„Dno!“ Fialovi bouchla nová reklama pod rukama. Zle

23.02.2023 9:46 | Ze sítí

„Má současná vládní koalice k seniorům nějaké dno?“ táže se někdejší hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek poté, co se strany koalice SPOLU – mezitím, co usilují o snížením červnové mimořádné valorizace důchodů – vytasily s propagačními materiály, kde tvrdí, že by v případě valorizace vzniklo 19 miliard dluhu a ODS dodává, že vláda důchody „zvýšila o 4 770 Kč“ a „jsou nejvyšší v historii“. „Neférová komunikace pro blbce,“ nevydržel tuto propagaci ODS ani exministr financí Miroslav Kalousek, jenž aktuální počínání vlády hodnotil s tím, že to „hůř už snad nešlo“.

„Dno!“ Fialovi bouchla nová reklama pod rukama. Zle
Foto: Facebookový profil Spolu21
Popisek: Koalice Spolu se k valorizaci důchodů vyjadřuje v rámci marketingové kampaně

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) v tomto týdnu schválil návrh novely, počítající se snížením červnové mimořádné valorizace důchodů, podle níž by se zásluhová procentní část penzí měla kvůli inflaci zvýšit o 2,3 procenta a 400 korun k tomu.

Průměrná starobní penze by se tak podle této vládní varianty zvedla o 760 korun namísto 1770 korun, se kterými senioři dle nynějšího mechanismu až dosud mohli počítat.

Mimořádná valorizace, která se týká zvýšení zásluhové procentní výměry podle odpracovaných let, výše odvodů z výdělků a počtu vychovaných dětí, pokud předchozích pět měsíců růst cen překročí pět procent, by měla být podle vládní novely omezena jednorázově, omezí se tím však základ, od něhož se budou počítat příští valorizace a senioři si tak v budoucnu pohorší o tisíce korun, které by bez nynějšího zásahu vlády získali.

Vláda krok obhajuje tím, že prostřednictvím snížení červnové valorizace důchodů Česko „ušetřila“ od dalšího prohlubování zadlužení. „Cítili jsme nutnost sáhnout do toho mechanismu i z hlediska obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity a udržitelnosti do budoucna,“ komentoval krok premiér Fiala.

Podle podkladů k vládní novele by výdaje podle dosavadního nastavení letos činily 34,4 miliardy korun, po úpravě mají být 15,4 miliardy.

Někteří by právě v této situaci očekávali, že aktuálně není úplně nejvhodnější doba postavit marketingovou kampaň na růstu důchodů, když se jejich valorizace sníží. Vládní strany koalice SPOLU to však zřejmě vnímají odlišně. „Červnová valorizace by bez zásahu naší vlády přinesla 19 miliard nových dluhů! Úprava valorizace tedy představuje velmi důležitý krok k postupnému zlepšení našich veřejných financí,“ hodnotí koalice sdružující lidovce, občanské demokraty a TOP 09.

Právě tato marketingová kampaň přitom vyvolává u některých – pro vládu ne zrovna příznivé – reakce. Někdejší hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se začal ptát, zdali má současná vládní koalice „k seniorům nějaké dno?“

„Veřejné ocenění od opozice“ si pak dle něj zaslouží ten, kdo dělá marketing ODS, a to za holedbání občanských demokratů zvýšením důchodů. „Důchody jsou nejvyšší v historii! Naše vláda je loni navyšovala třikrát a nárůst průměrného starobního důchodu od nástupu vlády činil 31 %, což je o 4770 Kč navíc!“ tvrdí občanští demokraté na své facebookové stránce.

„Připomenout seniorům, že kvůli brutální inflaci musela vláda ze zákona brutálně valorizovat a vydávat to přitom za vynikající výsledek vlastního vládnutí, to je fakt na metál,“ oponuje však ODS Hašek. „A vydat to v době, kdy stejná vláda zřejmě protiústavně navrhla zmrazit další zákonnou valorizaci (protože podle řady expertů nárok už vznikl a nelze ho zpětně rušit či omezit), tak to už je fakt unikát,“ podotýká.

Není přitom jediným, který ukazuje, že takováto marketingová kampaň vládních stran není aktuálně zcela na místě. „Nedělejte z lidí blbce,“ poradil kvůli sdělení ODS o růstu důchodů o 31% exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Vláda nenavyšovala nic. Vláda naplňovala platný zákon, což byla chyba, protože ho měla včas změnit. Teď se to snaží aspoň trochu dohnat. Pozdě a v legislativní nouzi,“ připomenul občanským demokratům a celý postup vlády komentoval s dodatkem, že to „hůř už snad nešlo“.

Později k tomu v jedné z reakcí doplnil, že odmítá „politiku ‚hesel pro blbce‘ s tím, že ‚my chytří‘ víme, jak to je“. „Komunikace může být i tvrdá, ale vždycky musí být férová. A tohle je neférová komunikace pro blbce. Nechci se mezi ně zařadit,“ pustil se do vládní komunikace.

A k přiznání ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), že bude muset vláda zřejmě „přehodnotit“ i výchovné, pak připojil doporučení, aby si příště vláda spočítala, na co má, a na co ne. „Zastávám však názor, že něco zavést a pak zjistit, že na to nemám, je poněkud nešikovné. Dal bych přednost postupu, kdy si nejdříve spočtu, že na to nemám, a proto to nezavedu. Tak snad příště…“ posteskl si bývalý šéf státní kasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

„Důchody jsou nejvyšší v historii! ", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebadaxe1 , 23.02.2023 11:02:31
Tohle je heslo tak pro fetky z pirátů a podobné hlupáky, kteří nemyslí vůbec, nebo jen kde sehnat na fet, nebo na chlast. Ti kdo tuší co jsou procenta, vědí, že je také nejvyšší inflace a nejvyšší ceny. A také, že soudruzi z pětikoalice mají ve vládě nejvíce "valorizované" platy, stejně jako poslanci v parlamentu a senátu. Myslím, že příští "revoluce" by neměla být "sametová", ale "konopná" a měla by přijít brzy.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …