„Babiš ho má na telefonu, ředitel trpí stihomamem. Se divíte, když vydělává, co vydělává?!“ PL získaly nepěkné detaily o výběrovém řízení ministryně Schillerové

04.04.2019 13:51

O tom, že je premiér Babiš šéf, nikdo nepochybuje. Ale jeho vazby nejsou pouze mezi ministry nebo členy obou komor Parlamentu. Své věrné nachází předseda ANO zejména ve firmách ČEPRO, ČEPS a MERO, které jsou už dlouhá léta důležité pro byznys Agrofertu. A právě na jednu z těchto firem, konkrétně se jedná o málo známé MERO, se zaměřila naše pozornost poté, co tam došlo k velmi podivnému rozhodnutí o obsazení pozice člena představenstva. Tím tedy začneme.

„Babiš ho má na telefonu, ředitel trpí stihomamem. Se divíte, když vydělává, co vydělává?!“ PL získaly nepěkné detaily o výběrovém řízení ministryně Schillerové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15852 lidí
Psal se únor letošního roku, za okny panovala zima, ale na Ministerstvu financí v čele s Alenou Schillerovou bylo horko. Řešilo se totiž, jak dostat toho správného muže do akciové společnosti MERO. Ta mimochodem ovládá majetek přes deset miliard korun, pracuje v ní něco kolem 120 lidí a každý rok přinese do státní pokladny velice hezký zisk. Sedět v takovémto podniku znamená, že máte nárok prakticky na vše, že vyděláte několik milionů korun ročně a že se o vás prakticky neví. Zkrátka takový americký sen počesku. Ale zpátky k faktům.

Během zmíněného února vypsal resort financí „výběrové řízení na obsazení místa člena představenstva společnosti MERO ČR, a.s.“. Požadavky byly četné a ParlamentníListy.cz je samozřejmě znají. V podkladech pro případné zájemce bylo například to, že se požaduje bezúhonnost, doložení čestného prohlášení o způsobilosti k výkonu funkce, znalost relevantních právních předpisů, schopnost posuzovat trendy inovačních a vývojových procesů v oblasti podnikání společnosti ve vazbě na sestavování byznys modelů nebo minimálně tři roky praxe v řízení nebo zkušenosti ve funkci vrcholového managementu v obchodní korporaci během posledních šesti let. Ministryně Schillerová rovněž očekávala znalost angličtiny, kreativitu, integritu a další „ismy“, které jsou spíše formálního charakteru.

Na pomyslnou udičku se podle našich informací přímo z kanceláří okolo ministryně Schillerové chytilo šestnáct jmen. Ti museli dodat životopis, prezentaci a koncept řízení společnosti MERO. Některá ze jmen komise ihned vyřadila. Byli to zjevně nezpůsobilí jedinci. Co přesně je diskvalifikovalo, v tuto chvíli nevíme. Co ale víme, že komise byla složena z trojlístku Jan Duspěva (ČEPRO), Ivan Souček (za MERO a ČEPRO) a ředitel odboru na financích Lukáš Trsek.

Zejména Jan Duspěva je velmi pozoruhodná osoba. Podle tří našich zdrojů jde o muže, který za celou svou kariéru vděčí Andreji Babišovi, jsou spolu v četném kontaktu a „bez Babiše Duspěva neudělá prakticky nic zásadního“, sdělil jeden z lidí, se kterými jsme hovořili. Tento zdroj pochází z Ministerstva financí, druhý je advokát a zná Duspěvovu minulost „velmi barvitě“, a třetí člověk, který se rozpovídal o fungování ČEPRA a MERA, pochází paradoxně přímo z ČEPRA. Jejich identitu rozhodně neodhalíme.

