Mír s Ruskem. Volit až od 25 let. Zákaz zákazu potratů. Trumpův soupeř nastupuje

05.09.2023 12:40

Americké prezidentské volby jsou stále blíž a především mezi opozičními republikány houstne atmosféra. Server Politico naznačil, že se republikáni dělí na dvě, resp. téměř na tři části. Na jedné straně stojí zkušení političtí matadoři, jako je někdejší viceprezident Mike Pence, na druhé straně stojí mladí, draví republikáni jako Vivek Ramaswamy a ti si jdou tvrdě po krku, jak ukazuje právě souboj Pence a Ramaswamyho. A pak je třetí stranou, stranou samou o sobě, Donald Trump. Jak to může skončit?

 Mír s Ruskem. Volit až od 25 let. Zákaz zákazu potratů. Trumpův soupeř nastupuje
Foto: Wikipedia
Popisek: Vivek Ramaswamy

Ve Spojených státech se opět blíží prezidentské volby, Američané v příštím roce rozhodnou, kdo usedne v Bílém domě. V tuto chvíli se zdá, že se zopakuje souboj z roku 2020 mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem, ale prozatím není nic definitivně rozhodnuto. Především mezi opozičními republikány může vyrůst kandidát, který dokáže Trumpa nahradit v pozici lídra pravicových voličů.

Republikánští prezidentští kandidáti si toho jsou vědomi a server Politico upozorňuje, že napětí, panující mezi některými z nich, by se dalo krájet. Když se kupříkladu Mike Pence (*1959) a Vivek Ramaswamy (*1985) o víkendu potkali v New Hampshire nepotřásali si vřele rukama.

Ramaswamy nejprve řekl novinářům na Hopkinton State Fair v sobotu, že je „otevřený spolupráci s kýmkoli, ať už to bude republikán, nebo nebude, jenže když byl dotázán, zda by si dokázal představit spolupráci i s Mikem Pencem, někdejším viceprezidentem z časů Donalda Trumpa, okamžitě to odmítl.

Spor těchto dvou pánů ukazuje podle serveru Politico širší podobu sporů mezi republikány. Na jedné straně stojí zkušení političtí matadoři jako Pence a na druhé straně stojí mladší a radikálnější politici jako Ramaswamy, kterém je 38 let. Pence patří k politikům, kteří prosazují myšlenku, že Američané musí věnovat pozornost jak domácím tématům, tak otázkám zahraniční politiky. Ramaswamy patří k těm politikům, kteří kladou důraz na obhajobu národních zájmů a brací se především dovnitř Ameriky.

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25740 lidí

Tyto dvě skupiny se dohadují mezi sebou, místo aby věnovaly pozornost Donaldu Trumpovi a snažily se ho ohrozit na pozici nejsilnějšího republikánského kandidáta na příštího prezidenta.

Velká rivalita má základ ve výroku Ramaswamyho k 11. září 2001. Ramaswamy prohlásil, že vládní establishment neříká o 11. září všechno. A tady se Pence ohradil.

„Chápu, že byl pravděpodobně na základní škole 11. září a já jsem byl na Capitol Hill,“ řekl Pence (Ramaswamy byl ve skutečnosti 16letý na střední škole). „Myslím si, že takové komentáře a podobné konspirační teorie znevažují službu a oběti našich ozbrojených sil, které bojovaly proti našim nepřátelům odhodlaným nás zabít.“

Ramaswamy je podnikatelem v sektoru biotechnologií a v politice je ochoten hájit Trumpa do roztrhání těla. Server Politico připomněl, že podnikatel zašel tak daleko, že se zavázal omilostnit Trumpa, pokud bude usvědčen z jakéhokoli z nesčetných trestních obvinění, kterým čelí. Na oplátku získává podporu části voličů. Ti přiznávají, že jsou ochotní dát mu hlas, protože v něm vidí jakousi mladší obdobu Trumpa.

Naproti tomu část republikánských voličů vyčítá Pencovi, že v roce 2020 nepodržel Trumpa a nenapomohl tomu, aby zůstal prezidentem. Pence je však dodnes přesvědčen, že jako zastánce demokracie musel respektovat vůli voličů.

„Neměl jsem právo zvrátit volby a Kamala Harrisová (stávající viceprezidentka) nebude mít žádné právo zvrátit volby, až je v roce 2024 porazíme.“ Citoval ústavu. Řekl, že „toho dne splnil svou povinnost“, sdělil jedné z voliček na mítinku. Ta podle serveru Politico odcházela od Pence zklamaná.  

Trump dodnes tvrdí, že volby v roce 2020 vyhrál a někteří jeho stoupenci to po něm dodnes opakují.

A jaké názory Ramaswamy prosazuje vedle toho, že důsledně hájí Donalda Trumpa?

Britská veřejnoprávní BBC upozornila, že volá např. po zvýšení voličského věku a to až na 25 let. Mladší lidé, konkrétně od 18 let by podle jeho představ mohli volit jen v případě, že odvedou službu národu, ať už půl roku v armádě, nebo v záchranných složkách.

„Chápu, že ne každému se tento návrh bude líbit a že to bude vyžadovat přesvědčování, abychom přesvědčili mnohé o jeho přednostech, ale jsem připraven to hájit,“ uvedl Ramaswamy v jednom z rozhovorů z počátku roku 2023.

Vedle toho se Ramaswamy staví proti federálnímu zákazu potratů, volá po zrušení celé řady ministerstev a prosazuje i zrušení FBI, a pokud jde o válku na Ukrajině, Ramaswamy je přesvědčen, že Ukrajinci musejí udělat opravdu velké ústupky a postavit na první místo snahu dosáhnout mír s Ruskem.

Věří, že „hrozbou číslo jedna pro americkou armádu“ je čínsko-ruská aliance, a tak vyzval k „trvalému závazku nedovolit Ukrajině vstoupit do NATO. Ale na oplátku musí Rusko opustit svou smlouvu a společnou vojenskou dohodu s Čínou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…