„Jste se zbláznili?!“ Válka. Piráti trápili Pospíšila, vybouchlo jim to v ruce

03.08.2022 11:55 | Ze sítí

Výzva Pirátů, aby Jiří Pospíšil opustil všechny své funkce v pražské komunální politice, vyvolala dotazy, jestli se nezbláznili. V reakci také zaznělo, že právě primátor Hřib nese politickou odpovědnost za korupční superkauzu největší, takže by měl odstoupit jako první. A komentátor Martin Schmarcz šel v kritice Zdeňka Hřiba ještě dále.

„Jste se zbláznili?!“ Válka. Piráti trápili Pospíšila, vybouchlo jim to v ruce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

V dožívající pražské magistrátní koalici to před volbami čím dál více vře. Piráti primátora Hřiba vyzývají koaličního partnera Jiřího Pospíšila, aby opustil všechny své funkce v pražské politice kvůli kauze Dozimetr.

„Sám Jiří Pospíšil přiznal, že se stýkal s mafiány. Ukazuje se ale také, že o svých kontaktech v průběhu času lhal. Nelze uplatňovat presumpci viny na ostatní politiky, a zároveň ne na sebe, a proto je nanejvýš důležité vyvodit okamžitou politickou odpovědnost,“ vyzývají Piráti. Zejména v době, kdy Česko předsedá EU, je to prý neakceptovatelné.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat.

Pražská TOP 09, jejímž je Pospíšil předsedou, na výzvu zareagovala podobně ostře: „Po dalších informacích v kauze Dozimetr, je zjevné, že v okolí pražského primátora Zdeňka Hřiba bujela korupce. Je paradoxem, že právě Česká pirátská strana se ohání bojem proti korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami,“ vzkázala koaličnímu partnerovi.

Zdeněk Hřib podle nich stojí v čele magistrátu a z korupce jsou podezíráni jeho blízcí spolupracovníci, je tedy prvním, kdo by měl rezignovat.

„Primátor Hřib by měl přijmout politickou odpovědnost a okamžitě rezignovat,“ žádá TOP 09 Praha.

A noví koaliční partneři pražské TOP 09, která se rozhodla i v metropoli navázat na SPOLU s ODS a lidovci, se ozvali podobně ostře. Martin Schmarcz nazval výzvu Pirátů jako „úplné dno“. „Vyzývat Jiřího Pospíšila, aby odstoupil, protože se jako vyjednavač koalice TOP 09 se STAN viděl při těch jednáních mimo jiných s Redlem? Vy jste nikdo nikdy nejednali s Hlubučkem? To jste se úplně zbláznili,“ otázal se Pirátů a jmenovitě primátora Hřiba.

 

 

Ten odpověděl po svém. Vzkazem, že on na žádné dovolené s panem Hlubučkem nebyl. Tím patrně narážel na svědectví podnikatele Dovhomiljy o společné dovolené v Itálii či Španělsku, kde se měl domlouvat byznys.

Schmarcze to rozčílilo, primátor podle něj vystupuje jak inkvizitor z Kladiva na čarodějnice. „Všichni, kdo někde viděli někoho z Dozimetru, mají podle něj odstoupit, ale on je v pohodě, protože nebyl s Hlubučkem na dovolené,“ shrnul Hřibův argumentář.

 

 

„Když si myslíš, že jsi na úplném politickém dně, zespodu zaklepe Hřib,“ zazněl souhlas.

Pod jeho příspěvkem se ozval i jeden fiktivní profil, provázející debaty politiků SPOLU. Odepsala mu totiž falešná Miroslava Němcová, neboli profil Jsem zděšena.

Zdeněk Hřib měl na sítích perné dopoledne i jinak, sám za sebe k pirátské výzvě připsal, že „Jiří Pospíšil přiznal, že se stýkal s mafiány. Ukazuje se ale také, že o svých kontaktech v průběhu času lhal“. Takže výzva trvá.

A tomu odepsal kandidát ODS a starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný, kterého pobavilo, že Pospíšila k demisi vyzývají pořád jen dva lidi, oba Piráti – primátor Hřib a nejmenovaná Markéta.

A pak se optal, jestli by nechtěli „Jirku“ rovnou zavraždit.

„Moralizovat jej kvůli Dozimetru Sagvan Tofi, bude to mít větší váhu,“ vzpomněl zpěváka, kterého si oblíbil v časech své bulvární kariéry.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…