„Chovejte se slušně.“ Bandera party rozjela zákrok. A vztek

01.03.2023 9:15

Večírek pojmenovaný po Stepanu Banderovi, pořádaný v hudebním klubu v Plzni, oživil vášnivou debatu o tomto problematickém místě historie Ukrajiny a celého regionu. Taneční zábava je současně charitativní akcí. Některým přijde urážlivé a šokující připomínat si takto politika s množstvím krve na rukou, byť je pro řadu Ukrajinců hrdinou. Ozval se i plzeňský primátor Zarzycký, který dokonce při té příležitost vyzval ukrajinské občany, ať se v Plzni chovají slušně.

„Chovejte se slušně.“ Bandera party rozjela zákrok. A vztek
Foto: Screen Facebook
Popisek: Pozvánka na Bandera party

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí

Bandera party. Večírek s tímto názvem se koná v Plzni. Pořádají jej místní mladí Ukrajinci v plzeňském klubu Arena. Akce tohoto názvu tam proběhla už dvakrát v minulosti, v listopadu a v lednu, nyní ale vzbudila rozruch. A na základě podnětů občanů se jí už zabývá i policie.

Uzavřená akce pro ukrajinskou klientelu, která se má konat v sobotu 25. března, zdůrazňuje svůj charitativní statut, pořádá se tam sbírka na podporu ukrajinské armády.

„Z diskotéky, která se konala 14. ledna, bylo pro potřebu armády zakoupeno termoprádlo, spacáky, taktické rukavice, karimatky. Darovali jsme také prostředky osobní hygieny a léky. Díky všem, kteří se zapojili. Je to malý krůček k vítězství,“ psali pořadatelé na sociální sítě po lednové akci.

Před únorovou party se téma začalo rozebírat na sociálních sítích, kde některým nepřišlo vhodné pořádat večírky pod jménem této kontroverzní postavy, kterou Ukrajinci obdivují, ale jiní poukazují na zločiny proti lidskosti páchané v jeho jméně na Ukrajině během druhé světové války, když se tamní nacionalisté snažili využít přítomnosti německé armády pro svou politickou agendu.

Politik Stepan Bandera, který ze země uprchl a zemřel v Mnichově roku 1959 po atentátu vedeném sovětskou KGB, získal v roce 2010 v Kyjevě ocenění „Hrdina Ukrajiny“, což kritizoval i Evropský parlament a stát Izrael, stejně jako několik spolků zabývajících se památkou holocaustu.

Vojáci, kteří mu podléhali, se podíleli například na Volyňském masakru, ve kterém bylo během let 1943-1944 „etnicky vyčištěno“ území Volyně a řádění ukrajinských komand mělo padnout za oběť ke sto tisícům obyvatel z řad etnických menšin, zejména Poláků, ale též Čechů a Židů.

Pořádat party pod jeho jménem tedy mnohým přijde nevhodné, i šokující. Někteří dokonce píší o provokaci.

Provozovatelé klubu na jeden z pobouřených příspěvků reagovali: „Jelikož o tom, jestli Bandera byl nebo nebyl fašista se vedou dlouhodobé spory, tak nejsme schopni určit, zda tomu tak bylo. Například u Hitlera je to prokazatelné a akci s takovouto tématikou bychom nepovolili."

Údiv a pohoršení vyjevené na sociálních sítích zburcovaly pozornost Jana Cempera z webu Manipulátoři.cz. Ten rozporoval tvrzení, že o plzeňské akci píší světová média, což prý šíří „jeden známý dezinformátor“.

Cemper citoval i vyjádření vedení diskotéky, které prý během dvou dosavadních banderovských tancovaček nezaznamenalo nic protiprávního.

„Při akcích nepozorujeme žádné chování, které by nasvědčovalo rasismu, nacismus, nacionalismu, homofobii nebo jiné formě nesnášenlivosti. Jedná se o klasickou diskotéku pro Ukrajince a výdělek putuje na Ukrajinu,“ stojí v prohlášení. Sami organizátoři jim prý ukazují, co bylo ze sbírky pořízeno, v lednu to bylo termoprádlo a taktické rukavice.

Není prý sebemenší podezření, že by akce byla v „rozporu s filozofií“ majitelů klubu.

Akce je podle nich koncipovaná pro Ukrajince, kteří si ji propagují ve své komunitě, vedení klubu žádnou reklamu nedělá. Nepovažuje za vhodné, aby se při ní s Ukrajinci mísili čeští zákazníci.

„Celá akce tehdy proběhla pouze s několika drobnými incidenty, jaké provázejí sobotní večer asi v každém hudebním klubu, zásah policie ale v souvislosti s lednovou akcí potřeba nebyl. Taktéž jsme nezaznamenali žádné projevy nacismu a kdyby člověk nevěděl, že je na Bandera party, vše by zřejmě považoval za běžnou diskotéku,“ uvedl k lednové party web Krimi Plzeň.

