„Kvůli tomu tady nejsme!“ Demonstrace v Brně. Na pódium vběhl rozzuřený Rom a začala nevídaná smršť

24.06.2023 16:10 | Reportáž

„My musíme povstat jako národ!“ zaznělo na akci na podporu dodržování lidských práv a občanských svobod na Moravském náměstí v Brně, svolané aktivistou Jakubem Netíkem po incidentu, během nějž před dvěma týdny 37letý Ukrajinec pobodal romského mladíka. Od řečníků zaznělo, že za tento čin je zodpovědná česká vláda. K jejímu „svrhnutí“ pak burcoval i jeden z přítomných Romů. „Rozebírají se věci, kvůli kterým tady nejsme,“ vyřkl a chopil se slova.

„Kvůli tomu tady nejsme!“ Demonstrace v Brně. Na pódium vběhl rozzuřený Rom a začala nevídaná smršť
Foto: Facebookový profil Raptor-TV.cz
Popisek: Akci narušil jeden z přítomných Romů a chopil se slova

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
Pořadatel demonstrace Jakub Netík v úvodu hovořil o potyčce, během níž před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady pobodal 37letý Ukrajinec dvojici romských mladíků, z nichž jeden utrpěl zranění, kterým následně podlehl v nemocnici. Podezřelý se dostal do sporu se skupinou Romů již v tramvaji.

Netík zodpovědnost za incident připsal vládě a rozpovídal se o ukrajinských uprchlících. „Já bych z té zkorumpované země taky utekl,“ poznamenal. A mluvil též o podpoře „nacismu“, k níž na Ukrajině dle jeho tvrzení dochází.

Podivil se, že do Česka utíkají lidé ze západu Ukrajiny a připomněl, že „tam už válka není“. Na akci zmínil i kdysi chystanou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou, o niž byla řeč během jednání s africkými představiteli.

Netík zopakoval tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že vloni se Rusové od Kyjeva stáhli nikoli kvůli tomu, že se v oblasti potýkali se sérií vojenských neúspěchů a s hrozbou odstřihnutí části svých jednotek, ale že se tak stalo kvůli dohodě s Ukrajinou, kterou podle něj Rusové naplnili.

„My víme, že Ukrajina je nastrčená. Je zneužitá Amerikou!“ zaznělo. „Já nechci, aby mi někdo vzal mé dítě, a proto jsme tady,“ dodal Netík k účelu demonstrace.


(FOTO: Daniela Černá)

Jiří Machač se následně vrátil k brněnskému zabití mladého Roma a ocenil romskou komunitu v Česku. „Těmto lidem se hluboce klaním, je pro mě obrovská čest být tady s váma na tomto místě,“ pronesl směrem k romské komunitě a ocenil, že zabitý Rom pocházel „ze skupiny, která drží pohromadě“.

„Skutečným viníkem této situace je česká vláda!“ pravil a požadoval demisi ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), načež se opřel i do ministryně obrany Jany Černochové (ODS). „Hanba Černochové!“ zaznělo k političce, kterou Machač označil za „ministryni války“.

„Vláda Petra Fialy je nejhorší vládou, kterou Česká republika a Československo kdy měly. I vláda Emila Háchy se o naše lidi starala líp než tito hajzlové,“ pokračoval.

Několik chvil poté, co vystoupila Zuzana Vedralová, akci narušil jeden z přítomných Romů, který vběhl před obecenstvo a vykřikl, že „se „rozebírají věci, kvůli kterým tady nejsme“.


(FOTO: Daniela Černá)

„My musíme povstat jako národ!“ začal burcovat k tomu, aby lidé „svrhli vládu“.

Netík se ho nato snažil přerušit a neočekávaného řečníka upozornil, aby se zdržel výroků, po nichž by pak mohli někteří označit přítomné za extremisty. „Tyhle lidi by označili za extremisty, na to čekají,“ ukazoval směrem k davu.

„Extremista není ten, co mluví pravdu!“ spustil pak další z Romů. „Extremisté sedí v české vládě!“ ozývalo se, po čemž dostal mladý Rom od Netíka možnost chopit se slova.

„My tu jsme kvůli našim dětem, my máme povinnost zabezpečit bezpečnost našich dětí,“ řekl a zvolal, že Češi i Romové jsou jeden národ a neměli by se rozdělovat.

„Volám každého občana České republiky!“ vyzval, aby přišli protestovat všichni nespokojení s aktuální vládou premiéra Petra Fialy (ODS).

„Táhněte zpátky domů!“

Vystoupil i romský aktivista David Mezei a tázal se, proč na akci nedorazilo více lidí. „Proč tu dneska není celé Brno? Proč tu nejste, lidi? Nedívejte se na to, že sem přišli bílí – oni nám přišli pomoct,“ podotkl směrem k Romům a vyzval, aby se přestaly dělat rozdíly.

Hřímal, že by se mělo „zastavit to, co se děje“. „Já tady v Brně bydlet, tak se bojím. Bojím se. Je jich tu hodně. Je jich tu opravdu hodně. Vláda podporuje alkoholiky, bezdomovce a verbež,“ spustil plamenně romský aktivista.

„Co to sem natahali za lidi? Brňáci, nosíte venku nože? Ne, nemáme takové mravy, i když jsme Romové, tak nemáme takové mravy,“ řekl Mezei.

Ocenil pořadatele Netíka a shrnul, že to „takhle má vypadat“. „Naše vlajka má viset vedle české vlajky! Ne ukrajinská vedle české. Ta tady nemá co dělat!“ pokračoval a jeho slova Netík i další přítomní ocenili hlasitým potleskem.

Doplnil, že se k němu doneslo, že včera přepadl Ukrajinec dvojici Romů v Ostravě s pistolí v ruce. „Měli zůstat doma a bránit svoji vlast, dezertéři. Tady chodíte válčit, tady chodíte zabíjet? Táhněte zpátky domů! Vemte pušky a vypadněte odsud. My, občané České republiky vás tady nechceme!“ zvolal za přitakávání publika. A zakončil svůj projev rovněž voláním po demisi vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: rak

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …