„Jen si tady pindejte, musíme to nějak přežít.“ Uniklo. Jednání k důchodům

16.03.2023 8:35 | Ze sítí

V dalším dílu pořadu Aby bylo jasno se moderátorka Jana Bobošíková vrátila k senátnímu hlasování o valorizaci důchodů a zamyslela se nad tím, proč někteří senátoři zvolení za vládní strany nakonec o snížení zákonem stanoveného příjmu důchodců nehlasovali, i když byli prokazatelně přítomni, či hlasovali jinak, než avizovali den předem. Zvolili postoj a la Chytrá horákyně a zapřeli svůj názor kvůli tomu, aby se neprotivili vedení svých stran a zároveň mohli říct svým voličům To ne já, to oni? Zaznělo také „Jen si tady pindejte, musíme to nějak přežít“.

„Jen si tady pindejte, musíme to nějak přežít.“ Uniklo. Jednání k důchodům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

„Teď vám ukážeme, jak to chodí v Senátu. Konkrétně, jak se kdo choval při schvalování snížení valorizace penzí. Budete se divit, jak lze během jednoho dne změnit názor. Uvidíte, jak se hlasuje nohama. A dozvíte se, kdo byl nepřítomen právě jen na to důležité hlasování, které bere seniorům dříve schválenou valorizaci,“ uvedla další díl pořadu Aby bylo jasno Jana Bobošíková s tím, že je třeba mít na paměti, že senátoři si stejně jako ostatní politici od nového roku přidali na platu i náhradách několik desítek tisíc.

V uplynulém týdnu se podle moderátorky čekalo, co udělá Senát jako pojistka demokracie. Zda senátoři schválí snížení valorizace důchodů, které ve stavu legislativní nouze schválila Poslanecká sněmovna.

„První signály – dnes tak módní slovo – vypadaly pro seniory nadějně. Hned dva výbory Senátu změnu výpočtu valorizace penzí v neprospěch seniorů odmítly. Kdo to byl? Opoziční senátoři, a pozor, připojili se i někteří koaliční. Takže seznam našich výborových hrdinů je zde: Michael Canov ze senátorského klubu Starostové a nezávislí, Hana Kordová Marvanová a Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09 a nezávislá Daniela Kovářová.“

Následoval také výčet těch, kteří návrh novely nepodpořili v sociálním výboru, kde navrhoval jeho zamítnutí Miroslav Adámek z opozičního hnutí ANO a připojili se k němu Marek Hilšer a Jiří Vosecký z klubu vládního hnutí STAN.

„Odpor proti zákonu ale některým vydržel jen 24 hodin,“ všímá si Jana Bobošíková rychlé změny postojů některých zákonodárců.

„Například Hana Kordová Marvanová, která hlasovala den předem o zamítnutí snížení valorizace penzí, se při rozhodujícím hlasování zdržela. Stejně se zachoval senátor Marek Hilšer. Daniela Kovářová, která také ve výboru hlasovala proti návrhu, se v rozhodující chvíli také zdržela. Ale ještě před hlasováním k zákonu vystoupila. A nechala nahlédnout do senátního zákulisí i do své mysli,“ uvedla moderátorka a pustila záznam z části vystoupení senátorky Kovářové.

 „Je to vždycky tristní vystupovat po obědě, když usínáme,“ popsala Kovářová atmosféru jednání v odpoledních hodinách a pokračovala s tím, že se obrátila na ministra Jurečku a poodhalila, co ministrům a poslancům jde hlavou, když se účastní jednání Senátu.

„Jen si tady pindejte, musíme to nějak přežít, hlavně aby mi ten návrh schválili, a pak jedeme znovu močálem černým kolem bílých skal“.

Bobošíková pokračovala dále přehledem o tom, jak hlasovali o zákonu, kvůli kterému se Sněmovna zmítala v obstrukcích, jednotlivé senátní kluby. Proti snížené valorizaci důchodů byl celý klub hnutí ANO a ČSSD a senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Z vládních klubů hlasovali proti návrhu dva členové klubu SEN 21 a Piráti – senátor Láska a Lukáš Wagenknecht, další tři senátoři tohoto klubu se hlasování zdrželi. Proti návrhu byli také dva senátoři klubu hnutí STAN a senátor Jiří Čunek z KDU-ČSL.

