„Dvouleté dítě v rakvi.“ Válečný zpravodaj ČT ve studiu popsal hrůzy z Ukrajiny

05.04.2022 20:51

Vraždění lidi v Buče a v dalších ukrajinských městech ruskými silami označili čeští poslanci za válečný zločin podle mezinárodního práva. Česko by se podle nich mělo zapojit do příprav pro ustanovení mezinárodního soudního tribunálu pro souzení pachatelů zločinů spáchaných Ruskou federací na Ukrajině. Válku přímo z Ukrajiny reportoval pro ČT celé tři týdny novinář Michal Kubal, který v pořadu Interview ČT24 hovořil o životě v kulisách střelby a sirén.

„Dvouleté dítě v rakvi.“ Válečný zpravodaj ČT ve studiu popsal hrůzy z Ukrajiny
Foto: ČT
Popisek: Michal Kubal

Návrat štábu ČT z Ukrajiny do Česka byl podle Kubala velmi radostný a stejně takové bylo i přivítání. „Bylo to úlevné, asi proto, že jsme přežili, to je asi to nejdůležitější, že se člověk vrátí z válečné zóny,“ řekl válečný zpravodaj úvodem.

Kubal, jenž čeká se svou ženou čtvrtého potomka, ani přesto o cestě do válečné oblasti neváhal. „Žena mi jednoznačně nakázala, abych to vůbec nebral v potaz. Zazněla od ní věta. Kdo z těch lidí, kteří mají podobnou zkušenost, nemá děti...“ řekl vedoucí zahraniční redakce ČT s tím, že svou roli hrály i jeho letité zkušenosti, které snižovaly rizika válečného zpravodajství.

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Symbolem této války pro Kubala bude obrázek dvouletého chlapce v rakvi, se kterým se loučila jeho matka. „To byla věc, kterou z hlavy nedostanu asi nikdy. Rodič ví, jaké to je, hladit dítě po vlasech. Nikdy jsem si nechtěl představovat to, co jsem tam viděl, jak matka hladí své dítě naposledy po vlasech. Vidíš scénu, jak mu dává hračku do rakve, jak ho při hlazení naposledy cvrnkla do nosu, to bylo to poslední, když se s ním loučila, a pak ho dali do země,“ popsal novinář jednu ze situací, jež ho emočně hluboko zasáhla.

Referovat v takovém prostředí objektivně a nedojímat se, podle Kubala nebylo snadné, byť nutné. „Když ty scény člověk dál zprostředkovává a znovu je vidí, tak naskočí emoce, které měl třeba na tom hřbitově, je ale nutné, aby ve vysílání nebyly emoce poznat,“ podotkl ke svému reportování o zemi, na kterou útočí Rusko.

Do krytu se prý spolu s kameramanem neschovávali. „Poplach byl vyhlašován vždy pro celý Kyjev, což je třímilionová aglomerace. Rakety většinou strefovaly oblast, která byla na severu toho města. Byla velká pravděpodobnost, že v části, kde jsme byli, se nic nestane. Sirény navíc zněly několikrát do noci, to bychom nedělali nic jiného, než jen byli v krytu,“ uvedl zpravodaj ČT.

Řídil se především základním pravidlem, a sice co nejméně ohrožovat sebe i ostatní a nepoutat pozornost: „I v této válce nás dost často varovali, že přítomnost novinářů, kteří jsou jasně označeni, poutá pozornost ruských vojáků,“ pokračoval Kubal.

Popsal, jaká je v Kyjevě po více než měsíci ruské invaze atmosféra. „Je tam velká ostražitost z toho, co by mohlo následovat, a velká nejistota, co se bude odehrávat na východě. Tento obrovský strategický cíl ale Ukrajinci uhájili a opravdu dokázali ubránit svou metropoli vůči ruskému útoku. Teď si kladou otázku, jak bude situace vypadat dál,“ doplnil.

„Uhájení Kyjeva je zásadní především pro morálku Ukrajinců. Ale je otázkou, co to udělá z vojenského hlediska, jelikož Rusům se uvolní prostředky na to, aby mohli uskutečnit ten plán, před kterým se dlouhodobě varuje. To znamená, že ty elitní jednotky, které Ukrajinci dlouhodobě mají podél separatistických území Doněcka a Luhanska, pokud by se tam Rusům teoreticky podařil průlom, by se mohly dostat do obklíčení. To by znamenalo něco jiného v rovnici války a v rovnici toho, jak by mohla vypadat potenciální mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou,“ dodal Michal Kubal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…