„Heil Zelenskyj!“ Rusové natočili video, bývalý velvyslanec je ve varu

27.07.2023 16:00

Na ruském Telegramu se šíří propagandistické video, které má vypadat jako reklama německé konzervativní strany Alternativa pro Německo (AfD). Reklama si dělá legraci z vládní podpory Ukrajině a zachycuje obyčejnou a poslušnou německou rodinu, které do domu vtrhnou vojáci a zabaví téměř vše na pomoc Ukrajině. „Heil Zelenskyj!“ hajluje v reklamě velitelka vojáků. Zkonfiskované obrazy jsou nahrazeny portrétem ukrajinského prezidenta. Zabaven je i plyšový leopard.

„Heil Zelenskyj!“ Rusové natočili video, bývalý velvyslanec je ve varu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Záběr z ruského videa o Německu

Internetem se šíří reklamní video s názvem „Heil Zelenskyj“. Ve videu se objevuje „obyčejná“ rodina v Německu roku 2023, která se dívá na televizi. Z té zní provolávání slávy Ukrajině a přísliby zaslání další peněžní pomoci. Najednou však zazvoní zvonek a přede dveřmi stojí vojáci Německé spolkové obrany (Bundeswehr).

„Guten Tag,“ pozdraví vojáci a napochodují do domu, ze kterého si bez rozpaků začnou brát vše cenné i bezcenné, například jídlo. Rozbije se i keramické prasátko, ze zdi jsou sundány obrazy. Namísto nich je pověšena fotografie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, načež velitelka Bundeswehru prohlásí: „Heil Zelensky!“

Mezitím se v reklamě objevují titulky:„Je váš dům v NATO? Akceptujte NATO ve vašem domě! Více než 22 miliard eur šlo od roku 2022 z německých domácností na podporu Ukrajiny.“

Vojáci z domu odpochodují až ve chvíli, kdy rodince s dítětem nezbude v domě ani nábytek. Plyšového leoparda, kterého německý chlapeček svíral v ruce po celou dobu rabování vojáků, si nakonec vzali taky.

Zabavený Leopard

Domnělá reklama z výrobny konzervativní německé strany Alternativa pro Německo (AfD), které se posmívá objemu financí zasílaných zemí na Ukrajinu, však není německého původu.

Video se začalo šířit na ruské sociální síti Telegram, navíc v něm účinkují známí ruští herci jako například Igor Alexeev coby voják. Hlavní roli velitelky Bundeswehru pak ztvárnila Julia Mandriko. Otce rodiny hraje Valentin Vorobyev, matku Julia Konyukhova.

Bývalý ukrajinský velvyslanec v Rakousku Olexander Scherba na Twitteru volá pro tvůrce videa po zákazu víz do „slušných“ zemí. „Samozřejmě. To směšné ‚Heil Zelenskyj‘ video, které se včera šířilo, bylo natočeno v Rusku a představilo karikaturu Německa, kterou mají v hlavě. A myslím, že tvůrci tohoto odpadu nesmějí získat víza v žádné slušné zemi,“ napsal Scherba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

§§§, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDEN , 27.07.2023 17:14:05
Ale,ale příznivci ,nezamlouvá se vám ironie?Pokud by byla od Čtvrtníčka na pana Zemana či pana Babiše nebo na kteréhokoliv člena opozice to by jste chrochtali blahem.

|  36 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…