„Černé díry, penězovody!“ Staněk odpálil bomby. I stran toho, co jsme psali. A skončil: Pokud si někdo myslí, že vyhrál...

31.07.2019 10:41

Ministr kultury Antonín Staněk dnes končí své působení na ministerstvu. S premiérem Andrejem Babišem usedli společně na tiskové konferenci. Staněk naložil ČSSD, Babiš se na konci pohádal s redaktorem DVTV, kterému doporučil nastudovat Ústavu. Tiskovou konferenci opouštěl s poznámkou: „Na blbé otázky blbá odpověď.“

„Černé díry, penězovody!“ Staněk odpálil bomby. I stran toho, co jsme psali. A skončil: Pokud si někdo myslí, že vyhrál...
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš a Antonín Staněk na tiskové koferenci

Premiér Babiš zmínil, že jej zaujalo, že Ministerstvo kultury dostává minimum prostředků z evropských fondů. Je to pouhých pět miliard na sedm let. „Takže já se budu ptát kolegů v Evropské unii, jak se staví k podpoře českého kulturního dědictví,“ ujistil.

Anketa

Je škoda, že dnes odchází z úřadu ministr Antonín Staněk?

hlasovalo: 10668 lidí

Vedením ministerstva byl do jmenování nového ministra pověřen ekonomický náměstek René Schreier. „Pan náměstek má můj mobil, všechno funguje,“ konstatoval spokojeně premiér. Náměstek by se měl během krátké doby, kdy bude úřad řídit, zaměřit zejména na vyjednávání s Alenou Schillerovou o rozpočtu na příští rok.

„Ten resort se teď stal strašně populární,“ konstatoval pak Babiš ironicky. Novináře vyzval, aby z toho nedělali zbytečné drama.

Staňkovi za jeho práci poděkoval, spolupráce prý byla bezproblémová. „Já jsem přivedl Emmanuela Macrona do Národní galerie, pak jsem jednal s šéfem Center Pompidou a přivedl jsem ho do Prahy,“ zhodnotil spolupráci. Ministerstvo zkritizoval, že výstavba nového kulturního centra trvá příliš dlouho.

Pak připomněl, že vláda velmi pečuje o rekonstrukci památek, především v Praze, což by si měl uvědomit i primátor Hřib.

Pak si nalil minerálku a předal slovo Staňkovi. Ten Babišovi poděkoval, že resortu kultury věnoval pozornost. Zmínil program Kulturní dědictví, který má objem sedm miliard korun.

Staněk: Pokud si ti nedotknutelní myslí, že vyhráli...

„Ministerstvo kultury je ve výborné kondici. Je stabilizivané, chová se hospodárně,“ zhodnotil Staněk své působení. Rozhodně se prý nemá za co stydět.

Zdůraznil, že za jeho působení se nic nezametalo pod koberec. To považuje za nejzásadnější bod své činnosti. „Jsou tu kauzy, spojené s výraznou nehospodárností,“ připomněl.

Platy v kultuře jsou podle něj tristní. A proto je pro něj neakceptovatelné, pokud se na penězích určených pro zaměstnance chce ještě obohacovat nějaký manažer.

Staněk věří, že ministerstvo bude „dál odhalovat černé díry a penězovody a aby peníze v kultuře skutečně sloužily na podporu kultury“. Sám hodlá v tomto směru pracovat do poslední chvíle svého mandátu.

Právě dnes mělo být vypsáno výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie v Praze. Právě odvolání jejího ředitele Jiřího Fajta vyvolalo útoky na Staňka z řad umělecké fronty.

V posledních dnech také ministr Staněk analyzoval situaci v Národním divadle. I zde je prý obrovský rozdíl mezi příjmy manažerů a samotných umělců. Manažeři často berou až desetkrát více než umělci vytvářející umělecké hodnoty. Jak připomněl, právě poté, co o situaci v Národním divadle začal mluvit, tak tlak na jeho odvolání výrazně zesílil.

„Zviditelnil jsem se tím, že jsem zastavil penězovody, že jsem poukázal na nedotknutelné. A jsem na to hrdý,“ uzavřel téma Staněk. Umělce varoval, že pověřený náměstek Schreier jako ekonom rozhodně nebude takový, že by jen „plul na obláčku“ a chodil na vernisáže.

A ani on nehodlá polevit v boji proti černým dírám v kultuře. „Pokud si někteří nedotknutelní myslí, že zvítězili tím, že odcházím, tak je mohu ujistit, že zůstávám v Poslanecké sněmovně,“ ujistil. I z pozice poslance se prý hodlá českou kulturou intenzivně zabývat.

