„Hodný, slušný a noblesní člověk.“ Zemřel Jaroslav Bašta

08.04.2024 8:55

Zemřel Jaroslav Bašta. Dlouhodobě nemocnému poslanci SPD, jenž v minulosti neúspěšně kandidoval také na prezidenta, bylo 75 let. Soustrast vyjádřil i exprezident Miloš Zeman.

„Hodný, slušný a noblesní člověk.“ Zemřel Jaroslav Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Předsednictvo hnutí SPD s hlubokým zármutkem přijalo zprávu o odchodu našeho člena, poslance Jaroslava Bašty, který nás po dlouhé a zákeřné těžké nemoci neočekávaně opustil ve věku 75 let. Česká republika ztrácí osobnost, kterou bude těžké nahradit. Pro hnutí SPD je to obrovská ztráta,“ píše hnutí SPD ve svém prohlášení, které ParlamentnímListům.cz předal poslanec Radovan Vích.

Jaroslav Bašta byl český politik a diplomat, původním povoláním archeolog, za normalizace disident, politický vězeň a signatář Charty 77. Vystudoval gymnázium v Žatci, na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze studoval historickou archeologii. Zde se angažoval ve studentském Hnutí revoluční mládeže, za což byl v roce 1970 zatčen a v roce 1971 poslán do vězení. Následně pracoval až do pádu komunismu jako dělník a technik.

Po sametové revoluci působil mimo jiné ve vedení tajných služeb, v lustrační komisi a zapojil se do politického života. V letech 1998–2000 byl ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. V letech 1996–2000 byl poslancem za ČSSD. Mezi lety 2000 a 2010 působil jako český velvyslanec nejprve v Rusku a poté na Ukrajině. V roce 2021 vstoupil do SPD, za kterou se do Poslanecké sněmovny vrátil.

„V prezidentské volbě 2023 kandidoval jako stranický kandidát SPD. Během volby prokázal vysoké morální hodnoty, hluboce zakořeněné národní cítění, v dnešní době tolik vzácné konzervativní vnímání světa a zájem o životy a osudy obyčejných lidí zmítaných ekonomickými a sociálními problémy dnešních dnů. Odešel člověk pevných zásad a jeden z posledních aktivních politiků předlistopadového disentu. Hodný, slušný a noblesní člověk, který toho pro SPD, Českou republiku i její občany mnohé udělal. Čest jeho památce!“ uzavírá SPD.

„Jaroslava Bašty jsem si vždy velmi vážil jako naprosto čestného člověka. Je mi moc líto, že už není mezi námi,“ napsal ke skonu poslance Bašty exprezident Miloš Zeman.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

zemřel slušný člověk, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehekate , 08.04.2024 9:31:44
Zpráva na Seznamu a uveřejněné reakce je to snad nejhorší, co jsem kdy slyšel. Seznam je ta nejodpornější fašistická žumpa, která tu kdy byla, Hitlerova propaganda je proti tomu odvar.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu stalo nesm…