„Kdyby ty hovada...!“ Přemysl Sobotka během křtu nové publikace o srpnu 68 prozradil, jak jsme kvůli řádění Sovětů mohli přijít o Václava Havla

17.08.2017 16:10 | Zprávy

REPORTÁŽ Dva historikové Vojenského historického ústavu, Ivo Pelčoch a Prokop Tomek, napsali novou publikaci na téma okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Kniha nese název „Okupace 1968 a její oběti“. Podtitul publikace, která zpřesňuje počet obětí a přibližuje jejich životní osudy, zní „Nové pohledy na invazi armád Varšavské smlouvy do Československa roku 1968, počátek okupace a její oběti“. Kmotrem knihy, jejíž křest proběhl v prostorách Armádního muzea na pražském Žižkově, byl bývalý předseda Senátu Parlamentu ČR za ODS a nynější náměstek hejtmana Libereckého kraje Přemysl Sobotka. Sobotka se během představení knihy svěřil se svými osobními zážitky a připomněl, jak jsme kvůli srpnové invazi mohli přijít o svého prvního polistopadového prezidenta.

„Kdyby ty hovada...!“ Přemysl Sobotka během křtu nové publikace o srpnu 68 prozradil, jak jsme kvůli řádění Sovětů mohli přijít o Václava Havla
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Kniha Okupace 1968 a její oběti otevírá nové perspektivy

Přemysl Sobotka podle svých slov neváhal ani na vteřinu nad tím, zda se křtu nové publikace o srpnové invazi účastnit. „My jsme se ráno probudili a viděli ta letadla na nebi a později jsme se z československého rozhlasu dozvěděli, co se děje. Tak nás zamrazilo,“ zrekapituloval Přemysl Sobotka, co zažil v Liberci jako pamětník invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.

Publikace s názvem Okupace 1968 a její oběti o rozsahu více než tří set stran zpřesňuje počet udávaných obětí srpnového vpádu. „Zpřesnili jsme dosud uváděný počet obětí ze 108 na 137,“ uvedl na tiskové konferenci jeden z dvojice autorů Prokop Tomek. Zároveň se historikům díky spolupráci s rodinami pozůstalých podařilo objasnit osudy některých dosud neznámých z nich a získat i některé nové fotografie. Historikům se podařilo vypátrat i nejstarší oběť srpnové invaze, dosud naprosto neznámou. Podle Tomka jí je Antonín Abrhám, legionář, který prošel anabází na transsibiřské magistrále, a byl příslušníkem posádky obrněného legionářského vlaku Orlík. Abrhám byl v srpnu 1968 usmrcen sovětským tankem ve věku 91 let. „Kniha popisuje vývoj nejen český, ale pokrývá i události na Slovensku, kde zejména v Bratislavě byly srpnové dny velice dramatické,“ zmínil druhý z dvojice autorů, historik Ivo Pejčoch.

Kmotr publikace, dlouholetý politik ODS Přemysl Sobotka, během prezentace knihy zavzpomínal, jak během invazního dne působil v Liberci jako lékař a musel zasahovat přímo v terénu. Z města se podle něj ozývalo „třáskání“. „My jsme koukali jako blázni, co se děje, a tam se na náměstí střílelo.“ „Když sanitky začaly vozit zraněné, tak jsme byli trošku chaotičtí, nikdo z nás si například nevzpomněl na třídění raněných. Snažili jsme se ale maximálně,“ vzpomněl Sobotka. „Nikdy nezapomenu na to, jak tam přivezli pána na nosítkách a evidentně byl mrtvý a já se ptám svého kolegy, co mám udělat,“ uvedl. „On řekl, sestra ti dá injekci a ty mu dáš do srdce adrenalin. Začal jsem přemýšlet, jak to udělat správně, ale pán už bohužel nenaskočil,“ zavzpomínal na dramatický zážitek bývalý senátor. „Ve výsledku devět mrtvých a skoro padesát zraněných bylo na malý Liberec poměrně děsivé číslo,“ svěřil se Sobotka.„Pro mě to byla poslední kapka. Táta mě učil, že každý -ismus je hrůza a ono se to potvrdilo toho 21. srpna,“ upřesnil.

Jak Češi málem přišli o Havla...

Sobotka zároveň uvedl, že během oněch dramatických dnů pobýval v Liberci i Václav Havel a měl tam nějaká „úřední jednání“. Jenže Havel se podle něj odporu občanů proti invazním vojskům přímo účastnil a jak Sobotka naznačil, mohlo to být velkým rizikem. „V půl třetí vylezli na lešení a házeli na tanky dřevěné podlážky,“ uvedl. „Kdyby ty hovada...!“ vypálil na adresu tehdejších okupantů a naznačil, že kdyby se situace vyvinula špatně, tak bychom nemuseli mít Havla coby prvního československého prezidenta po roce 1989.  

„Pro mě jako tehdy třítýdenního, mladého a totálně nezkušeného chirurga, to bylo setkání s válečnou chirurgií, kterou jsme vždy na fakultě brali levou zadní, a nezajímala nás. Ta realita ale byla krutá,“ sdělil ParlamentnímListům.cz během akce Sobotka. „Devět mrtvých a téměř padesát zraněných v důsledku střelby a toho, že tank narazil do podloubí. To byl zážitek, na který se nezapomíná,“ připomněl oběti srpnové invaze v Liberci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…