„Komentář? Propaganda!“ Petr Žantovský se neudržel, když toto četl. David Svoboda znovu trhán na kusy

08.04.2023 5:00 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Marketingový produkt, který, podobně jako hračka na klíček, koná, co jest mu naveleno, a nemá ani trochu soudnosti a osobní integrity, aby se těm největším zhůvěřilostem vzepřel. Koho se tato charakteristika Petra Žantovského týká, se dozvíte v nejnovějším přehledu zajímavostí ze světa médií. Najdete v něm i skvělou definici stále frekventovanějšího slova dezolát a hodnocení vyhrocené polemiky o tom, zda máme v Česku novou totalitu, do níž se razantním způsobem vložil i Miroslav Kalousek.

„Komentář? Propaganda!“ Petr Žantovský se neudržel, když toto četl. David Svoboda znovu trhán na kusy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mediální analytik doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D.

V přehledu mediálních zajímavostí velikonočního týdne nemůže chybět pohled na Pražský hrad, jehož nový obyvatel skoro celý měsíc ve funkci nedělá nic jiného, než se snaží utvrdit veřejnost v přesvědčení, jakého že si to zvolila pašáka. „Už podruhé v relativně krátké době musím úvodem mediálního sloupku vyjádřit pochvalu za výborný komentář Martina Zvěřiny z Lidovek, který vyšel pod titulkem ‚Produkt na Hradě. Prezidentský marketing je hodně povrchní‘. Týká se samozřejmě Petra Pavla a jeho prvních týdnů na novém ‚pracovišti‘,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Martin Zvěřina píše: „Radost z toho, že prezident vykonává funkci naplno, bez průtahů a zdravotních handicapů, přehlušují rozpaky, alespoň u těch, kdo nepropadli nekritickému adorování Petra Pavla. Prezident veřejnost zásobuje pravidelně dávkami fotografií a videí, na sociálních sítích i v médiích. Naposledy se nechal natáčet, kterak jede za kancléřkou chodbami Hradu na koloběžce a ‚hledá ji‘. To je bezesporu průhledná narážka na Václava Havla, který po revoluci po hradních chodbách bloudil a též jezdil na koloběžce. Jenže není koloběžka jako koloběžka. Zatímco Havel byl dramatik, umělec i politik proslulý originalitou a extravagancí, Petr Pavel je celoživotní vzorný a jistě úctyhodný plnitel cizích rozkazů, emocionálně extrémně zdrženlivý.

Pavla příště vyšňoří do ženského oděvu

Zatímco Havlova koloběžka byla přijata jako výraz spontaneity, Pavel vypadá, přinejlepším, jako zoufalý imitátor, když ne jako někdo, koho donutili k účelovému pózování před objektivem.“ Skvělý postřeh hned následuje: „Také koloběžka už není symbolicky tím, čím byla na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Dnes není absurdním a výjimečným dopravním prostředkem, který se ocitl v nepatřičných kulisách, ale pro leckoho může symbolizovat hipsterský imperialismus, který koloběžkami zaplevelil centra měst. Tyto stroje děsí převážně starší občany, kteří se ani na chodníku necítí bezpeční.“

„Martin Zvěřina zkrátka velmi střízlivě konstatuje, že Pavel je marketingový produkt, který, podobně jako hračka na klíček, koná, co jest mu naveleno, a nemá ani trochu soudnosti a osobní integrity, aby se těm největším zhůvěřilostem vzepřel. Příště ho možná někdo vyšňoří do ženského oděvu a líčení jako Freddie Mercuryho v klipu I´m Going Slightly Mad, aby se zavděčil účastníkům pochodu Prague Pride. Možná mu někdo koupí khaki mikinu a zastřihne a obarví mu plnovous, až bude na Hradě vítat Volodymyra Zelenského. Jen probůh, aby se ti dva nakonec sobě navzájem nepodobali příliš. Mohlo by to přinést nedozírná rizika,“ varuje Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Smutná zpráva - biologové oznámili vymření dvou druhů, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejoshua , 08.04.2023 10:50:15
a sice politiků kteří mluví pravdu a novinářů kteří píší pravdu.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…