„Hanba Zemanovi...“, „Buďte už zticha, do p*dele!“ Velký konflikt, který se odehrál, zatímco měl Zeman projev na Zemi živitelce. Byli jsme přímo u toho

23.08.2018 19:51

REPORTÁŽ V davech lidí mířících na českobudějovické výstaviště byl evidentně bojovný duch. Už v trolejbusu jsem vyslechl hlasitou při, kdo byl jak postižený. Starý pán si stěžoval na komunisty, kteří mu nedovolili studovat, a okolní skupinka o něco málo mladších lidí zas velebila dřívější dobu, kdy jsme podle nich „byli soběstační a občas holt ve škole jsme taky dostali pětku“. Peprná výměnu názorů, do které byla nechtěně vtažena i ochranka, ale nastala až na slavnostním zahájení.

„Hanba Zemanovi...“, „Buďte už zticha, do p*dele!“ Velký konflikt, který se odehrál, zatímco měl Zeman projev na Zemi živitelce. Byli jsme přímo u toho
Foto: Václav Fiala
Popisek: Hlouček protestujících proti Zemanovi a Babišovi.

Než se však akce uskutečnila, potkal jsem náhodně v davu tachovského zemědělce Jiřího Dufka, který tady podle jeho slov čekal na neformální setkání s ministrem zemědělství.

Dufka evidentně sucho zvláště nevyvedlo z míry: „U mě snižování stavu skotu nehrozí, jsem na sucho a nepřízeň počasí připraven. Krmení jsme nadělali dost, je ho sice méně, ale já vždy tlačím roční zásobu před sebou, takže připraveného nepřekvapí. Takové teplo nepamatuji, ale u nás naštěstí občas trochu zaprší, takže dobytek ještě nepřikrmuji. Samozřejmě, kdo nemá krmení, musí snižovat stavy. Výnosy byly totiž zhruba na šedesáti procentech. Ale jak říkám, my jsme na sucho připraveni a situace nás nijak zvlášť nepřekvapila.“

Venkov prezidentovi, prezident venkovu

Anketa

Vadilo vám, že dav pískal na Andreje Babiše při pietním aktu před sídlem Českého rozhlasu?

hlasovalo: 22409 lidí
Co říká návštěvě hlavy státu na této akci? „Víme, že je vesnický prezident, volily ho vesnické regiony. Já jsem také z takové oblasti, takže to nepřekvapuje, že tady má své voliče. Evidentně sem rád jede a lidé ho tady mají rádi. Nevidím na tom nic urážlivého, že pan prezident má rád venkov. Má trošku problém s Prahou,“ směje se na celé kolo zemědělec. „Ale to máme my všichni. Z Prahy nikdy v životě ještě nic dobrého nevyšlo. Nu a pan ministr je odborník na svém místě. Nekoukám na žádnou minulost, protože každý z nás si ji nějakou nese a máme. Je to odborník na svém místě. Mám se tu s ním dnes sejít, ale protože jsem neformálně oblečen, beru to mimo protokol. Těším se na něj, říkám vám upřímně. Myslím, že naváže na pana Luxe, který pro mne osobně byl zatím nejlepší polistopadový ministr zemědělství.“

Zeman a Babiš na tapetě

Začíná zahájení a projevy a na to v několikatisícihlavém davu čeká i malá skupinka lidí – starší žena s heslem „Zeman: zasel zášť a můj strach o děti. Bureš: sklidil kolektivní ztrátu paměti.“ Asistuje jí mladá žena s několikatýdenním kojencem na rukou a vedle se plete několik malých dětí. U nich je také jeden mladík s červenými trenkami, které jsou ale co do „hradní velikosti“ poskrovné. Ostýchavě další trenky táhne další mladík, který je ani nezvedne.

Když moderátorka představuje zástupce zahraničních států – Kazachstánu, Srbska, Bosny a Hercegoviny, komentuje to odplivnutím a slovy „ty krávo...“ opovržlivě a možno říci i zhnuseně naducaný stojící muž s dítkem školou povinným, jistě z prvního stupně.

Když ministr zemědělství Toman podtrhuje, že „ministerstvo je připraveno pomoci zemědělcům, aby to zvládli,“ čímž míní samozřejmě sucho, skupinka se začíná více aktivizovat. Toman mezitím poděkoval těm, kteří podporují naše zemědělce. „Nesmíme dopustit, aby Česká republika byla zaplavena levným dovozem.“ A už je tu frenetický křik z ženských úst: „Hanba, hanba!!“ Představitel Agrární komory si pochvaluje úrodu kukuřice a paní mu do toho skanduje už obligátní: „Hanba, hanba!“.


Foto: Václav Fiala

Ruský troll Klaus

Anketa

Je Miroslav Kalousek dobrý politik?

8%
92%
hlasovalo: 16057 lidí
A což teprve, když se slova ujme exprezident Václav Klaus! To už žena vyleze na stolek a řve jak na lesy: „Hanba hanba, proruský troll!“ mnohokráte opakuje jako porouchaná gramofonová deska, až se na ni lidé sápou, aby přestala. „To snad už stačí,“ upozorňuje ji ochranka, statný muž s pravděpodobně policistkou v civilu. „Aby lidé slyšeli,“ připomíná jí i další muž zákona, ale žena si nedá říci, snad jen trochu ztiší svůj ječivý, neprostupný hlas. „Příroda připomíná, jak je mocná, co jsme sami schopni udělat,“ je teď slyšet Václava Klause, ale to skupinu evidentně nezajímá.

