ČRo: První žaloba na stát kvůli sKartám byla stažena

17.08.2013 17:40

Žena, která jako první podala žalobu na stát kvůli sKartám, svou stížnost od soudu stáhla. Uvedl to dnes Český rozhlas - Radiožurnál. Jiřina Zárubová se od dubna domáhala zrušení smlouvy mezi Ministerstvem práce a Českou spořitelnou o provozování systému sKaret. Vadilo jí, že stát předal její data bez jejího souhlasu bance. Žalobu žena stáhla, protože poslanci nedávno projekt průkazek zrušili.

 ČRo: První žaloba na stát kvůli sKartám byla stažena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karta funguje podobně jako platební karta

Minulý týden sněmovna schválila zrušení sKaret, projekt zřejmě úplně skončí ještě letos. Podle advokátky Lucie Oršulové, která Zárubovou zastupuje, by tak nemělo smysl ve sporu pokračovat. „Teoreticky by bylo možné žalobu upravit," řekla advokátka ČRo, ale její klientka by se prý asi nedočkala velkého odškodnění. „Je poměrně složité nároky vyčíslit," uvedla Oršulová.

Zrušení sKaret žádaly například odbory, ombudsman nebo Národní rada osob se zdravotním postižením, která podporovala i Zárubovou. Úřad pro ochranu osobních údajů uložil Ministerstvu práce, aby napravilo v projektu karet porušení zákona o ochraně osobních údajů, a v souvislosti s projektem dal ministerstvu i pokutu za poskytování osobních údajů bez zákonného oprávnění.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…