„Hodně uprchlíků už se nebude chtít vrátit.“ Utekla od Doněcku, pak z Charkova. Otevřená zpověď pro PL

11.11.2023 17:25 | Rozhovor

„Však už to bylo neúnosné. Všechno rozbité, jakoby žádná budoucnost,“ říká pětadvacetiletá útlá malířka Viktoria Gulianová o době, kdy musela už podruhé utíkat před válkou. Žila totiž s rodinou nedaleko Doněcku a pak studovala v Charkově. Dnes by chtěla začít novou existenci třeba v „české kotlině“.

„Hodně uprchlíků už se nebude chtít vrátit.“ Utekla od Doněcku, pak z Charkova. Otevřená zpověď pro PL
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

„Myslím si, že desetitisíce uprchlíků z Ukrajiny už se nebudou chtít vrátit po válce zpět. V Evropské unii si zvykají na lepší demokratický i materiální standard a nebude se jim chtít opět do chudšího prostředí, které vždy ovládali oligarchové,“ prorokuje půvabná malířka Viktoria Gulianová, která utíkala z „území válečného běsnění“ celkem dvakrát. A tady je její uprchlický příběh.

Útěk z Donbasu

Válka o Ukrajinu začala v roce 2014. Rusko zabralo Krym a vzplály boje o Donbas, kde žije většinou rusky mluvící obyvatelstvo. Světové společenství o tuhle „lokální roztržku“ moc zájmu nejevilo. Viktorie zrovna končila základku a chtěla dělat něco v oblasti výtvarného umění. Kreslila odmala a chtěla se tomu věnovat i dál. S rodinou, která je celá umělecky zaměřená, její sestra je lokálně známou herečkou, tehdy bydlela v městečku Novyi Svit nedaleko Doněcku. Ostatně tam žije část rodiny dodnes.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
„Já tady nebudu mluvit o něčí vině. Jako teenager jsem tyhle věci vůbec neřešila. Jen jsem chtěla, aby válka co nejdříve skončila. Je to prostě hnus. Jsem pacifistka, a tak se stavím i k tomu běsnění u nás na Ukrajině,“ podotýká. V Charkově si tehdy našla školu designu, složila zkoušky, přejela válečnou frontu, což tehdy ještě nebylo nic ojedinělého, a začala žít na koleji v druhém největším městě Ukrajiny.

Útěk z Charkova

Na studiích ji hodně podporovala babička z Kyjeva, v hlavním městě celkem renomovaná právnička. Později si však v Charkově našla i zaměstnání v designérské firmě a chtěla si začít budovat vlastní kariéru s tím, že by pokračovala na Charkovské státní akademii designu a výtvarných umění. „Maluji hlavně futuristické obrazy. Ocelová města, černé díry, vesmír, andělé,“ vysvětluje s tím, že tak vnímá možnou budoucnost lidstva třeba někde na odvrácené a tajemné straně Měsíce. První výstavu spolu s dalšími spolužáky měla, „světe, div se“, díky přátelům v Česku, a přímo v jeho tepajícím srdci Praze, čímž završila vyšší odborné studium.

Jenže i v Charkově ji dostihla válka. Během únorového útoku na Ukrajinu v roce 2022 bylo město masivně bombardováno a začala invaze, která skončila až v květnu po vytlačení ruské armády z okolí města. „Nějakou chvíli jsem tam ještě byla, ale pak jsem se s babičkou smluvila, že odjedu z Ukrajiny. Však už to bylo neúnosné. Všechno rozbité, jakoby žádná budoucnost,“ podotýká. A tak nasedla, jak je většina Ukrajinců zvyklá, na autobus a jela přes Oděsu, Podněstří, Moldavsko a Rumunsko dál...

A další stěhování?

Nedávno Viktorie oslavila na pláži u Černého moře pětadvacáté narozeniny. Žije totiž v bulharském Burgasu, kde přes den obsluhuje v restauraci hotelu, v němž i bydlí, ale po večerech maluje. Před několika dny přijela na návštěvu přátel do „stověžaté“, kde jsme se také setkali. Chtěla by se totiž z Bulharska – kde z hlediska své profese a celoživotní touhy, malování, nevidí žádnou perspektivu – přestěhovat do Česka. Tady prý mají umělci mnohem větší možnosti a zázemí. „Dělala jsem modelku, počítačový design i různé expozice. Nebojím se žádné tvůrčí práce,“ říká.

Když ale vtipkuju, že většinou umělci, co působili část života třeba v Paříži, třeli bídu s nouzí či trpěli depresí a proslavili se až po smrti, trochu se zamračí. Za všechny třeba Amedeo Modigliani či Vincent van Gogh. „Já zase pořád utíkám před válkou a už bych chtěla mít od starostí na chvíli pokoj. V dnešní době už umělci takovou chudobou netrpí, i když to máme všichni těžké, natož my uprchlíci,“ zasměje se. A nakonec jen povzdech: „Hlavně, abych se mohla na Ukrajinu poté, až vyjde tenhle článek, ještě podívat!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Rusko zabralo Krym a vzplály boje o Donbas, kde žije většinou rusky mluvící obyvatelstvo.", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 11.11.2023 18:34:36
Autonomní Krym, po řádném referendu požádal o přijetí do RF. "Boje o Donbas", vznikly až po osmi letech genocidy na rusky mluvící většinu, při které Azov, Nový sektor a podobní hajlující náckové, vybili 14 000 civilních obyvatel. Celé rodiny. To ovšem nikoho nevzrušovalo, šlo přece "jen" o Rusy. Stejná genocida by vznikla, pokud by se náckové dostali na Krym. Otevřeně to přiznávali. Takže, na mě ne, děvenko, sleduji události na UA, od USA dotovaného Majdanu, prakticky denně, ze všemožných zdrojů.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…