„Já a dezolát?!“ Igor Chaun ve varu. Volil SPOLU, ale už toho má dost. Ve státní svátek, od plic

17.11.2023 17:54 | Monitoring

Režisér a jeden z listopadových studentských vůdců Igor Chaun se domnívá, že současná vláda nehájí zájmy České republiky. „Ve finále tady budou za naše peníze cizí vojska," uvedl mimo jiné v rozhovoru pro RadioUniversum.cz.

„Já a dezolát?!“ Igor Chaun ve varu. Volil SPOLU, ale už toho má dost. Ve státní svátek, od plic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Igor Chaun

Společnost se podle Igora Chauna za 34 let od roku 1989 rozdělila. „Velká většina lidí bohužel uvěřila, že to bylo zmanipulované, že to nemělo smysl, že to nikam nevedlo, že to bylo domluvené převzetí moci. Není to pravda. A i kdyby to byla pravda, tak to, co se odehrávalo na ulici, co se odehrávalo mezi lidmi, to národní vzepětí, obrovský pocit radosti ze svobody, který jsme prožili v listopadu 89, a dnech následujících, to je prostě nesmazatelně zapsáno do srdce každého z nás," zmínil Chaun.

V rozhovoru hovořil mimo jiné o Izraeli a Palestině. Situaci zde nazývá obrovskou hrůzou. „Je jenom jedno zlo, a toto zlo je venku i uvnitř. Jakmile připustíme, že nás strach škrtí, tak už dáváme prostor znesvobodňování společnosti. Podívejme se na Patriot Act po 11. září v Americe – do dneška to neodvolali. Mělo to být přechodné: Sledování, zákony, prohlížení, a tak dále. Co s obecným nebezpečím, a s tendencemi, které v Evropě, a ve světě vidíme, to digitální znesvobodňování občanů pod dobrým záměrem budování nové demokracie a jednoty. Co s tím? Nenechat se děsit podobně, jako nemá smysl v noci plakat kvůli velrybám, nebo kácení amazonského pralesa. Dosáhneš tam? Nedosáhneš. Nezadržím harpunáři ruku, i když je strašné, co děláme těmto velkým kytovcům. Nebo výlovy. Ale já se snažím tam, kam dosáhnu," poznamenal Chaun.

Ten si stále myslí, že ještě žije ve svobodné společnosti. „Problém je, podobně jako jsme měli za komunismu, a podobně, jako jsme viděli za covidu, že určité síly na nás tlačí, abychom začali vykonávat autocenzuru. Ukazuje se, že dokonce i za komunismu, pokud se někteří lidé nenechali ohnout, tak se jim zase nic až tak strašného nestalo. Možná přišli o lukrativnější zaměstnání, a šli na horší zaměstnání, ale…" sdělil Chaun.

Následně se rozhorlil. „Jak vůbec můžou v demokratické společnosti nadávat části občanstva slovy, jež byla používána za ,komančů'? Ztroskotanci a samozvanci, a teď jsme dezoláti. Já snad neplatím daně? Já snad neplatím zdravotní? Nepřispívám, jak můžu, této zemi?" zeptal se. 

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13588 lidí
Řeč přišla i na současný kabinet Petra Fialy (ODS). „Vtip je v tom, že když tady byla Babišova vláda, tak já jsem patřil k lidem – řeknu to teď lidovými slovy, lidově – já jsem je považoval za nepřátele. Já jsem si prostě myslel, že to je nepřátelská arogantně agrofertí, uzurpující vláda dotačního podvodníka, člověka nevalného charakteru a nevalné inteligence, s pomocníky v rudé mikině. A proto – a to bych chtěl říci – jsem se opravdu v první chvíli radoval, když skončily minulé volby, protože po sto letech skončili ,komančové'. Odešla sociální demokracie neboli ,rudá mikina' – byli po zásluze potrestáni. Neprolezli za tu prostituci. Já chci připomenout, co se stalo. A prohrál Babiš. A já jsem chtěl pořád ještě tehdy věřit, že demokratická opozice opravdu představuje demokracii," uvedl.

„Jedna milá, půvabná rozhlasová YouTube moderátorka mi tehdy řekla: ,Igore, jsi naivní. Piráti jsou větší zlo, než komunisté'. Já jsem tehdy tuto milou moderátorku považoval za mírně zaseknutou, a že to přehání. A bohužel ti musím, Martino, dát dnes za pravdu. Samozřejmě je to nadsázka. Ale pochopil jsem, že zatímco komunismus je zlo známé, do jisté míry vyčichlé, překonané, se zločiny již v minulosti, tak tento liberální progresivismus je něco, co jde po podstatě současné společnosti, po základu vůbec rodiny, konzervativních hodnot, na kterých stojí západní civilizace. Takže já ti dneska zpětně dávám za pravdu. Ale nestydím se, že jsem – já jsem nevolil Piráty, ale ten druhý slepenec – že jsem chtěl věřit. Já jsem prostě chtěl věřit. A o to větší je moje zklamání. A pozor, o to větší mám právo, jako volič, kritizovat tuto pětikoalici, protože oni přece slíbili, že vyšetří podvody a zločiny za covidu," dodal Chaun, že chtěl tehdy uvěřit, že přichází něco normálnějšího, místo toho však vidí jen kombinaci amatérismu, arogance a hlouposti. 

„Současná vláda nehájí na prvním místě zájmy Čechů, Moravanů a Slezanů. Tato vláda nakupuje v naší ekonomické situaci šílené F-35, které se nám tady možná objeví za deset let – nemáme letiště, nebudeme mít piloty, takže ve finále tady budou mít za naše peníze cizí vojska s cizími piloty své F-35," uvedl dále Chaun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Necítím se tu jako ve vlastní zemi., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 17.11.2023 18:50:51
Nemám pocit, že to vládě vadí, právě naopak. Proklínám listopadový převrat, a musím nadávat i sobě, že jsem to před 34 lety neprohlédl. Chyběly zkušenosti. Jednou z nich je, že k velkým a radikálním změnám zákulisní scenáristé používají vždy mladé, naivní, nezkušené. A dějinná zkušenost se neúprosně opakuje, protože mládí je manipulovatelné, a neuvědomuje si to. To bylo, je a bude.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…