Připomněl také, že v poslední době byl pod velkým tlakem ohledně toho, kterého náměstka či náměstkyni řízením ministerstva pověří. Přitom poznamenal, že ČSSD podle něj mohl mít plnohodnotného ministra už teď, kdyby se ve vládní krizi nechovala tak neobratně.

Své vystoupení ministr Staněk zakončil nepřímým vzkazem Jiřímu Fajtovi, s jehož odvoláním bylo jeho úřadování neoddělitelně spojeno: „Kultura, to nejsou jenom galeristé. Kultura je mnohem krásnější.“

Na blbé otázky blbá odpověď

Následovaly dotazy novinářů, jako první se mikrofonu chopil redaktor TV Nova: „Budete pokračovat jako poslanec ČSSD, nebo plánujete, že byste ze strany odešel?“ ptal se odcházejícího ministra. Staněk ujistil, že je hrdým sociálním demokratem a řady strany opouštět nemíní.

Druhý dotaz TV Nova směřoval na premiéra Babiše a týkal se požadavků ČSSD na rozpočet.

„Víte, ČSSD má ve své DNA to heslo Vladimíra Špidly ‚Zdroje jsou‘,“ začal odpověď Andrej Babiš. Pak připomněl, jak hospodařil Bohuslav Sobotka jako ministr financí: „Když byl rost HDP 5 procent, tak nasekal dluhy 400 miliard.“ ČSSD prý podle něj uvažuje takto rozhazovačně vždycky, takže hodlá v koalici o podobě rozpočtu ještě jednat.

Štěpánka Martanová z ČT se ptala premiéra Babiše, co bude dělat, když prezident nového ministra v srpnu nejmenuje. „To jsou spekulace, počkejme si na vyjádření pana prezidenta,“ odpověděl premiér.

Celá záležitost je pro něj nepochopitelná, zejména ze strany ČSSD. Ta měla Staňkovi 9. 5. uložit, aby stabilizoval resort, a čtyři dni nato jej najednou vyzvala, aby odstoupil. V tomto kontextu i jemu přijde chování ČSSD nepochopitelné. A nediví se, že stejný dojem má i prezident.

Redaktorka ČT pak ptala ministra Staňka, jak chce zůstat v ČSSD, když teď na řadu svých kolegů útočí. Staněk namítl, že kritika do demokratické politiky patří, a není důvodem k odchodu.

Na samotný závěr se mikrofonu pro žurnalisty chopil Jakub Vilímek z DVTV. „ČSSD tvrdí, že jste neschopný, když nedokážete prezidenta přimět, aby jmenoval ministra,“ spustil.

„Já jsem hrozně neschopný. Proto jsem vybudoval jednu z největších firem ve střední Evropě a pak stranu, která vyhrála sedm voleb z osmi,“ odpověděl pobaveně Babiš.

Redaktor ale trval na tom, že premiér si měl vymoci jmenování Michala Šmardy, a nedokázal to.

Babiš pobaveně odpověděl: „Zkuste si nastudovat Ústavu, pane kolego. Já jsem splnil svou povinnost. Napsal jsem dopis, kde jsem navrhl jmenovat pana Šmardu. Pak jsem pana prezidenta neznásilnil, takže jsem asi neschopný.“

Pro srovnání si vzal Bohuslava Sobotku, o kterém v nedávné minulosti některá média psala, že byl ve vztahu k Miloši Zemanovi mnohem odvážnější než Babiš. „Když chtěl Sobotka nominovat Prouzu na ministerstvo průmyslu, tak se šel zeptat pana prezidenta, ten mu řekl, že ho nejmenuje, tak to ani nezkoušel. Pak chtěl odvolat Babiše z Ministerstva financí. Pan prezident mu to taky odmítl, tak jsem tehdy radši odstoupil sám, když jsem to viděl,“ vzpomínal Babiš.

Redaktor DVTV se pak premiéra zeptal, zda má pocit, že svou vládu řídí, když si nedokáže ani zajistit jmenování ministra. „Točíte se v kruhu, pane kolego. Jste asi moc mladý, abyste to pochopil,“ glosoval to předseda vlády.

Při zvedání od mikrofonu pak v šumu ještě s pokrčením ramen zhodnotil dialog s redaktorem DVTV ještě lapidárněji: „Na blbé otázky blbá odpověď.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…