„Nejhorší ohrožení demokracie od 2. světové války.“ Blíží se k nám. Varování z okolí Klause

28.03.2023 18:54

Bývalý europoslanec Ivo Strejček z Institutu Václava Klause varuje, že v české politice nevidí žádné lídry, kteří by dokázali bojovat proti levicovému progresivismu a tzv. woke kultuře, která k nám míří ze Spojených států. I u nás tak brzy bude hrozit přepisování historie a nespočet pravidel v rámci genderismu, rasismu, environmentalismu a dalších oblastí. Je to prý největší ohrožení demokracie od druhé světové války.

„Nejhorší ohrožení demokracie od 2. světové války.“ Blíží se k nám. Varování z okolí Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Strejček

Slova o nejhorším ohrožení demokracie od druhé světové války pronesl John O’Sullivan, konzervativní komentátor, novinář a bývalý poradce Margaret Thatcherové, který se účastnil diskuse IVK. Hlavním tématem setkání byla debata o revolučním levicovém fenoménu se speciálním názvem „woke“, který O’Sullivan nazývá „největším ohrožením demokracie od konce druhé světové války“.

Strejček ve své zprávě z diskuse, která je dostupná na Parlamentníchlistech.cz, připomíná, že čeština ještě ani pro kulturu „woke“ nemá správné slovo, a tak se zatím termín nepřekládá. Podle Strejčka a dalších účastníků diskuse už samotná absence vhodného jednoticího názvu výrazně ztěžuje souboj s touto ideologií.

Kulturu „woke“ Strejček charakterizuje jako směsici „levičáckého genderismu, feminismu, environmentalismu, omlouvání se za historii a vnucování si pocitů viny za bělošskou nadřazenost“. Tento proud se podle něj nedá jednoduše označit ani jako progresivismus, ani jako kulturní marxismus.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26157 lidí
Tato „nová ortodoxie nemá intelektuální bázi, kterou by šlo analyzovat a důsledně s ní polemizovat. Podstata problému mimo jiné tkví v tom, že se nedaří přesně definovat skutečného opravdového nepřítele,“ měl prohlásit bývalý prezident Václav Klaus.

John O’Sullivan prý v rámci panelové diskuse mimo jiné varoval, že precizně ideově definované politické strany jsou už minulostí. „Jsou nahrazovány menšinovými nátlakovými skupinami a nevládními organizacemi, často organizovanými vládami samotnými, s podporou médií ovládaných generací mladých aktivistů a cenzorů,“ varoval O’Sullivan.

Podle něj bohužel chybějí političtí lídři, kteří v minulosti vždy věděli, čeho chtějí dosáhnout a kam své země vést, a kteří by dokázali bojovat proti této agresivní levičácké revoluci, která má prý kořeny ve Washingtonu. Ze Spojených států se pak snaží zastánci woke kultury šířit tento názor do světa.

„Američané trpí představou vlastního mesianismu a vnucují zbytku světa své představy navzdory tomu, že si to onen zbytek světa zpravidla nepřeje,“ upozornil O’Sullivan, kterému také vadí, že například britští konzervativci politikám genderismu, feminismu, odmítání historie a environmentalismu odmítají vzdorovat.

Stejná situace je podle Strejčka a Klause i na české politické scéně. Podle O’Sullivana si je „veřejnost nebezpečí levicové revoluce vědoma, vadí jí a ve volbách zvolí ty, kteří budou proti ‚woke revoluci‘ politicky bojovat“. S tímto tvrzením ale Strejček nesouhlasí.

„Ano, moc bychom si přáli, aby John měl pravdu, bohužel však nevidíme relevantní politické strany rozhodně prosazující takový program, nevidíme žádné lídry, kteří by měli chuť či odvahu hrůze této levicové revoluce – tak úspěšně rozleptávající západní demokracie – vzdorovat. V tomto slova smyslu jsme Johnův optimismus poněkud brzdili,“ dodal Strejček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…