„Češi se nechávají holit jako ovečky.“ Vláda prý ustupuje od slibu

04.09.2023 12:05 | Komentář

Ekonom Lukáš Kovanda tvrdí, že vláda Petra Fialy couvá od záměru zestátnit ČEZ. Prý si za to mohou i Češi, kteří si málo říkají o vyšší platy, takže se vláda obejde i bez zestátnění polostátního energetického gigantu. Češi se podle Kovandy nechají vysokými cenami všeho holit jako ovečky.

„Češi se nechávají holit jako ovečky.“ Vláda prý ustupuje od slibu
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Lukáš Kovanda

Češi podle ekonoma Lukáše Kovandy doplácejí na svou bojácnost, když si mají říct o vyšší plat.

„Nízké mzdové nároky Čechů a jistá jejich bojácnost při mzdovém vyjednávání se svými zaměstnavateli a šéfy představují klíčový důvod, proč se Fialově vládě daří ‚zalepovat‘ dluh postupnou stabilizací veřejného zadlužení k HDP. Navíc vláda díky této stabilizaci nyní evidentně upouští od svého loňského plánu získat pod svoji kontrolu, znárodnit, klíčové tuzemské elektrárny a výrobu elektřiny jako takovou – a mít tak pod kontrolou cenotvorbu elektřiny,“ napsal Kovanda na sociální síti X.

Vláda prý v současné chvíli dokázala stlačit schodek státního rozpočtu na 195 miliard, přičemž počítá pro celý rok 295 miliard. Podle Kovandy lze už teď říct, že pro rok 2023 hospodaření státu neskončí fiaskem, což je pro Fialovu vládu dobrá zpráva.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29569 lidí

„Vládu z podstatné míry zachraňují vysoké příjmy ze zisku firem – ať už v podobě daní nebo dividend. Vždyť klíčovým důvodem, proč se jí v srpnu třetí měsíc v řadě podařilo snížit průběžný deficit, je jednak tučná dividenda ČEZ a jednak také solidní inkaso ze zisků firem. Na dividendě ČEZ získala v srpnu státní kasa historicky rekordních 54 miliard korun. Inkaso státní kasy z daně ze zisků firem – tedy z daně z příjmu právnických osob – bylo v srpnu meziročně vyšší o více než 38 procent, tedy o zhruba 34 miliard korun. Za tímto výrazným nárůstem stojí zejména vyšší daně placené energetickými podniky – nejen ČEZ – a také bankami a dalšími finančními společnostmi. Obecně nárůst inkasa z daně ze zisků firem však odráží také právě onu jistou ‚krotkost‘ českých zaměstnanců ve mzdovém vyjednávání,“ poznamenal k tomu ekonom.

Češi podle Kovandy platí, co si firmy řeknou a doplácejí na to. „Češi se nechávají holit jako ovečky.“

A stát se tak nemusí zabývat otázkou získání kontroly nad sítí elektráren. Pro vládu je to výhodné ještě z jednoho důvodu. Když nebude zestátňovat ČEZ, nebude muset čelit žalobám a případně arbitrážím současných menšinových akcionářů.

Lukáš Kovanda promlouvá

Lukáš Kovanda promlouvá

Lukáš Kovanda promlouvá

Lukáš Kovanda promlouvá


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No, přijít o hromadu dobře vydělávajících dividend není z zájmu jejich majitelů., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAntonín Nestraník , 04.09.2023 12:33:51
Aneb kdo vše je asi skryt za zahraničními vlastníky dividend ČEZu a jaký má vliv? Když k tomu postavím to, že slib či prohlášení této vlády neznamená téměř nic, je vyřešeno.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…