Takže co dál? Na práci snů se přihlásilo šestnáct lidí, přičemž do druhého kola se dostali tři. „Ano, tři, žádných pět, jak se někde objevilo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz zástupce Ministerstva financí, který měl možnost vidět celkový průběh i závěry komise. Tito tři lidé měli samozřejmě jména: prvním byl Stanislav Bruna, podle několika námi oslovených odborníků „fachman“ a odborník. Bruna mezi lety 2015-2019 zastával post předsedy představenstva MERA. Dalším byl Pavel Krtek, někdejší šéf Českých drah, a třetím do party byl voják Jaroslav Kocián (na snínku).

Foto: acr.army.cz

A teď zacitujme oficiální tiskovou zprávu, než přejdeme k meritu věci. „Ministerstvo financí, na základě výsledku výběrového řízení, dnes zvolilo do funkce člena představenstva společnosti MERO ČR, a.s. Ing. Jaroslava Kociána. Za účasti zástupců Ministerstva financí dnes v sídle společnosti v Kralupech nad Vltavou nastoupil do funkce.“

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí
Jenomže tak jednoduché, jak si to zjevně ministryně Schillerová a další lidé z oblasti petrochemie přáli, to nebude. Podle našich zjištění totiž hodnotící komise rozhodla jinak, než jak bylo ve finále oznámeno. Toto tvrzení máme na základě dvou zdrojů seznámených s průběhem výběrového řízení. Tito lidé, aniž by o sobě věděli, potvrdili finální pořadí výběrové komise takto: Krtek (1.), Bruna (2.), Kocián (3.). Budoucí vítěz tak podle jednotlivých hodnocení trojlístku Duspěva, Trsek a Souček skončil nejhůř. Je tu ještě jedna poměrně zajímavá věc. V podmínkách výběrového řízení stálo, že dotyčný musí mít „minimálně tři roky praxe v řízení nebo zkušenosti ve funkci vrcholového managementu v obchodní korporaci během posledních šesti let“. Považovat Armádu ČR nebo Ministerstvo obrany za obchodní korporaci rozhodně nelze. Ani to ovšem ministryni Schillerovou a jejího náměstka Landu netrknulo do očí.

„Ve prospěch Ing. Kociána rozhodly jeho zkušenosti z řízení sekce logistiky ve vojenském štábu NATO v Bruselu, na velitelství NATO v Nizozemí a na obdobné pozici na Generálním štábu Armády ČR. Zde byl zodpovědný mimo jiné za správu majetku, akviziční proces, přepravu, skladování a distribuci pohonných hmot,“ stojí v odpovědi Jakuba Vintrlíka z resortu financí. Záběr nové posily v MERU je zjevně velmi široký.

Jeden z našich zdrojů to ovšem vidí jinak. Podle jeho slov se Kocián už ke konci roku domlouval na svém novém působení. „A jak se říká po hospodách, což tak často pan Babiš používal, bylo mu nabídnuto tohle místo, které pro něho mohlo být připraveno. Akorát museli uklidit Brunu, který to tam vedl. On pan Duspěva se prý s panem Kociánem zná a vzhledem k milionům, které takto za své působení oficiálně vydělají, se nedivím, že to tak dopadlo. Honza Duspěva se obává reorganizačních změn v ČEPRU, které samozřejmě nastanou, mírně trpí stihomamem a premiér Babiš se k němu chová často hodně s odstupem, takže tam mají veselo,“ řekl s úsměvem.

To, že se ředitel ČEPRA s Jaroslavem Kociánem zná, nám v SMS zprávě nevyvrátil. „S panem Kociánem se blíže neznám, pracovně jsem se s ním setkal asi třikrát, jednou před rokem 2005, kdy byl na pozici nákupu phl, dvakrát v minulých letech, kdy přebíral výnos sbírky ‚prodej vlčí máky‘ v rámci podpory veteránů AČR,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jan Duspěva.

Otázkou zůstává, proč takový tlak na laika v oboru petrochemie, jakým Jaroslav Kocián je. ParlamentníListy.cz samozřejmě nesnižují jeho vojenskou a manažerskou odbornost, soustředíme se především na oblast, ve které má působit. Pro pochopení byznysu, který blízký spolupracovník Andreje Babiše Jan Duspěva vykonává, stačí citovat některé starší mediální výstupy. Konkrétně E15 a materiál z roku 2016.

