„Bláboly. Nechápu. Ale u Rakušana mě to nepřekvapuje. “ O ministrovi znějí zlé věci

18.06.2023 19:50 | On-line

MONITORING „U pana Rakušana se asi člověk už nemůže ničemu divit. Vidíme obrovský nárůst trestných činů v celé západní Evropě. Vůbec nechápu, jak se ministr vnitra, zodpovědný za bezpečnost České republiky, může pod něco takového podepsat,“ podivoval se v pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš, jak mohl český ministr vnitra podpořit reformu migračních pravidel EU, zavádějící „povinnou solidaritu“. Podle policistů se mezitím migranti snaží ve zvýšené míře dostat ilegálně i přes naše hranice. Nejčastěji jde o osoby z Turecka a ze Sýrie.

„Bláboly. Nechápu. Ale u Rakušana mě to nepřekvapuje. “ O ministrovi znějí zlé věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21466 lidí
Země Evropské unie během minulého čtvrtka odkleply reformu migračních pravidel EU, která zavádí „povinnou solidaritu“, jež se bude týkat finančních příspěvků či materiální a personální podpory pro státy, do nichž proudí masivně migranti, avšak nevylučuje jako jednu z možností „povinné solidarity“ vůči přetíženým zemím ani přerozdělování migrantů.

Zatímco Polsko i Maďarsko se stavěly na jednání proti, český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) tuto reformu migračních pravidel podpořil a později tento svůj krok obhajoval s tím, že je dohoda pro Česko výhodná. „Není ostuda, že česká vláda patří ke státům, které solidaritu uznávají a vyznávají nějaké společné hodnoty,“ uvedl ministr pro Českou televizi. „Solidarita v Evropě znamená to, že slabší je odkázaný mnohokrát na pomoc těch silnějších, my jsme jako Česká republika byli dlouhodobým příjemcem ekonomických benefitů, nejrůznějších dotací Evropské unie,“ dodal též.

Politolog Lukáš Valeš však nedokáže tento krok českého ministra pochopit. „Vedle jiných sporných věcí, jako je Green Deal a elektromobilita, které decimují český průmysl, se Česká republika podepsala pod cosi, co buď ohrozí bezpečnost České republiky – to znamená zvýšení počtu lidí, o kterých nevíme, odkud přišli, jaká je jejich identita a tak dále –, anebo masivně dopadne na už tak těžce poškozené veřejné finance. Vůbec nechápu, že se našel český politik, který se pod něco takového podepsal,“ pronesl pro CNN Prima NEWS v pořadu Partie PLUS.

Podivil se také, že na rozdíl od doby před sedmi lety, kdy se Česko, Polsko a Maďarsko velice tvrdě stavěly proti přerozdělování migrantů a vše vyvolávalo ostré diskuse, nyní vše prošlo velice hladce. „Hladkost, s jakou to prošlo, mě opravdu překvapuje a nejsem si úplně jistý, že to je dobré pro image této vlády, ale zejména pro image Evropské unie,“ poznačil.

Že na migrační reformě Česko „vydělá“, jak tvrdí ministr Rakušan, Valeš zcela odmítá. „To jsou bláboly. Ale u pana Rakušana se asi člověk už taky nemůže ničemu divit. Vidíme přece obrovský nárůst trestných činů v celé západní Evropě. Vůbec nechápu, jak se ministr vnitra, zodpovědný za bezpečnost České republiky, může pod něco takového podepsat,“ zopakoval. Doplnil, že nyní touto dohodou získali půdu pod nohama především kritici Evropské unie.

Obavy o bezpečnost a z nárůstu kriminality jsou namístě i podle zkušeností s migranty z východoněmeckého Plavna, které se nachází tři desítky kilometrů od české Aše, kde podle serveru iDnes.cz již dlouhé měsíce dochází k pouličním bitkám mezi mladými migranty ze znepřátelených gangů.

„Policisté z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje vykonávají službu ve standardním režimu. Během výkonu služby se samozřejmě věnují také nelegální migraci,“ uvedl pro MF Dnes mluvčí karlovarských policistů Jakub Kopřiva.

Policie musí řešit migraci také v Jihomoravském kraji – zde však již s tou výjimkou, že se situace netýká primárně území za hranicemi, ale českého vnitrozemí. Policisté zde totiž zajistili od začátku června za jediný týden během namátkových kontrol 54 migrantů, což je téměř stejný počet jako za celý květen.

„V osobním autě, jehož řidič se na Břeclavsku snažil vyhnout policejní kontrole a zastavil až poté, co poškodil přední kolo, se tísnilo devět syrských migrantů. Posádka vozidla měla namířeno na západ Evropy. Řidič a převaděč v jedné osobě skončil v policejní cele,“ popisují jeden z případů policisté.

„Od začátku roku jsme prošetřovali třicet osob pro podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ uvedl pro iDnes.cz mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek. Tito převozníci měli do Česka dostat ilegálně až 216 migrantů převážně ze Sýrie a Turecka. Malášek však doplnil, že aktuálně Česko pro migranty není cílovou zemí a chtějí skrze naše území pouze projet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud bude místo někdo z vás čas, zajeďte si do Kolína a zeptejte se na tohoto člena tlupy PirátSTANU !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebolero22 , 18.06.2023 20:15:51
Budete koukat i ušima, co se dozvíte. Dobrou noc !

|  12 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …