„Nehrajte si. Musíme vládnout.“ Wilders rozjel jednání o vládě, je rušno

28.11.2023 13:14

V Nizozemí se rozbíhají jednání o příští vládě. Zdá se, že vítěz voleb Geert Wilders se svou krajně pravicovou protiislámskou stranou PVV (stranou pro svobodu) má prostor k možnému ustavení vládní koalice. Má to ale háček. Proces vyjednávání se zkomplikoval hned na začátku. Po zásahu policie.

„Nehrajte si. Musíme vládnout.“ Wilders rozjel jednání o vládě, je rušno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Geert Wilders

Před týdnem proběhly v Nizozemí volby, které pro mnohé překvapivě vyhrál s jasným náskokem pravicový radikál Geert Wilders se svou Stranou pro svobodu (PVV). Ve stopadesátičlenné dolní komoře parlamentu získal 37 křesel a 23,5 procenta hlasů voličů.  

Druhá nejsilnější levicová formace spojená se Zelenými, v jejímž čele stojí Franz Timermans, získala 25 křesel. Třetí středoví nizozemští lidovci získali 24 křesel. Na čtvrtém místě se ocitla Nová společenská smlouva (NSC) v čele s poslancem Pieterem Omtzigtem.

Wilders dal najevo, že je připraven jednat o vládě, protože předvolební kampaň skončila, skončil čas střetů a teď je třeba pracovat pro Nizozemce. Pieter Omtzigt zatím neřekl, že jednání s Wildersem vylučuje. Zdrženlivost k rázným prohlášením je cítit i u lidovců, takže PVV by se skutečně mohla pokusit sestavit funkční koalici.

Nizozemská veřejnoprávní televizní NOS upozornila, jestli před novou politickou formací poslance Omtzigta budou ochotni sedět u jednoho stolu s Wildersovou PVV a zda budou politici obou stran si schopni hledět do očí.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

„Všichni se teď soustředí na obsah, ale v konečném důsledku je to také o lidech, kteří se na sebe musejí dívat a přemýšlet: Chci s tebou jít do tohohle dobrodružství?“ poznamenala politická reportérka Nouschka van der Meijden v podcastu De Dag (Den).

Jednání o koalici se však zkomplikovala poté, co policie začala vyšetřovat vyjednavače o koalici za PVV senátora Goma van Striena pro spáchání podvodu. Senátor obvinění odmítá, ale z postu vyjednavače odstoupil. Pro Wilderse Strienovo obvinění znamená komplikaci. Podle serveru britského listu The Guardian Wilders přiznal, že to nebyl „vyjednávací začátek snů“.

O kauze informoval server NRC Handelsblad. Celou kauzu odstartovala univerzita v Utrechtu, která na senátora podala trestní oznámení v souvislosti s nemocnicí UMC Utrecht. Senátor Strien figuroval ve společnosti, která komercionalizovala objevy univerzity a úspěchy utrechtské nemocnice a získané peníze měla převádět zpět těmto subjektům. Ale senátor spolu s kolegou měl údajně vytvářet další odštěpenecké firmy, přes které měly peníze téct.

List NRC upozornil, že Wilders dává i po této kauze najevo, že i tak se chce pokusit vládu sestavit, protože jeho PVV k tomu dostala jasný mandát od voličů.

„PVV musí vládnout. Lidé promluvili. A udělali z nás největší. Tomu se říká demokracie. Nehrajte si s tím (...) Jinak se staneme mnohem, mnohem větší,“ ozval se Wilders na sociální síti X.

Server britského deníku The Guardian připomněl, že v Nizozemí trvají zpravidla jednání o vládě celé měsíce. A Wilders prý ví, že pár dní teď bude muset obětovat na vysvětlování této kauzy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

no prosím jak to jde , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 28.11.2023 14:23:33
po volbách prohlásil vítěz, že je třeba začít pracovat pro nizozemce. Takové prohlášení, že je třeba začít pracovat pro čechy jsem od fialy nikdy neslyšel a asi ani neuslyším. Tady češi slouží jen k otrocké práci a placení všeho, co vláda vymyslí. Ku prospěchu čechů není nic.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…