„Frimy Preol a Primagra, které patří do holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), se z 87 procent podílejí na dodávkách bionafty do státního podniku Čepro. Je to dvojnásobný podíl ve srovnání s rokem 2013, kdy Babiš ještě nebyl ministrem. Jediným akcionářem Čepra je právě Ministerstvo financí.“

Na pozadí obrovského a mnohamiliardového byznysu je kromě biopaliv také dlouhodobě plánované spojení firem MERO a ČEPRO. O tom se v odborných kruzích hovoří dlouho, podrobně a poměrně věcně. Podle našich zjištění by v případě spojení došlo k „výrazné změně obchodního modelu s biosložkou v České republice“. Na tu téměř jistě dohlíží i Jan Duspěva, letitý spolupracovník premiéra. A co by se stalo, kdyby se do MERA dostal někdo, kdo by šel například proti proudu anebo vysokým zájmům? „To by mohl být pro Agrofert, ale i Jana Duspěvu velký problém,“ glosoval stručně zástupce financí, který nechce být jmenován. „Duspěva v životě nepůjde proti zájmům Babiše, v životě,“ doplnil.

ParlamentníListy.cz se na celou podivnou rošádu zeptaly nejen hlavních protagonistů, ale také ministryně Schillerové. Ta i přes opakovaně zaslané otázky mlčela. Obdobně se zachoval náměstek Radoslav Bulíř a Ondřej Landa. Za dva dny se asi nedostali k e-mailu, řešili jiné problémy a hlavolamy, možná se na hezkém dubnovém slunci opalovali. Čas na práci kolem MERA si ale daly Lidové noviny, které „velkolepý“ přesun Jaroslava Kociána ihned zpracovaly a vydaly. Mozaika se nám hezky zaplňuje, že?

Prostor pro vyjádření jsme dali také dvěma neúspěšným adeptům na vrcholný post v MERU, tedy Pavlovi Krtkovi a Stanislavu Brunovi.

„Informace o pořadí kandidátů, které uvádíte, jsem od Ministerstva financí neobdržel. Mohu pouze doplnit, že MF původně můj mandát k výkonu funkce v pátek 4. 1. 2019 prodloužilo, počínaje 8. 1. 2019, ale na základě anonymního e-mailu své rozhodnutí v pondělí 7. 1. 2019 zrušilo. Interní i externí auditní šetření potvrdila, že všechna obvinění vznesená vůči mé osobě jsou smyšlená a lživá. To by ostatně potvrzovala i Vaše informace o mém zařazení mezi nejužší okruh kandidátů,“ uvedl k podivnému chování resortu Babišovy chráněnky Schillerové Jaroslav Bruna.

Pavel Krtek, jehož jsme označili za bývalého šéfa Drah, má v oblasti petrochemie taky poměrně úctyhodný přehled. Devět let působil v rafinérsko-petrochemické skupině Unipetrol, z toho byl šest let členem představenstva firmy. U Unipetrolu byl nejdříve tři roky jako šéf finančního controllingu na centrále, pak dva roky jako finanční ředitel divize železniční dopravy Unipetrol Doprava v Litvínově, dále dva roky na centrále v Praze a nakonec dva roky jako finanční ředitel rafinerie Paramo v Pardubicích. Právě Krtek měl podle našich informací výběrové řízení vyhrát.

„Mohu potvrdit, že jsem se účastnil výběrového řízení na člena představenstva společnosti MERO ČR, a.s. a že jsem prošel do nejužšího výběru kandidátů. V pondělí 1. 4. 2019 dopoledne jsem emailem z Ministerstva financí byl informován, že byl vybrán jiný kandidát. Výsledek tedy pro mě nedopadl, nicméně rozhodnutí Ministerstva financí ČR respektuji a vítězi, generálmajorovi Jaroslavu Kociánovi, blahopřeji a přeji úspěch v nové náročné pozici,“ sdělil redakci Krtek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…