Majdan možná dostane Sacharovovu cenu

17.09.2014 11:20

Prestižní Sacharovovu cenu uděluje od roku 1988 Evropský parlament. Petra Procházková v Lidových novinách píše, že velkou šanci na získání ocenění má ukrajinský Majdan. Jde o zvláštní situaci, protože tentokrát by cenu získala myšlenka. Majdan však v očích Bruselu mají reprezentovat ryze občanští aktivisté, kteří nejsou spojeni s žádnou politickou stranou.

 Majdan možná dostane Sacharovovu cenu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Každý tady přemýšlí nad budoucností

Jak novinářka Procházková vysvětluje, Majdan není organizací v pravém slova smyslu. Pod tím názvem se totiž rozumí série občanských protestů na Ukrajině, které začaly 21. listopadu 2013 a vyvrcholily v pád prezidenta Viktora Janukovyče. Prapůvodním důvodem protestů studentů totiž bylo pozastavení integrace Ukrajiny do Evropy a odmítnutí podpisu asociační dohody.

O tom, zda Majdan, symbolizující boj za integraci země do EU, bude nominován na Sacharovovu cenu, bude rozhodnuto ve čtvrtek. Podle zkušené novinářky Procházkové však má velkou šanci, protože ho podporuje nejsilnější frakce Evropského parlamentu EPP – Evropská lidová strana.  O ocenění Majdanu prý usiluje zejména polský europoslanec Jacek Saryusz-Wolski, místopředseda frakce EPP. Procházková uvádí, že právě on se snaží o to, aby byl oceněn celý Majdan a nikoli jen několik aktivistů.

Český europoslanec Jaromír Štětina se s ním ztotožňuje. „Cenu akademika Sacharova může získat skupina lidí, ale třeba i nositelé nějaké myšlenky… Nikde není psáno, že by nemohla být oceněna myšlenka,“ řekl LN Štětina.

Cena pro ryze občanský protest

V případě, že by Majdan prestižní cenu dostal, pojedou do Bruselu ti představitelé, kteří nyní nejsou v žádné politické straně a reprezentují ryze občanský protest. Podle Procházkové je mezi nimi například novinářka Taťana Čornovolová, jež představuje zcela zásadové a neúplatné aktivisty občanského hnutí, kteří kritizují i současné ukrajinské vedení. Petra Procházková uvádí, že Čornovolová  je typickou reprezentantkou Majdanu. Požaduje prý nejen výměnu prezidenta, ale celého mocenského systému, kde hlavní slovo mají oligarchové a jimi placení a řízení politici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…