„Má to smysl?“ Ukrajinský voják si položil otázku

16.03.2023 13:00

Jatka. Přesně tak vypadá boj o Bachmut, kde jsou ukrajinští vojáci zakopáni a podle vojáka s označením Trpaslík pobíjejí desítky ruských vojáků den co den. Včetně ruských vězňů ze soukromé armády wagnerovců. Ukrajinské ministerstvo obrany se prý i díky bojům o Bachmut změnilo „v nejdrzejší ministerstvo obrany na světě“.

„Má to smysl?“ Ukrajinský voják si položil otázku
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Ukrajinský voják

Válka na Ukrajině trvá již 386 dní. Ruští agresoři stále usilují o obsazení Bachmutu. Ukrajinští obránci zatím stále odolávají, ale americký institut pro studium války oznámil, že Rusové ve své snaze nepolevují a vedle útoku na samotný Bachmut tlačí i na Avdiivku a na další místa. Získané záběry dokládají, že soukromá ruská armáda wagnerovců se snaží postoupit i severozápadně od Bachmutu a město tak sevřít do kleští. „Záběry zveřejněné 15. března navíc ukazují, že ruské síly postoupily do nových pozic na severu Bachmutu, těsně u komplexu AZOM,“ uvedl institut.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Podle BBC ukrajinská strana vyčkává. Její vojáci se zakopali a v tuto chvíli nevyrážejí do protiútoků.

Protitanková skupina z 3. samostatné útočné brigády známá pod označením 3Storm je u Bachmutu pevně zakopána a vojáci jsou ukrytí v hlubokých příkopech vyztužených dřevem. Novináři BBC je navštívili a od vojáků slyšeli, že Rusové neprojdou.

„Nedostanou se k nám, vidíme na kilometr všemi směry,“ řekl vousatý 26letý voják, který vystupuje pod přezdívkou Trpaslík a ukazuje ruské pozice. „Můžeme zasáhnout nepřítele vším, co máme,“ dodal.

V posledních dnech to prý bylo také, že Rusové přijeli s obrněným vozem, z něj vyskáče na 50 lidí, často ruských vězňů, a vrhnou se na ukrajinské pozice. Podle Trpaslíka je Ukrajinci pobijí, ale další den přijede další auto s padesátkou ozbrojenců a situace se opakuje.

Trpaslík si prý sám kladl otázku, zda má vůbec smysl krvácet u Bachmutu, u takřka mrtvého města. A dospěl k tomu, že ano, protože kdyby se Ukrajinci stáhli z Bachmutu, budou za chvíli bojovat o jiné město, které bude brzy zničené podobně, jako je dnes Bachmut.

„Alternativou je, že se vzdáme Bachmutu a přestěhujeme se do jiné osady. Jaký je rozdíl mezi obranou Bachmutu nebo jakékoli jiné vesnice?“ zeptal se.

BBC upozornila, že ani ruská, ani ukrajinská strana nemluví o rozsahu ztrát u Bachmutu, ale podle britských novinářů se v tomto městě neodehrává nic menšího než jatka. Z ukrajinské strany už zaznělo, že na jednoho padlého ukrajinského vojáka připadá 7 zabitých Rusů. Začátkem tohoto týdne Rusko uvedlo, že v bitvě o Bachmut zabilo během 24 hodin více než 220 ukrajinských vojáků.

Britská veřejnoprávní stanice upozornila, že ani data ukrajinské strany, ani data ruské strany není možné ověřit.

Server Kyiv Post upozornil, že ukrajinské ministerstvo obrany se i díky bojům u Bachmutu mění v „nejdrzejší ministerstvo obran na světě“, když upozorňuje, že v tzv. Bachmutském trojúhelníku zmizel další nadzvukový ruský taktický bombardér SU-24.

Video incidentu, které na Telegramu sdílel AndrijJermak, vedoucí prezidentské kanceláře, ukazuje okamžik exploze a pak také pilota, který se ještě stihl ze stroje katapultovat. Video převzalo i ukrajinské ministerstvo obrany, které ho opatřilo titulkem Nejzáhadnějším místem na Ukrajině je Bachmutský trojúhelník, kde již rok mizí ruská (sic) letadla...

Podle webu Oryx ztratilo Ruko na Ukrajině nejméně 352 strojů. Toto číslo prý zahrnuje všechna letadla, vrtulníky nebo bezpilotní letouny, které byly zničeny, poškozeny nebo ukořistěny ve válce.

Také novináři Kyiv Post prý navštívili ukrajinské pozice u Bachmutu a prý se tu setkali jen s odhodláním vytrvat...

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dokud si sami Ukrajinci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 16.03.2023 13:38:50
neuvědomí, že prakticky bojují a umírají ve válce Ruska s USA, tak budou umírat stále, až jim nezbyde jeden jediný bojeschopný muž. Myslím si, že ztráty na obou stranách jsou víceméně stejné, Rusko má ale nepoměrně více rezerv, zbraní, financí i podpory nezápadních zemí. A pokud Ukrajina zarputile trvá na znovudobytí území, která fakticky nekontroluje již 9 let a jejich obyvatelstvo je vůči Kyjevskému režimu nepřátelsky naladěné a to právem, tak jen spěje k úplnému zničení.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…