bolí, Světlano“. Witowská hájila Fremra, lidé moc nechápou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Moderátorka a novinářka Světlana Witowská

Prezident Petr Pavel navrhl na ústavního soudce JUDr. Roberta Fremra, který má za sebou úspěšnou kariéru, specializuje se na trestní a mezinárodní právo a má zkušenosti z působení na Nejvyšším soudu ČR v Brně, z Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu i z Mezinárodního trestního soudu v Haagu, kde byl dokonce prvním místopředsedou.

Byl však jako mladý předseda senátu Městského soudu v Praze v roce 1988 aktivně zapojen do soudních procesů v době totality, konkrétně v kauze odsouzení výtržníků kvůli povalení náhrobku sovětských vojáků na Olšanských hřbitovech. Postupně vyšlo najevo zapojení i v dalších kauzách a Fremr se kvůli společenskému a politickému tlaku tento týden rozhodl, že se o post ústavního soudce ucházet nebude.

Lpění na desítky let starých kauzách, které přitom doposud nevadily ve Fremrově profesním postupu ale odsoudila novinářka Světlana Witowská. „Game is over, tak přidám názor. Robert Fremr byl nejlepší trestní soudce, kterého jsem jako studentka práv i jako novinářka zažila. 30 let jsme ho nechali profesně růst a před vrcholem jsme ho shodili ze srázu. Myslím, že to víc vypovídá o nás než o něm,“ napsala absolventka Právnické fakulty Univerzity Karlovy, která se od 90. let pohybuje v mediálním prostředí.

Příliš pochopení ale na sociálních sítích Witowská nenašla. Velká část diskutérů nechápe její morální nastavení, když hájí člověka, který trestal nevinné. „No, úplně přesně. Třeba já jsem pana nejlepšího soudce ever nutil s pistolí u hlavy, aby poslal na základě vymyšlenejch důkazů pár harantů do kriminálu. Jsem to ale zrůda,“ reagoval ironicky Jan Paluska z ODS.

Podobně satiricky reagovala také umělkyně Petra Röslerová. „Game is over, tak přikládám názor i já. Hanibal Lecter byl nejlepší zrůda, co jsem jako studentka Vysoké školy ekonomické zažila v kině. Jedl lidi, kterých je na světě moc a mají velkou uhlíkovou stopu, takže co jako. A zrovna když svou vysoce kvalitní proteinovou stravu vyladil, zatkli ho do basy. Myslím, že to víc vypovídá o nás, než o něm,“ prohlásila Röslerová.

Jiní v tom vidí pokrytectví, když někteří komunisté novinářům vadí, ale jiní zase nevadí. „Pokrytectví strážců morálky z mediální scény je fascinující. Celé roky grilovali každýho druhořadýho šaška za členství v KSČ, ale člověk, který posílal lidi za názory do kriminálu, je oběť,“ stojí v jedné ze stovek nesouhlasných reakcí.

Taktéž europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v tom vidí určité pokrytectví. „A budete takto tolerantní k Andreji Babišovi a k dalším? Ne, nebudete,“ napsal Zdechovský.

Další se snažili Witowské vysvětlit, že Fremr jednoduše nemůže být ústavním soudcem, protože je to morálně špatně. „Au. To bolí, Světlano. Otázka nebyla, zdali to byl dobrý učitel nebo zdali jsme ho (kdo konkrétně?) nechal profesně růst. Otázka zněla, zdali člověk s touto historií může působit v takto vysoké funkci. Společenská odpověď zní, že nemůže, a je to tak správně,“ stojí v jednom z mnoha podobných příspěvků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poprvé vlastně čtu..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevotomtoje , 15.08.2023 19:16:03
že Fremr odsoudil výtržníky, kteří ničili pomníky. Já zapomněl, ono je to dnes chráněná skupina, tito ničitelë a sprejeři, kteří vyvádí po ulicích svoje umělecká díla. Proto je jasné, proč se to začalo šířit až po roce 89, protože před tím za to dostali přes pazoury. A nemá to nic společného s tím, že to byly pomníky ruské.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…