„Buďme hrdiny. Všichni.“ Kauzy Jakub Vágner a Jaromír Jágr vrcholí výzvou

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
08.01.2024 11:11 | Komentář

Křik na Jaromíra Jágra za angažování hokejisty Juliuse Hudáčka, který působil v Rusku? „Jágrova propírka je jen jedním z dalších podobných událostí. Režim se pomocí signálů a symbolů snaží nastartovat a směrovat agresi. A daří se mu to. U části veřejnosti,“ soudí režisér a dokumentarista David Martinek. Ten oceňuje příklad jiné celebrity. „Právě příklad Jakuba Vágnera je cenný v jedné věci. A to je signál směrem ke kulturní a společenské veřejnosti. Lidé chtějí mít své oblíbené představitele na své straně. Možná už je nejvyšší čas,“ tvrdí Martinek. Už dle něj není možné jen šeptat v ústraní. „To není dobrá cesta. Dobrá cesta je, když budeme hrdiny všichni,“ vyzývá.

„Buďme hrdiny. Všichni.“ Kauzy Jakub Vágner a Jaromír Jágr vrcholí výzvou
Foto: archiv D. Martinek
Popisek: Režisér David Martinek

Falešný post, komentující Jágrovu rezignaci na umístění hráče v týmu Kladna, který předtím hrál v Rusku (což je dnes bráno bezmála jako smrtelné provinění), nadzdvihl opět sítě. Výkřiky, které ve statusech dramaticky hodnotí Jágrovo „selhání“, zklamaně komentují, že se Jágr nechal „zlomit“ a „selhal“.

Je to směšné.

Společnost, dlouhodobě týraná každodenní válečnou propagandou, zcestným hodnocením ukrajinsko-ruského konfliktu a snahou vytvořit jednoticí názor se pomalu dostává do stavu zuřivého vzteku.

Propaganda se marně snaží zakrýt holou skutečnost, že dva roky se o válce na Ukrajině systematicky lže. A že tón veřejné debaty není ničím jiným, než procesem vytváření souhlasu, popsaná Chomskym.

Jemu společnost vzdoruje jen formou několika desítek a možná i stovek mluvčích, kteří se této agendě vzpírají. Jsme tak opět v situaci, kdy hrajeme odvěkou českou hru na K. H. Borovského, Kryla, Němcovou a „národní hrdiny“.

Majorita sedí u sociálních sítí a od mluvčích se očekává jakýsi vytrvalý a houževnatý odpor a produkci, která vyřeší stav veřejného názoru. Přičemž sebemenší pochybení táž majorita promptně a zklamaně odsoudí. Je to vysloveně hloupé.

Majorita si neuvědomuje základní věc. Nemáme „bojovat proti systému“. Ale normální, standardní cestou demokratických pořádků trvat na svobodě slova a názoru. Mluvit otevřeně. Analyzovat. Stavět se k věcem a událostem objektivně. Mluvit pravdu a totéž očekávat i od ostatních.

Jeden vedle druhého. Každý člověk v tomto státě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hlavním viníkem v rozdmýchávání nenávisti je současná liberální vládní tlupa, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 08.01.2024 12:49:27
která ve spolupráci s prorežimními mainstreamovými presstituty a uměle vytvořenými neziskovými organizacemi vytváří napětí ve společnosti. Vládní tlupa decimuje jak český průmysl, tak obyvatelstvo a snaží se o zatažení ČR do války - to je přinejmenším na obvinění z vlastizrady. Celou tlupu obžalovat, následně pozatýkat a umístit do nápravních zařízení.

|  32 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…