„Majdan!“ Krveprolití v Srbsku. Tisíce lidí v ulicích. Ničení státních budov, útok na policejní stanici

26.12.2023 10:44

Pondělí patřilo v Bělehradu protestům. Několik tisíc lidí se sešlo před budovou ústřední volební komise, aby vzneslo protest proti volbám, které se konaly tento měsíc. Podle mezinárodních pozorovatelů byly nespravedlivé. Píše o tom agentura Reuters.

„Majdan!“ Krveprolití v Srbsku. Tisíce lidí v ulicích. Ničení státních budov, útok na policejní stanici
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Útoky na státní o policejní objekty v Srbsku. Protestující se bouří proti výsledkům voleb.

V Srbsku vypukly nepokoje vyvolané opozicí "Srbsko proti násilí", která se nesmířila s prohrou ve volbách. Výtržníci rozbíjeli okna a házeli kameny do budovy parlamentu ve snaze zaútočit na budovu. Vládní instituce v hlavním městě Bělehradě byly napadeny a pořádková policie použila slzný plyn. Demonstranti pochodovali také na hlavní policejní stanici, kde se domnívali, že jsou zadržováni někteří demonstranti z nedělních protestů. Při nedělních střetech mělo být zraněno osm policistů, policie musela k rozehnání demonstrantů použít pepřový sprej. 

„Budeme pokračovat v práci na udržení míru a pořádku. Očekáváme, že v souvislosti s protesty minulou noc uvidíme více zatčení," uvedl šéf policejní správy Ivica Ivković.

Jak dále policie uvedla, v souvislosti s protesty bylo zadrženo 38 lidí. Osm policistů bylo během zákroků zraněno, z toho dva těžce.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k situaci v Srbsku uvedl, že existují procesy a pokusy třetích sil, včetně zahraničních, vyvolat takové nepokoje v Bělehradě.

„Mohu jen poděkovat, možná to na Západě nebude pochopeno, ale dnes večer cítím, že je důležité postavit se za Srbsko a poděkovat ruským tajným službám, které měly tyto informace a podělily se o ně s námi. A pak jsme se o to podělili se všemi ostatními...," řekla k tomu premiérka Ana Brnabićová s tím, že tato slova jistě nebudou na západě vítaná.

Ruské ministerstvo zahraničí pro změnu obvinilo Západ z pokusu o „majdanský převrat".

Vucicova koalice získala více než 127 z 250 křesel v parlamentu a dosáhla "absolutního vítězství" ve volbách, které se konaly 18. prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To samé čeká nás!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemispet , 26.12.2023 12:16:21
Ta svoloč, co je díky soudruhovi Rychetskému u lizu, to dobrolně po prohraných volbách 2025 nezabalí. Vyvolají (díky těm pár fanatikům co je drží u kormidla) podobné alotrie jako jsou v Srbsku, ...... se svými loutkovodiči v zádech! Kéž bych se pletl...

|  22 |  0

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…