„Jsem rád, že jsme se postavili za Řecko a Kypr," uvedl po jednání Babiš

03.10.2020 10:00

Premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek a v pátek v Bruselu zúčastnil mimořádného jednání Evropské rady. Jejími hlavními tématy byly situace ve východním Středomoří, vztahy s Tureckem, situace v Bělorusku, vnitřní trh a obchodní politika. O výsledcích jednání byly PL informovány odborem komunikace Úřadu vlády.

„Jsem rád, že jsme se postavili za Řecko a Kypr," uvedl po jednání Babiš
Foto: Facebook A. Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí
První den jednání se lídři EU věnovali vnějším vztahům Unie. Složitá debata se vedla o situaci ve východním Středomoří a vztazích s Tureckem. Evropská rada vyjádřila solidaritu s Řeckem a Kyprem a vyzvala Turecko, aby se zdrželo kroků vedoucích k eskalaci napětí.

„Jsem rád, že jsme se postavili za Řecko a Kypr, jejich situace není vůbec jednoduchá. Naší prioritou je jednoznačně deeskalace a konstruktivní dialog, které povedou k nalezení dlouhodobého a udržitelného řešení,“ uvedl premiér Babiš.

Lídři EU pokračovali také v diskusi o situaci v Bělorusku. Polský předseda vlády Mateusz Morawiecki jménem V4 prezentoval ekonomický plán pro Bělorusko, o jehož vypracování následně Evropská rada požádala Komisi. „Je dobře, že jsme se k situaci v Bělorusku vrátili, protože tam nedochází k žádnému zlepšení. Cílené sankce, které jsme přijali, vyvinou tlak na běloruský režim,“ doplnil předseda vlády ČR.

Druhým klíčovým tématem pátečního jednání byl vnitřní trh a posílení odolnosti evropské ekonomiky. „Vnitřní trh musí být jádrem obnovy, to jsem zdůrazňoval už na jednání v červenci. Krize nám teď jasně ukázala jeho slabé stránky, takže musíme opravdu tvrdě pracovat na odstraňování bariér a nedostatků, zejména v sektoru služeb,“ dodal Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…