„D*bilita.“ Piráti chtěli potěšit. Naštvali i vlastní

21.07.2022 9:12 | Ze sítí

Zákaz alkoholu v době, kdy člověk pluje na lodi po řece, je předmětem neustálých dohadů a polemik napříč politickým, ale i vodáckým a turistickým světem. Jedni tvrdí, že pár piv neuškodí, druzí, že je třeba nulová tolerance. Ta také nyní platí, ovšem kdo na vodě někdy byl, dobře ví, že ji nikdo nevymáhá a nikdo netrestá porušení.

„D*bilita.“ Piráti chtěli potěšit. Naštvali i vlastní
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Tato piva nejsou vodáků, ale ruských agentů, kteří je chtějí zkompromitovat

Jasné stanovisko ale zaujali v poslední době Piráti. Ti se rozhodli alkohol na vodě tolerovat a dokonce prosadit zákon, který to umožňuje.

„Makáme na tom – pivo na vodě bude legální!“ Začíná jejich příspěvek na facebooku.

„Děláme vše pro to, abychom zákon dotáhli do konce! Neotevřou se jím žádná stavidla, že se na vodě začne pít, protože tam už se pije. A není důvod, aby si vodáci jedno nebo dvě piva nemohli dát. V koalici proto pracujeme na změně zákona a dáváme mu smysl a limit,“ píšou dále Piráti.

„Již v minulém volebním období se o dekriminalizaci pití na vodě snažil náš Lukáš Bartoň. Zelená pro jedno pivo se však bude týkat pouze dopravně nevýznamných cest, tedy cest, kde není nákladní doprava. Máme odvahu dělat, co je správné!“ dodávají.

Ne u všech ale našli se svojí iniciativou pochopení. Relativně velkou nevoli vzbudili dokonce i mezi svými voliči. Alespoň se to tak může zdát při čtení reakcí na zmíněný facebookový příspěvek.

„Tohle je extrémní nesmysl a navíc populismus jak od jednoho nejmenovaného hnutí,“ naráží pisatel na to, že se povolením alkoholu Piráti mohou dostat do populistických vod, proti kterým se vždy vymezovali.

„Za volant od 17, na vodu s pivem, jeden by řekl, že je čas řešit věci, jako by nebyla válka a že nás nečeká zima bez plynu. Jsem každý rok na vodě a nikdo nevnímá, jestli pivo zakazujete nebo povolujete. Ani jednu variantu nejste schopni zkontrolovat a vymáhat, při tom množství vodáků,“ naznačuje další diskutér zbytečnost a nedůležitost takového opatření...

„Ale tohle správné není. Jak už tu bylo psáno, stejnou logikou by se dala obhájit legalizace alkoholu za volantem nebo za řídítky. Na vodě je to sice o něco méně životu nebezpečné, ale o to více rizikové z hlediska znečištění vody a okolí řek,“ poukazuje na nebezpečí schválení zákona pro okolní přírodu další diskutující.

A následovaly další nesouhlasné reakce.

„Na silnici se taky pije, tak ještě 0,5 tam,“ poukázal jeden z diskutujících na pirátské odůvodnění zákona, že se na řece stejně pije i tak.

„Tohle je výsměch, vládní strana a řeší debility,“ zdá se zase dalšímu.

„Jediný důvod, proč nejezdím na vodu, je ten, že je plná ožralců, co jsou bezohlední a sobě i okolí nebezpeční. Se zrušením nesouhlasím. To, že to všichni přehlížejí a policie tiše toleruje, se mi fakt nelíbí. První, co mi naskočí pod pojmem jedeme na vodu,“ podělil se o zážitky jiný. 

„Věnujte se laskavě důležitějším věcem,“ nabádá jiný. 

V diskusi se ale našly i souhlasná stanoviska.

„Když někdo dostane pokutu za pivo na vodě, diskutérský lid prská. Když se schválí zákon, aby za jedno pivo na vodě pokuta nebyla, diskutérský lid také prská,“ přijde zajímavé jednomu ze zastánců nového zákona.

„Super, nemohl jsem se dočkat až tento zákon schválíte. Za to vás budu volit a koupim si váš merch,“ byl ze změny zákona nadšený další.

Dodejme, že v současné době není povoleno vůbec žádné požívání alkoholu v době, kdy jste na lodi a jedete řeku. Na druhou stranu je třeba říci, že se toto nařízení nejen téměř nedodržuje, ale ani nekontroluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: MaA

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…