„Nás ovšem zaujala pětice omluvených senátorů,“ upřesnila Jana Bobošíková.

„Zatímco profesor Jan Pirk byl z jednání Senátu řádně omluven, jeho tři kolegové z klubu ODS a TOP 09 a dva z klubu STAN byli omluveni právě z hlasování o valorizaci. Prošli jsme záznamy hlasování Lumíra Aschenbrennera zvoleného za koalici ODS, TOP 09, lidovce, Agrární demokratickou stranu a monarchisty. Ten se zúčastnil všech osmi hlasování, která důchodovému zákonu předcházela – a právě na něj se omluvil a do Senátu se ten den už – alespoň podle hlasování – nevrátil,“ všimly si autorky pořadu Aby bylo jasno Jana Bobošíková a Hana Lipovská.

Podobně se podle nich zachoval senátor Zdeněk Hraba (dříve klub STAN, dnes ODS a TOP 09), který se při hlasování ústavně-právního výboru podle dostupných informací zdržel a na svém twitteru napsal:

„Ústavně-právní výbor Senátu nepodpořil novelu týkající se změn valorizací důchodů. Je to smutné, protože snad všichni na výboru chápou důvody novely, nicméně námitky, které zaznívaly, se týkaly procedury přijetí a provedení a byly velmi zásadní. Plénum rozhodne zítra.“

Na jednání pléna ale vystoupil a podle Bobošíkové vysílal oblíbené signály:

„Já si ale myslím, že by měl zaznít ale úplně jasný signál z tohoto jednání, že stát musí začít šetřit, šetřit a zase jednou šetřit. A aby si pan ministr mohl odnést z tohoto jednání silnou podporu v úsporných opatřeních.“

Při samotném jednání pléna Senátu podle ABJ odpověděl senátor Hraba s úsměvem na dotaz občana, proč v té době píše na svůj twitter. Cituji: „My už tu několik hodin řešíme valorizaci důchodů, tak jsem si skočil na kafe.“

To moderátorka okomentovala slovy: „Nu, nevím – možná se jen nestihl vrátit od kávy do sálu na důležité hlasování, ale zatímco ve všech předcházejících i jednom bezprostředně následujícím hlasování hlasovat stihl, při výbušné valorizaci byl – omluven.“

Bobošíková dále upozornila i na případ senátorky Jitky Chalánkové (dříve KDU-ČSL, později TOP 09, dnes nezávislé senátorky v klubu ODS a TOP 09).

Ta se podle ní proti návrhu zákona postavila při hlasování na senátním výboru. Ovšem v den D v Senátu byla nepřítomna právě při hlasování o valorizaci, jakkoli se účastnila hlasování bezprostředně předcházejících i většině hlasování zbytku jednacího dne.

„Úplně stejně jako senátorka Chalánková hlasoval-nehlasoval také senátor Marek Ošťádal z hnutí Starostové a nezávislí a nezávislá senátorka Helena Pešatová, také z klubu STAN,“ všimla si Jana Bobošíková s tím, že podle stenozáznamu z jednání Senátu se nikdo z této pětice neohradil proti výsledku hlasování, nikdo neoznámil, že je u jeho jména uvedena chyba.

„A tak se ptáme: Proč pětice senátorů z klubu ODS, TOP 09 a STAN opustila jednací sál právě na hlasování o snížení valorizace důchodů? Proč nezaujali tito senátoři jasný postoj a navzdory mnohým proklamacím nehlasovali, když se schůze Senátu prokazatelně účastnili? Zapomněla se snad celá pětice na kávě se senátorem Hrabou? Vpadlo jim do výkonu funkce senátora něco neodkladně důležitého? Anebo si nechtěli pohněvat své stranické předáky na straně jedné a voliče na straně druhé, a proto hlasovali nohama,“ klade Bobošíková dotazy, ke kterým popsaná situace vybízí.

„To Marek Ošťádal ze STAN, který si na sociálních sítích říká „hanácké senátor“, byl alespoň upřímný,“ podotkla moderátorka k dalšímu z těch, který se hlasování nezúčastnil, ačkoli byl v Senátu přítomen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…