Česká ambasáda by mohla rozdělovat humanitární pomoc EU pro Sýrii

13.01.2016 19:30

České velvyslanectví v Damašku by se mohlo stát výhradním distributorem humanitární pomoci z Evropské unie pro Syřany. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová o to požádala během své pondělní návštěvy v ČR ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), řekl ČTK diplomatický zdroj. Potvrdil tak informaci Newsweek Česko.

 Česká ambasáda by mohla rozdělovat humanitární pomoc EU pro Sýrii
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s IS

Ministerstvo zahraničí pak na dotaz ČTK upřesnilo, že české velvyslanectví bylo pověřeno, aby zjistilo možnosti poskytování humanitární pomoci na území Sýrie. Česko je jedinou zemí EU, která své velvyslanectví v Damašku zachovala i po vypuknutí občanské války.

"Ambasáda v Damašku dostala za úkol sondovat možnosti poskytování humanitární pomoci v rámci Sýrie v nejohroženějších místech," řekla ČTK Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva. Podle ní je celý proces teprve na začátku a není zcela jasné, že český úřad by byl jediným distributorem pomoci od států osmadvacítky.

Státní tajemník pro EU Tomáš Prouza označil pověření ambasády za ocenění českého působení v Sýrii

Jiná země EU ale už na území Sýrie své velvyslanectví nemá. Český úřad na místě zastupuje i americkou diplomacii a velvyslankyně Eva Filipi platí za uznávanou odbornici na situaci v Sýrii.

Státní tajemník pro EU Tomáš Prouza označil pověření ambasády za ocenění českého působení v Sýrii. "Vyplácí se být aktivní a využívat to, co umíme. Velké ocenění našich aktivit v Sýrii" napsal na svůj twitter.

Podle aktuálních informací OSN jsou na území Sýrie místa, kde lidé umírají hlady a nutně potřebují lékařskou pomoc. Kritická je situace ve městě Madájá, které půl roku obléhá syrská armáda. Humanitární pracovníci podle OSN zaznamenali případy hladovění i v šíitských enklávách Fúa a Kafrajá, kde je v obležení asi 20.000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…