„Nepolevit!“ Ani únava válkou Lipavského na ČT neobměkčila

22.07.2022 10:10

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se vrátil z Ukrajiny. S prezidentem Volodymyrem Zelenským jednal o obnově jeho země. V Událostech, komentářích na ČT24 hovoří o odhodlání ukrajinských představitelů ve válce uspět, musí ale pokračovat pomoc Západu. „Máme celou řadu dobrých důvodů pokračovat ve vojenské pomoci, vláda nesmí polevit, i když jsou lidé unavení. Na Ukrajině máme velmi dobré jméno,“ popisoval šéf české diplomacie. Má v plánu debaty s ministry zahraničí zemí EU, které mají přispět k jednotnému postoji vůči Ukrajině.

„Nepolevit!“ Ani únava válkou Lipavského na ČT neobměkčila
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9632 lidí
Šéf české diplomacie po své návštěvě Kyjeva popsal, že centrum působí jako letní město: „Bylo tam méně lidí, menší ruch. Kdyby na ulicích nestály vystavené zničené zbraně a tanky a vládní čtvrť nebyla opatřena bezpečnostním koridorem, tak nepoznám na první pohled rozdíl,“ porovnal Kyjev dnes a v únoru, kdy jej navštívil ještě před tím, než vypukl válečný konflikt.

„Válka ale stále probíhá a zuří,“ uvedl, že viděl při své návštěvě také mnoho zničených ukrajinských měst a čtvrtí, kde proběhly těžké boje. „Je důležité vidět míru destrukce na vlastní oči, být u toho, protože v těch debatách si to musíme stále připomínat,“ míní ministr zahraničí.

Záznam celého rozhovoru najdete ZDE

Návštěva podle jeho slov byla do značné míry symbolická, zároveň proběhly i pracovní schůzky s ukrajinskými představiteli. Popsal, jaký dojem na něj udělali: „Prezident Zelenskyj na mě působil dojmem státníka. On se proměnil. Když jsem s ním hovořil před čtyřmi měsíci, působil pod větším tlakem, nyní je vidět, že má jasnou misi – ubránit Ukrajinu a ukrajinský národ,“ uvedl Lipavský.

Prezident Zelenskyj i šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba věří, že se Ukrajině podaří dobýt ztracená území: „Kdyby nevěřil, že mohou uspět, asi by z nich nevyzařovalo takové odhodlání,“ podotkl.

Důležitá pro jejich úspěch bude pomoc západních zemí – zdůraznil. „Oni nevědí, zda jinak budou úspěšní, nezvládnou to sami, potřebují pomoc ze Západu, jehož chtějí být součástí. O tom jsme se dlouze bavili. To je také to moje poslání – zpráva, se kterou se vracím, že musíme pokračovat v pomoci Ukrajině. Máme k tomu celou řadu dobrých důvodů,“ míní šéf české diplomacie.

V kontextu české pomoci Ukrajině zaznamenal od ukrajinských představitelů velkou míru vděku: „Děkovali za to, co Česká republika pro Ukrajinu udělala, poděkování za vojenské dodávky, humanitární a politickou pomoc. Opravdu máme tam velmi dobré jméno a řadíme se mezi ty nejspolehlivější a nejsilnější partnery Ukrajiny,“ řekl k česko-ukrajinským vztahům.

Hlavní výzvou je podle Lipavského nyní zvládnutí energetické krize a uprchlické vlny a pokračovat dál ve vojenské pomoci Ukrajině. „Ukrajina potřebuje i stabilizaci finanční makroekonomickou, to je spíše otázka pro Evropskou unii, než aby Česko poskytovalo samostatně peníze,“ hovořil o spojenectví a soudržnosti v Evropě.

„Nesmíme polevit v pomoci Ukrajině! Nepolevit je úkolem pro vládu a naše vláda nepolevuje. Je na nás obhájit si to před veřejností, věřím, že jsme schopni naše kroky obhajovat. Lidé jsou válkou na Ukrajině unavení, už to nechtějí vidět,“ všímá si. A připomněl, že Česko dnes čelí mnoha krizím, a pokud vypukne potravinová krize v Africe, tak může přijít i migrační vlna přes jih Evropy, jako jsme zažili v roce 2015. „To je vše způsobeno Putinovou válkou na Ukrajině,“ zdůraznil.

Kyjev Lipavský navštívil společně se svým rakouským kolegou  Alexanderem Schallenbergem. Rakousko má jiný pohled a přístup, například nedodává zbraně na Ukrajinu, je však aktivnější v humanitární pomoci. Rakouský pohled se podle Lipavského blížil spíše německé pozici, kde vidíme snahy nebýt až tak důrazný v některých prohlášeních. Na jednání v Kyjevě se prý těmto rozdílům nevěnovala pozornost: „Zdůrazňoval se vždy pozitivní přínos,“ poznamenal.

„Důležitou zprávou pro Ukrajinu je, že země střední Evropy mají zájem o ukrajinské téma. Naopak jsme rádi, že rakouský kolega se mnou jel na Ukrajinu a viděl tu míru destrukce, utrpení a kolik lidí zahynulo. Uvědomuje si, že je naší morální odpovědností dále pokračovat v té pomoci,“ dodal Lipavský.

Udržení jednoty na složitějších otázkách, které unii čekají, vnímá Lipavský jako velký úkol pro české předsednictví v Radě EU: „Celá řada našich priorit se právě věnuje Ukrajině, stejně jako se jí věnují mé zahraničněpolitické priority. Je třeba hledat společnou pozici, teď to vidíme na tom sedmém sankčním balíčku,“ uvedl.

V Praze na konci srpna bude hostit všechny ministry zahraničních věcí EU. „Chci, abychom se bavili o tom, jakým způsobem přehodnotit principy naší politiky vůči Rusku. Já nemohu přesvědčit rakouského ministra zahraničí, aby se změnila rakouská zahraniční politika. Tím, že ale povedeme debatu, tak se to třeba povede, s rakouským kolegou máme otevřený dialog,“ řekl, jak v této věci může sám přispět. Příští týden Česko navštíví také německá ministryně zahraničních věcí, i zde vidí Lipavský příležitost v těchto debatách dále pokračovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…