Plzeňská policie ujistila, že chystané Bandera party, na kterou ji upozornila veřejnost, věnuje náležitou pozornost a vyhodnocuje potřebné informace.

Je libo Bandera party?

Jednoznačně proti se ale postavil primátor Plzně Roman Zarzycký z hnutí ANO. „Apeluji na všechny slušné provozovatele restaurací a dalších zábavních podniků, aby pořadatelům takových akcí neposkytovali prostor. Zároveň vyzývám ukrajinské občany, aby se v Plzni chovali slušně. Bandera byl válečný zločinec, Banderovci mají na svědomí masakry i na československém obyvatelstvu,“ sdělil. Podobné akce jsou pro něj nepřijatelné a je prý ve spojení s Policií České republiky. Je si ale vědom, že uzavřenou akci v soukromé provozovně lze omezit jen velmi těžko.

A razantně proti se ve videu na sociálních sítích postavila třeba i předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná. Podle ní se jasně ukazuje, jaké teď v Česku vládnou pořádky. „Stepan Bandera byl fanatický fašista, kterého se pro jeho úchylný sadismus zřekli i samotní nacisté,“ připomněla až sto tisíc zavražděných lidí, které měly mít Banderovy jednotky na svědomí. A to metodami, které i nacistům přišly moc drsné.

Polský sejm označil jejich počínání za genocidu. „V ČR ale takové zrůdnosti budou asi běžné,“ obává se poslankyně. Té Manipulátoři.cz vzkázali, že by měla být zticha, protože se komunisté se svou krutostí Banderovcům minimálně vyrovnali.

„Já si teda na to, že tu někdo bude dělat akce se jménem válečných zločinců rozhodně zvykat nehodlám,“ uzavřela Konečná.

 

 

Jiní se provokativně ptali, zda by bylo možné uspořádat v Plzni též třeba „Himmler party“.

Téma rozvedl Miroslav Macek, který ve svých pravidelných glosách ve vyjádření Jana Cempera vyměnil jméno Bandera za jméno Heydrich. „Navrhuji podobné akce. V Plzni se pořádají tzv. Heydrich Party. Jedná se o klasické diskotéky pro německou klientelu. Problém je, že název odkazuje na Reinharda Heydricha, zastupujícího říšského protektora Böhmen und Mähren. Ten bojoval proti sovětské nadvládě a na svém kontě má i masakry na československém obyvatelstvu,“ napsal na svůj blog.

Sociolog Petr Hampl k tomu podotkl, že Bandera zjevně není problémem, zatímco když chtěl pořádat akci se svým spolkem Sdružení bílého heterosexuálního muže, bylo kvůli tomu hospodským vyhrožováno z řad politiků, a to dokonce i z ODS. 

 

 

Na podporu Bandera party zaznívaly i argumenty, že sám Stepan Bandera byl nějakou dobu nacisty vězněn a o chování vojáků své armády nejspíš nevěděl. 

Klub Arena v Plzni se prezentuje jako taneční a noční klub, kde často vystupují místní interpreti zejména elektronické hudby. Nabízí též možnosti pronájmu pro soukromé akce. Nachází se na Lidické ulici, což v kontextu Bandera party také mnozí považují za smutně ironické.

 

 

Na Ukrajině ty symboly tak nechápou...

Téma problematičnosti některých tradic ukrajinského boje za samostatnost se v minulých dnech objevilo i v souvislosti s připomínkou roku tamní války. Na pražské demonstraci se objevila i vlajka se symbolem, který je jinak ve všech materiálech veden jako nacistický a jeho veřejná prezentace má být trestně stíhána. V tomto případě se ale jednalo o vlajku Banderovy Ukrajinské povstalecké armády a také vlajku praporu AZOV, paramilitární organizace, která se účastnila bojů proti Rusku v roce 2014 i vloni.

Na fotografa, který ji zdokumentoval a zveřejnil na sociálních sítích, následně tlačila redaktorka Respektu Ivana Svobodová, ať ji rychle odstraní. „Našels fotku s lidma s praporem, kteří nejsou žádní nacisti, spousta lidí ti vysvětlila, že na UA ty symboly nechápou vůbec tak, jak ty, AZOV nejsou fašouni, ale bojovníci, obranáři, hrdinové, kteří tam i cvičí pro armádu dobrovolníky k boji se skutečným fašistou z Kremlu, ty vlajky jsou na UA prostě jen vlajky podpory hrdinům a odporu proti vraždění Ukrajinců,“ psala mu. A varovala jej, že se jeho obrázku chopí „propagandistické svině“.

„Točíš tu na FB fotku nevyhnutelně mířící do řetězáků,“ vadilo redaktorce Respektu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co tady vlastně dělá ta banderovská ukrajinská mládež?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepravda vítězí , 01.03.2023 10:38:39
Ať táhnou domů.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…