„Hledáte jenom záminku,“ oboří se protestující žena na ochranku a sekunduje jí mladá žena s miminem v náručí. „Buďte zticha!“ nervózně je upozorňuje okolí, protože i přes ampliony není kromě pár exprezidentových slov skoro nic slyšet. Ochranka upozorňuje na nezvedené děti protestující skupinky, ale její vůdkyně je doslova konsternuje slovy: „Když jste u policie, tak je hlídejte! Hledáte jenom záminku,“ opakuje neustále.

„Jděte do prdele!“ křičí na ni okolo stojícílidé. Ale ona na to: „Pěkně vás to pan Zeman naučil.“

„Naše zemědělství je extrémně založeno na nájemních vztazích,“ je slyšet Václava Klause. A pak zas hlas lidu: „Babice jedna!“ vyrovnávají se s protestující pidiskupinkou okolní lidé.


Foto: Václav Fiala

Trenky v silné menšině, aneb jsme bez prezidenta?

Zdravici pronáší hlava státu, a to si nemůže žena nechat ujít. „Hanba Zemanovi, rozděluje český stát!“ křičí. „Buďte už zticha, do prdele!“ oboří se na ni starší pohublý muž. „Jděte domů!“ Vedle ní stojící mladík ukazuje malé červené trenky vysoko nad hlavou. Druhý mladík s dalšími trenclemi rudé barvy cudně utírá zem.

„Je to náš prezident!“ oboří se na ni okolo stojící a sedící lidé. „Jak to mám dát najevo?“ ptá se protestující žena poněkud zmateně. „To jste teda demokratka!“ odplivne si muž středních let a štítivě se od skupinky odtáhne.

„To by mne zajímalo, co tihleti...“ ukazuje na ochranku již zmiňovaný postarší robustní pán, z jehož komunikace je jednoznačné, že patří k oponentům Andreje Babiše.

„Tak mi tady neser!“ slovně odpálkuje protestující ženu další muž.

„Jen se projevujete…“ opovržlivě na něj pohlédne žena s kojencem, jako by ho chtěla uřknout.

„Vy se projevujete!“ nedá se muž.

„Rozděluje národ, není to náš prezident,“ pokračuje v ryku žena, až ji uklidňuje ochranka, že lidé neslyší. „Tak se projevují zemanovci! Já jsem, pane, neřekla jediné sprosté slovo!“ pyšně na to protestující paní.

Zpropadený vodní koridor

Na slova prezidenta o projektu vodního koridoru Dunaje s Odrou si někteří klepou na čelo.

„My chceme vidět na našeho pana prezidenta, tak mi tady nestůjte,“ upozorňují četné muže zákona v civilu s nezbytnou taškou posluchači. Při prezidentovu oznámení, že udělí státní vyznamenání Antonínu Švehlovi Řád bílého lva in memoriam, je vidět souhlasné pokyvování zvláště starších občanů.

„To je hrozný, tady…..my to máme taky, na Slovensku…,“ komentuje neshody kolem prezidenta jedna paní od našich východních sousedů. „Je to služebník…“ naznačuje poněkud nepochopitelně další muž a ukazuje opačným směrem, než je nedaleké Rakousko. „Politici dokázali ve své době zemědělce podporovat,“ připomíná Zeman a lidé opět souhlasně přikyvují.

V závěru rozčilený muž, který si pustil pusu na špacír a nevynechal vulgarity, pro ParlamentníListy.cz dodává: „Ať se ti lidi podívají na sebe, jak vypadají,“ opovržlivě odsuzuje poněkud přírodnější zjev protestujících. „Hrajou tady komedii! Je tu 500 lidí nebo ještě víc a oni nenechají člověka si poslechnout prezidenta. Nemám k tomu slov,“ mávne rukou a vytratí se směrem k občerstvení.


Exprezident Václav Klaus. Foto: Václav Fiala

Hrůza? Hrůza!

„Dyť je to jen přehlídka totalitních režimů a totalitního myšlení, to je hrůza!“ reaguje na to student zdejší zemědělské univerzity. „Lidi nic neví, úcta ke stáří, všechno na hovno,“ hodnotí stará paní o holi a na to navazuje další žena, která je zděšena tím, že se některým mladým lidem nelíbí název výstavy. „Ti mladí nic neví, nic. Ví úplný prdlajs…“

Při pohledu na prezidenta Zemana v elektrickém „papavozíčku“, přemisťujíc se od místa zahájení k nedaleké hale, slyším politování: „…to je chudák…“ Klaus zatím žoviálně hovoří a tiskne ruce, nechává se obdivovat a je evidentně ve svém živlu. A na své si přijde i tiskový mluvčí Jiří Ovčáček, se kterým si dělají mladí i starší selfíčko.

A jakoby se vyslyšely prosby, za hodinu je tu liják. Lidé si fotí proudy vody a děti běhají celé mokré, navzdory mnohdy jen tak na oko hartusících rodičů a prarodičů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…