„Modla Ukrajina a prohřešky Ukrajinců u nás omlouvat?!“ Lídr z ANO udeřil

05.10.2023 22:35 | Monitoring

Výsledky slovenských voleb vidí jako zvednutý varovný ukazováček pro českou vládu. Šéf strany Směr Robert Fico vyhrál slovenské volby, protože měl v programu jako jediný, že se chce starat o Slováky. Pro českou vládu je modlou Ukrajina. Za „ostudné“ také označil chování představitelů vládní pětikoalice a prezidenta Petra Pavla, kteří nebyli s to pogratulovat Ficovi k vítězství, uvedl v rozhovoru Aby bylo jasno předseda pražského hnutí ANO a zastupitel hlavního města Prahy a Prahy 11 Ondřej Prokop.

„Modla Ukrajina a prohřešky Ukrajinců u nás omlouvat?!“ Lídr z ANO udeřil
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop

Prokop úvodem v rámci slovenských voleb kritizoval členy vládní pětikoalice i českého prezidenta, že na rozdíl od Andreje Babiše nepopřáli Robertu Ficovi, který slovenské volby se svou stranou Smer vyhrál. „Přijde mi to ostudné až takové dětinské. Je to nějaký základ fair play v politice. Když byl pan Babiš premiér, vždy pogratuloval vítězi, i když mu třeba nefandil. Nerozumím tomu, že současný premiér, současný prezident a současní představitelé nepogratulovali panu Ficovi,“ pozastavoval se.

Stejně tak nerozumí tomu, že se naši čelní představitelé snažili do slovenských voleb vměšovat. „Pan prezident týden před volbami říkal, že pokud vyhraje Fico, bude to ochabnutí vztahu mezi Českou republikou a Slovenskem. Paní Černochová, ministryně obrany, řekla, že pokud vyhraje Fico, budeme první na ráně. Myslím, že to je nepatřičné,“ pokračoval Prokop.

Věnoval se také tuzemské politice a tomu, co českým občanům vadí na Fialově kabinetu, například podpora Ukrajině a zapomínání na české občany. „Bavím se s lidmi, každý měsíc chodím do hospody, bavím se s lidmi na ulici. Ti lidé to vnímají naprosto pragmaticky, vnímají to, že když takhle vehementně pomáháme Ukrajině, což si myslím osobně, že je správně, že pomáháme –, ale lidé nerozumějí tomu, proč nejsou ty peníze pro naše lidi, náš stát,“ popisoval šéf pražského hnutí ANO.

„Myslím, že tohle ta vláda špatně vysvětluje. Vše staví na Ukrajině. To ukázaly i ty slovenské volby, které pan Fico vyhrál podle mě proto, že měl v programu jako jediný, že se chce starat o Slováky, o národ. Všichni ostatní to stavěli na Bruselu, na Ukrajině a podobně. Ti lidé toho už mají dost,“ uvedl politik.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36096 lidí
Následně vyjmenoval tři věci, které vládě premiéra Petra Fialy vyčítá nejvíce: „Nejvíce jí vyčítám to, že porušili téměř všechny své sliby. Zvyšují daně, zvyšují koncesionářské poplatky, nezeštíhlují stát. Vadí mi to pokrytectví, že něco slibovali a za uplynulé dva roky to úplně popřeli. Za dva roky se jim podařilo udělat téměř stejnou sekeru ve státním rozpočtu jako za čtyři roky vládnutí Andreje Babiše. A pak panu premiérovi ještě vyčítám, že drží ve vládě Piráty, kteří mu okopávají kotníky, kteří hlasují absurdně na fóru, že by měl skončit ministr a podobně. Nerozumím, že je tam pořád má a pořád je hájí,“ uvedl Prokop.

Na stůl přišla i bezpečnostní situace v České republice, a sice ve světle zavádění kontrol na hranicích se Slovenskem kvůli nelegální migraci. Moderátorka Bobošíková zmínila policejní statistiky, podle kterých se bezpečnostní situace v Česku zhoršuje, byť ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) tvrdí, že tomu tak není. Ovšem policejní statistiky říkají, že je u nás o 24 procent víc vražd a o 30 procent víc znásilnění.

Prokop zhoršující se bezpečnostní situaci potvrdil: „Je to velký problém. Co se týká kriminálních činů na ženách, toho jsme svědky i v Praze, za poslední rok toho byla spousta. Bohužel často jsou za tím občané cizí národnosti a šílené je, že se v televizi nemůže ani pomalu říkat, jaké národnosti ten občan byl. Dáváme peníze na zbrojení, na vnější bezpečnost, ale měli bychom dbát na posílení policejního sboru,“ uvedl.

Proč podle Prokopa vláda nechce lidem říkat, že zvýšená kriminalita ve zmíněných násilných trestných činech může souviset i s uprchlickou vlnou? „Vláda postavila svou rétoriku na tom, že je tu nějaká modla, nějaký spojenec Ukrajina, kterému je potřeba pomáhat za všech okolností, chtějí asi omlouvat drobné prohřešky Ukrajinců, kteří jsou tu. Začíná to být ale vážný problém a myslím, že by se tím vláda měla začít zabývat. Myslím, že někteří Ukrajinci se ani neumějí chovat v té naší společnosti, potřebují vysvětlit, že není normální odhazovat odpadky na ulici a podobně,“ dodal Ondřej Prokop, předseda pražského hnutí ANO a zastupitel hlavního města Prahy a Prahy 11.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…