„Havel mi řekl: To jsme tu revoluci nemuseli dělat,“, vzpomínal režisér Vorel na setkání s prezidentem

27.07.2019 6:12

Režisér a scenárista Tomáš Vorel, jenž je podepsán např. pod filmy Kouř, Cesta z města nebo Gympl, byl hostem v pořadu Osobnost Plus v Českém rozhlase, kde se nelibě vyjadřoval na adresu politiků. „Lidé, kteří jdou do politiky, jsou nemocní. Jsou to psychopati,“ myslí si. Zavzpomínal také na návštěvu prezidenta Václava Havla a své řekl k protivládním demonstracím a k demokracii.

„Havel mi řekl: To jsme tu revoluci nemuseli dělat,“, vzpomínal režisér Vorel na setkání s prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za nezávislost justice a lepší vládu, kterou pořádá iniciativa Milion chvilek pro demokracii

Před časem se režisér Tomáš Vorel nechal slyšet, že politika je pro něj příliš racionální a dualizovaná, dnes se však s takovým tvrzením neztotožňuje, ani v podstatě už neví, co tím vlastně přesně myslel. „Nevím, co jsem myslet tím racionální, ani nechápu to slovo. Vše se vyvíjí a mění a i já se vyvíjím,“ krčil rameny Vorel, jenž se o politice nechtěl příliš bavit.

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí

Přesto u ní nakonec ještě chvíli setrval a v kontextu s tímto tématem vzpomněl svůj film Kouř. „Film Kouř, ten je hodně politický. Točili jsme ho v roce 1990, když se to tu lámalo. Začali jsme ho připravovat za komunismu a šel tedy do kin po revoluci. Prezident Václav Havel si ho pustil na Hradě v hradním kině, kde si předtím pouštěl a zakazoval filmy Husák,“ vzpomíná Vorel.

„Když Kouř skončil, byl jsem u toho a prezident mi řekl: Pane režisére, je to příliš depresivní a končí to negativně. Hlavní hrdina Mirek má na konci pouta, co to znamená?“ popsal Vorel Havlovu reakci.

Následně mu prý Vorel vysvětlil, že je to jeho osobní pohled na dějiny a politiku. „Že ti mladí, energičtí a nejvíce nespokojení vždy spustí revoluci, a ta střední generace toho využije, použije mladý jako takovou vlnu a zůstává stále u moci,“ přiblížil, že pouta mladého hrdiny jsou symbolem právě toho.

Havel mu na to prý odvětil: „Tak to jsme tu revoluci nemuseli dělat, to je příliš negativní.“ A režisér se pousmál: „Havel mi řekl, že film nezakáže, jako to dělal Husák, ale doporučil mi, abych příště natočil něco pozitivnějšího.“

I dnes si v podstatě Vorel prý myslí to samé, co tehdy řekl Havlovi. „Revoluce a evoluce pořád probíhá, v podstatě se nic nemění. Dokud neudělá člověk revoluci sám uvnitř sebe a nezmění, bude svět pořád stejný,“ je přesvědčen.

„Vidíme to od doby Havla, který byl zvolen davem, po něm už ale byla jedna vláda za druhou stejná. Vláda Klause, Topolánka, Špidly nebo Babiše, je to neustále to samé. Něco slíbí a lidé jim na to skočí,“ všímá si Vorel.

Nepopírá, že změna mezi komunistickým režimem a demokratickým je zásadní. „Ano, je svoboda. Každý si řekne, co chce. Třeba Eva Holubová může říct v televizi, že prezident Václav Klaus je homosexuál a že spolupracuje s KGB a nic se jí nestane, což je šokující. Jinak se polistopadové režimy neliší a jsou stále stejné. Silnice jsou stále rozkopané, je více billboardů, ale jsme spokojenější a radostnější?!“ ptal se ironicky Vorel.

„Lidé jsou na tom pořád stejně, stále volí někoho nového, stále jsou nespokojení a zklamaní. Přesně jak zpívá Tomáš Klus: Zase čtyři roky v prdeli,“ poznamenal Vorel, podle kterého se tyto čtyři roky jen neustále opakují. Jelikož mezi českými politiky nevidí žádné rozdíly, sám k volbám už deset let prý nechodí. Neznamená to ale, že se o politiku nezajímá. 

Své řekl i k protivládním demonstracím, které považuje za skvělé. Sám na demonstraci chtěl jít, kdyby neměl zrovna nemocné dítě. „Demokracie je dobrá věc, ale tento typ demokracie, který tu dnes je, je už zastaralý, je třeba nový model, protože už to nefunguje,“ dodává Vorel s tím, že je třeba vymyslet zcela nový systém.

Řešení vidí hlavně v tom, aby se každý sám za sebe dal dohromady, našel se a vyrovnal se, pak je šance, že může takový člověk spravit společnost. „Určitě ti politici a lidé, kteří do politiky jdou, jsou nemocní. To jsou psychopati a blázni a tento systém jim pomocí peněz umožňuje dostat se až na vrchol, ovládat ostatní a činit ostatní pak také nemocnými,“ řekl na závěr Vorel, podle nějž prý nyní je nemocná celá naše společnost.

  • Původní zdroj ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…