„Elitám NATO se hroutí plán.“ Americký druid ale nečeká, že to povede ke zlepšení

25.05.2024 17:50 | Monitoring

NATO, USA i EU na kolenou. Válku prohrávají, zisky, které měly téct z rozdrobení Ruska na malé poslušné státečky, se nekonají, noční můra spojenectví Ruska s Čínou se stala realitou, přesto mnozí západní politici stále vybízejí k dalšímu zasílání zbraní a nedají si vzít svůj sen o vyhrané válce na Ukrajině. „Jeden z nejúžasnějších příkladů geopolitické stupidity v lidských dějinách,“ komentuje mezinárodní situaci John Michael Greer, americký spisovatel a druid, který píše o ekologii, ekologické ekonomii, vhodných technologiích, vyčerpání ropy, kolapsu společnosti, ekocentrismu, panteismu a okultismu.

„Elitám NATO se hroutí plán.“ Americký druid ale nečeká, že to povede ke zlepšení
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký spisovatel a druid, John Michael Greer

„Elity USA a NATO jsou v plném režimu zhroucení. Vůbec je nenapadlo, že oni by mohli prohrát. Pokud mohu říci, byli pevně přesvědčeni, že jejich jednání s Ukrajinou způsobí Rusku potupnou porážku,“ píše na platformě X Greer a pokračuje v palbě proti západním politikům i zemím. „Poté by mohli udělat to, o čem po desetiletí fantazírovali, a rozdělit Rusko na sbírku slabých nástupnických států, které by EU mohla sebrat a vyždímat jejich bohatství a zdroje,“ vypočítává druid to, o čem snila západní politická elita, ale co jí podle Greera nevychází.

Poukázal na to, že někteří západní politici jdou stále tvrdě za linkou porážky Ruska; jiní už vidí, že je to nemožný cíl. „Někteří západní lídři křičí, buší pěstmi a vyhrožují, zatímco jiní se je snaží uklidnit, protože vědí, že v tuto chvíli neexistuje způsob, jak by válka mezi Ruskem a Západem mohla skončit vítězstvím Západu,“ napsal Greer a dodal, že vzájemně se oba tábory mohou zničit, ale to nejde ani z jedné strany považovat za vítězství.

A co se vztahů mezi Čínou a Ruskem týká? USA se dlouhá desetiletí snažily, aby nedošlo ke spojení dvou východních mocností. Teď k němu došlo. I to komentoval Greer. „Pokud jde o alianci mezi Ruskem a Čínou, Spojené státy se již celá desetiletí snaží ze všech sil, aby se tak stalo,“ poznamenal ironicky druid a jízlivě pokračoval. „... a stalo se, v jednom z nejúžasnějších příkladů geopolitické stupidity v historii lidstva“.

Chytí se západní elity za hlavu – ve stínu upevňování přátelského svazku mezi Čínou a Ruskem – a vycouvají ze své politiky? Vrátí se k racionální politice vzájemného respektu a diplomacie? I tady je spisovatel Greer na pochybách. „Bohužel ne, toto spojenectví nezpůsobí náhlý výbuch základního zdravého rozumu, který by se projevil v západních hlavních městech,“ píše Greer a ukázal i možný scénář budoucnosti pro Západ, pro USA pak zvláště.

„V těch západních hlavních městech stále nemohou pochopit možnost, že by mohli prohrát – a že jejich porážka bude znamenat sesazení USA a jejich blízkých spojenců do stejného stavu, v jakém chtěli opustit Rusko, s rozdělením na slabé nástupnické státy,“ ukončil své zamyšlení nad geopolitikou světa spisovatel a druid John Michael Greer.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Řešení , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 25.05.2024 18:50:10
Macron a Johnson do vězení s neprezidentem nackem,,Tam ať si hailujou,, Přidat k nim agenta, černošku s rehkou, bakaláře s nutelou,,

|  10 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…