Babiši, vy to nechápete, ale lidi vám ty nesmysly stejně budou obcházet, varuje Jan Koukal, kandidát Soukromníků do Senátu

01.01.2016 21:17

Vyjádřil se tak ke kontrolním hlášením DPH, která platí ode dneška. Podle Jana Koukala by si vláda zasloužila, aby lidé přestali financovat tento nefunkční státní mechanismus. Vláda Bohuslava Sobotky je posedlá vybíráním čehokoliv a kontrolováním všeho, co ji napadne.

 Babiši, vy to nechápete, ale lidi vám ty nesmysly stejně budou obcházet, varuje Jan Koukal, kandidát Soukromníků do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Koukal

„Na straně druhé můžeme si za to sami. Oni totiž vyhráli ve volbách. Každý by teď měl zpytovat svědomí, komu že to dal hlas. Proto nevyzývám k občanské neposlušnosti. Špatně jsme volili, takže máme špatný výsledek. Jinak, musel jsem poslat účetní na školení, koupit další software, a to vše jenom kvůli nesmyslnému tlaku státu a parlamentní většině lidí, kteří hlasují o tom, co neznají,“ říká Koukal pro PL. Kontrolní hlášení pokládá za zcela zbytečná. Podnikatele to podle něho stojí peníze, které se tak neobjeví na trhu.

„To znamená, že si za tyto peníze nic nekoupíme, jenom je vyhodíme do zbytečné procedury. Bude to znamenat nárůst státní administrativy, což jsou opět vyhozené peníze, které nic nepřinesou. Nesmyslná tvrdost zákona vždy vede k jeho obcházení. To je po tisíciletí ověřená pravda. Naše vláda a především ministr financí to nechápou. Opět podkopávají etiku podnikání, a to je dlouhodobý faktor. Nějaké dramatické riziko není na první pohled viditelné. Problém je destrukce podnikatelského prostředí,“ horlí exprimátor Prahy. Ten je přesvědčen, že pokud chtěl ministr financí Babiš vybrat více na daních, měl zdroje hledat především ve svém podniku, a ne v prostředí živnostníků a malých či středních podnikatelů. Podle Koukala jsou především oni garanty demokracie a přirozeného rozvoje země.

Jan Koukal je skeptický k rozhodnutí Ústavního soudu, kam v listopadu minulého roku přišel návrh 21 senátorů ohledně kontrolních hlášení DPH. „Bude to opět ukázka toho, zda Ústavní soud je politická, nebo opravdu čistě ústavní instituce. Protože bude proces hlášení již tzv. v běhu, sázím, že Ústavní soud podpoří vládu. A to bude špatně pro celý legislativní pořádek v tomto státě. Máme pro to z minulosti několik příkladů, kdy Ústavní soud nehledal oporu pro svou argumentaci v Ústavě, ale naopak v jaksi běžícím řádu věcí. Tudíž nejde jenom o samotný fakt uzákoněného nesmyslu, jde taky o podstatu našeho právního řádu,“ odůvodnil Jan Koukal svůj pohled.

Náš bývalý velvyslanec ve Vídni pokládá za mimořádně důležité, co se Straně soukromníků za pomoci senátorů v čele s Ivo Valentou podařilo. Fakt odvolání se k Ústavnímu soudu je mimořádně cenný, i kdyby nakonec soud návrhu nevyhověl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…