„Moje vláda plní sliby. My jsme snížili inflaci.“ Fiala se začal chlubit a vyjel na „sabotéry“

14.07.2023 7:44

MONITORING SÍTÍ Premiér Petr Fiala (ODS) se pochválil. Tvrdí, že snížil inflaci i ceny energií, zastavil růst cen, díky němu neplatíme za potraviny a benzín víc, než bychom platili, kdyby u vlády nebyl. Zabránil nedostatku a nedopustil skokový růst cen potravin, benzínu, nafty a energií. Jeho vláda prý plní sliby a je připravena postarat se o příští generace. Zaráží ho ale, že jeho úspěchy nejsou přijímány jednotně a že se najdou hlasy, které by jeho úsilí chtěly sabotovat.

„Moje vláda plní sliby. My jsme snížili inflaci.“ Fiala se začal chlubit a vyjel na „sabotéry“
Foto: Facebook Petra Fialy
Popisek: Premiér Fiala ohlašuje stabilizační balíček

„Díky úsilí naší vlády a správně nastaveným opatřením se podařilo dostat inflaci zpátky na jednocifernou hodnotu, konkrétně na 9,7 %,“ napsal na úvod svého příspěvku, který zveřejnil na twitteru a pochlubil se tak tím, že se současná inflace dostala na úroveň, na které byla koncem roku 2021, tedy dva měsíce po parlamentních volbách.

K tomuto úspěchu mu dopomohly následující kroky:

Snížení cen energií dosáhla Fialova vláda tím, že celý loňský rok vyjednávala na evropské úrovni, aby mohla zastropovat ceny energií pro občany, firmy a veřejné instituce.

Uvádí také, že spotřebitelům odpustili poplatky za obnovitelné zdroje.

Dalším krokem, který předcházel proklamovanému úspěchu, byly podle Petra Fialy vládní úspory a ozdravení veřejných rozpočtů.

„Pokud bychom neseškrtali loňský rozpočet a letos neschválili ozdravný balíček, růst cen by byl v současné době prokazatelně vyšší,“ napsal ve zmíněném příspěvku v situaci, kdy v polovině roku dosáhl schodek státního rozpočtu téměř své plánované výše za celý rok.

Aktuálně by se měl vlivem některých příjmů opět snižovat, což bude jasné až po vyhodnocení měsíce července, nicméně ani odborníci nepředpokládají, že by se vládě podařilo dodržet plánovaný schodek pod 300 miliardami korun.

Dalším nástrojem, který vládě Petra Fialy dopomohl k úspěchu, byl podle něj tlak na dodavatelské řetězce.

„Více než rok jednáme a tlačíme na producenty a prodejce potravin, dodavatele a prodejce benzínu a nafty a dalších komodit, aby za ně občané neplatili výrazně víc, než v okolních zemích. Tento tlak se vyplácí a má prokazatelný vliv na to, jak ceny vypadají,“ hájil Fiala kroky vlády v tomto segmentu.

K vytváření zmíněného tlaku zcela jistě dopomohl i nedávno vyměněný ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který měl jednání s obchodními řetězci ve svojí gesci.

„Díky tomu, že jsme přistupovali k celé věci rozumně a poctivě, jsme dosáhli snižování cen, zabránili jsme nedostatku a nedopustili jsme skokový růst cen potravin, benzínu, nafty a energií,“ zakončil svůj příspěvek.

O tom, zda jeho vláda nedopustila skokový růst energií či potravin lze ale s ohledem na ceny, které platily v době, kdy se Fiala se svým kabinetem ujal vlády, jistě vést debatu.

Petr Fiala je ale o svém úspěchu přesvědčený, což dokázal i jeho další příspěvek na stejné sociální síti.

„Ukazuje se, že naše úsilí přináší ovoce, má výsledky. Potvrzuje se také nutnost prosazení ozdravného balíčku a také to, že musíme dělat opatření, která zajistí ekonomický růst a prosperitu České republiky i v budoucnosti,“ uvedl s tím, že toto zajistí Vládní výbor pro strategické investice, který se poprvé od voleb v roce 2021 sejde už příští týden.

„Moje vláda je vláda, která se nebojí sliby plnit, která je plní a která tedy může říct, že s nezodpovědným hospodařením je konec. My jsme připraveni se postarat o to, aby další generace České republiky nemusely žít na dluh,“ píše odhodlaně premiér a upozorňuje na plnění slibů, které vláda občanům dala před volbami.

Přesto ale premiér našel na svém snažení kaňku. Tou je fakt, že není úsilí současné vlády a samotného premiéra pozitivně přijímáno všemi.

„Zaráží mě, že se přesto najdou hlasy, které by chtěly sabotovat všechno, co se s katastrofálním stavem českých financí dá udělat,“ udivuje Petra Fialu fakt, že snahu jeho vlády i jeho samotného nepřijímá česká veřejnost jako jeden muž/žena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …