„Na důchody nebude.“ Proč se to říká? Stropnický tuší zlý úmysl

20.06.2023 14:10 | Ze sítí

Na důchody nebude, v budoucnu bude ten od státu jen přilepšením a dvacátníkům i čtyřicátníkům nezbývá, než spoléhat sami na sebe. Tak shrnul důchodovou problematiku youtuber Karel Kovář, známý též jako Kovy. S jeho slovy však nesouhlasí bývalý politik Matěj Stropnický. „Cílem je připravit lidi o JISTOTU důstojného dožití po celoživotní práci. Aby se znovu báli, že zemřou v chudobě, nebudou mít na léky, na péči, na zuby...“ míní. Kvůli tomu prý vycházejí neustále takováto prohlášení, údajně založená na datech.

„Na důchody nebude.“ Proč se to říká? Stropnický tuší zlý úmysl
Foto: Podcast Náměstí Míru
Popisek: Matěj Stropnický

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí
Téma výše důchodů je v politice v podstatě konstantou, ale s ohledem na masivní inflaci nabralo na důležitosti. Vláda prohlašuje, že chce provést důchodovou reformu. A řeší se otázka, zda budoucí generace bude vůbec nějaké důchody dostávat. Tuto otázku řešil i youtuber Kovy (alias Karel Kovář), který hned na začátku svého videa uvedl, že to bude již brzy jeho generace, která bude mít důchodový systém na ramenou. „A to v momentě, kdy bude pod největším tlakem,“ dodal. Podotkl, že důchod byl celou dobu prezentován jako doba, kdy si celý život pracující člověk bude moci odpočinout a být šťastný „jako senior z fotobanky, který se nechal vyfotit, protože má malý důchod“. Jenže to už dle youtubera neplatí a stát se nepostará.

Proč? Jednak se narodilo málo dětí, ale hlavně teď do důchodu začínají odcházet tzv. Husákovy děti, což tvoří nepoměr mezi příjmy a výdaji. Připomenul, že spousta lidí si na sociálním pojištění moc neodvádělo a teď jsou překvapeni, že mají důchod nízký, například někteří herci a herečky. Žertem dodal, že když Ministerstvo zdravotnictví varuje před nebezpečím kouření, mohlo by Ministerstvo práce a sociálních věcí varovat, že nízké odvody škodí výši důchodu. „Ona za tenhle paradox může i česká politická impotence poslední dekády, která nebyla schopna udělat pořádnou reformu nebo přiznat, jak velký problém se blíží,“ dodal.

Důchodový účet je v deficitu už nyní. Poukázal na slova ekonoma Mojmíra Hampla, bývalého člena rady ČNB, který považuje za absurdní, že účet je v deficitu už teď, kdy je zaměstnanost na historických minimech a Husákovy děti jsou stále v práci. Odhad je, že v roce 2050 budou v ČR v důchodovém věku tři miliony obyvatel. A k tomu bude počet pracujících o milion menší. „Dnes na jednoho seniora pracují tři lidé, za třicet let to nebudou ani dva. A navíc se stále dožíváme vyššího věku,“ přiblížil Kovy s tím, že dnes lidé v průměru pobírají důchod 24 let.

Do pár let tedy hrozí, že stát nezvládne ufinancovat důchody. „Tohle všechno se ví už desítky let,“ poukázal a dodal, že poslední vláda, která důchody řešila, byla ta Nečasova, tedy už více než deset let vzdálená. Od té doby žádný premiér na reformu nesáhl, čemuž se youtuber nediví, když se to v podstatě rovná sebevraždě, protože senioři jsou nejvěrnější voličská skupina. „A bude jenom hůř. S milionem seniorů navíc bude za pár dekád hledání kompromisu skoro nemožný,“ varoval Kovář a dodal: „Proto je neomluvitelný, že se těch posledních 11 let vůbec nic nedělo.“

Kovář též poukázal, že díky valorizaci zůstávají senioři relativně dobře chránění vůči inflaci. „Systém trestá ženy. 60 % seniorek je po úmrtí manžela ohroženo chudobou, u mužů jenom 15 %. Rozdíl mezi průměrným důchodem muže a ženy je v průměru 3000 korun,“ což vysvětlil tím, že do důchodů se nepočítá rodičovská dovolená. Zde je ovšem namístě zmínit, že muži se v průměru dožívají o šest let méně než ženy. Dnes důchody podle statistik nahradí polovinu mzdy. Ale tento poměr se dle ekonomů propadne na 30 %. Dle Kovyho teď dvacátníkům, ale i čtyřicátníkům nezbývá, než spoléhat sami na sebe.

„Zázrak“ by se pak podle něho konal, kdyby byl obří baby boom, lepší migrační politika nebo došlo k masivní digitalizaci a robotizaci. „Obávám se, že jinak to stárnutí zvrátit nepůjde,“ podotkl s tím, že bude rád, když se jeho video bude šířit a lidé mu napíší, co od důchodu očekávají.

Skutečně mu jeden člověk napsal. A to bývalý lídr sociálně demokratické kandidátky v Praze, Matěj Stropnický, který se závěry rozhodně nesouhlasí. „Pro youtubera Kovyho, který včera natočil vládní videjko o důchodech: Důchody byly zavedeny proto, aby zbavily lidi existenčního strachu ze stáří, a tím osvobodily jejich životy. Zejména těch lidí, kteří si ani v letech mnohem nižšího věku dožití, než máme dnes, nedokázali ze svých příjmů na důchod našetřit. Videjka, která chtějí vymýt mozky a pomoct zničit systém penzí, a tedy sám základ sociálního státu, musí milionkrát zopakovat, že na důchody nebude. Protože populační křivka. Protože nízká imigrace. Protože stárnutí a délka dožití. Protože zadlužení systému. Blabla donekonečna. Vždycky je to stejný. Samá ‚tvrdá data‘. Cílem je připravit lidi o JISTOTU důstojného dožití po celoživotní práci. Aby se znovu báli, že zemřou v chudobě, nebudou mít na léky, na péči, na zuby... Proto není tahle vládní reforma (o videjku ani nemluvě) žádná odvaha, ale naopak hanebná srabárna.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kovy Kovář se sám dehonestoval spoluprací s Českou pětikoaliční televizí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 20.06.2023 15:01:49
Nemá význam se zabývat jeho příspěvky.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…