„Hlupáci kritizují Izrael.“ Herec Jon Voight se stydí za Angelinu Jolie, svou dceru

07.11.2023 7:07

Podle OSN se Gaza mění v dětský hřbitov. „Pozemní operace izraelských obranných sil a pokračující bombardování zasahují civilisty, nemocnice, uprchlické tábory, mešity, kostely a zařízení OSN – včetně krytů. Nikdo není v bezpečí,“ řekl generální tajemník novinářům. Svá slova pronesl v době, kdy je horko i v Hollywoodu, kde se proti sobě ostře postavili herecký veterán Jon Voight a jeho dcera Angelina Jolie, která nenechává na Izraeli nit suchou.

„Hlupáci kritizují Izrael.“ Herec Jon Voight se stydí za Angelinu Jolie, svou dceru
Foto: Youtube
Popisek: Americká herečka Angelina Jolie

Mezi palestinským hnutím Hamás a ozbrojenými silami Státu Izrael (IDF) stále dochází ke tvrdým střetům. OSN tvrdí, že se Gaza pomalu proměňuje v dětský hřbitov.  

„Gaza se stává hřbitovem pro děti“, prohlásil v pondělí generální tajemník OSN Antonio Guterres a zesílil požadavky na příměří v enklávě, kde palestinské zdravotnické úřady uvedly, že počet obětí izraelských úderů přesáhl 10 000. Na slova generálního tajemníka OSN upozornila agentura Reuters.

„Pozemní operace izraelských obranných sil a pokračující bombardování zasahují civilisty, nemocnice, uprchlické tábory, mešity, kostely a zařízení OSN – včetně krytů. Nikdo není v bezpečí,“ řekl Guterres novinářům.

„Zároveň Hamás a další militanti využívají civilisty jako lidské štíty a pokračují ve vystřelování raket bez rozdílu směrem k Izraeli,“ řekl a vyzval k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění všech rukojmích.

Izraelci i Palestinci však k uzavření příměří odmítají přistoupit. Vojáci židovského státu oznámili světu, že chce-li Hamás příměří, musí propustit všechny rukojmí, které z izraelského území unesli teroristé z Hamásu 7. října. Teroristé z hnutí Hamás zase říkají, že rukojmí propustí, až Izraelci přestanou útočit na Pásmo Gazy.

Guterres uvedl, že mezi mrtvými je 89 lidí spolupracujících s Palestinskou uprchlickou agenturou OSN (UNRWA). UNRWA uvedla, že jen za posledních 24 hodin bylo zabito pět kolegů. „Potřebujeme okamžité humanitární příměří. Uplynulo 30 dní. Už je toho dost. Tohle teď musí skončit,“ uvedlo v dřívějším prohlášení 18 organizací OSN.

Spojené státy v této situaci opakovaně volají po uzavření alespoň krátkodobého příměří, aby se k palestinským civilistům dostala i humanitární pomoc. Ale jak vidno, ani Spojené státy nejsou v tuto chvíli vyslyšeny.

V samotných Spojených státech se vedou o Izrael hádky. V Hollywoodu se proti sobě ostře vymezili herecký veterán Jon Voight a jeho dcera Angelina Jolie. Ostřílený hollywoodský herec Jon Voight vyjádřil zklamání z nedávného odsouzení své dcery izraelské ofenzivy proti teroristické skupině Hamás v Pásmu Gazy.

V příspěvku na instagramu z 2. listopadu, který má téměř 4 miliony lajků, Jolie kritizovala kampaň v Gaze jako „úmyslné bombardování uvězněné populace“ a „vraždu“ a obvinila světové vůdce, že se na zločinech podíleli blokováním rezolucí Rady bezpečnosti OSN vyzývající k zastavení palby.

„Jde o záměrné bombardování uvězněné populace, která nemá kam utéct. Gaza je téměř dvě desetiletí vězením pod širým nebem a rychle se stává masovým hrobem. 40 % zabitých jsou nevinné děti. Jsou vyvražděny celé rodiny. Svět to sleduje a s aktivní podporou mnoha vlád, jak jsou miliony palestinských civilistů – dětí, žen, rodin – kolektivně trestány a dehumanizovány, přičemž jim jsou v rozporu s mezinárodním právem odepírány potraviny, léky a humanitární pomoc. Světoví vůdci se na těchto zločinech podílejí tím, že odmítají požadovat humanitární příměří a brání Radě bezpečnosti OSN v jeho uvalení na obě strany,“ napsala slavná herečka.

Angelina Jolie promlouvá

A Voight k tomu nemohl mlčet.

„Jsem velmi zklamán svou dcerou, jako mnozí,“ řekl Voight a dodal, že ona nechápe, že v konfliktu jde o zničení Svaté země – ‚země Židů‘,“ poznamenal Voight taktéž na sociálních sítích.

Odsoudil zvěrstva ze 7. října spáchaná Hamásem jako „nelidský teror na nevinných dětech, matkách, otcích, prarodičích“ a kritizoval propalestinské aktivisty: „Vy hlupáci, nazýváte Izrael problémem,“ nešetřil ostrými slovy, na která upozornil server Times of Israel. Pokud je někdo zodpovědný za utrpení obyvatel Gazy, je to podle Voighta Hamás. „Dostali obrovské sumy peněz, o které se nepodělili s lidmi. Místo toho vyrobili zbraně a ventilují svůj vztek,“ pokračoval Voight.

Naproti tomu ocenil „velké hrdinství“ židovského lidu tváří v tvář řadě tragédií v průběhu historie, od holocaustu po nedávný „holocaust Hamásu“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No ................, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseviam , 07.11.2023 8:52:05
Angelina je mimo asi jako německá Angela. Za ty děti jsou zodpovědní rodiče, kteří měli možnost na čas odejít k egypské hranici, aby je ochránili. Izrael se netajil odvetou za to odporné nečekané vraždění nevinných. Avizoval, že pošle buldozery, srovná to tam se zemí a vyžene krysy z Hamásu z tunelů. A jejich velitelé si mezitím užívají luxusu, i za peníze EU, za hranicemi a kňučí v OSN ty svoje lživé bludy.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…