„Nepoučitelní Češi.“ Vedle koronaviru něco moc zlého. Epidemiolog volá na poplach

08.08.2023 16:11 | Monitoring

Epidemiolog Rastislav Maďar v pořadu Prostor X sdílel obavy, že jsme se z covidové pandemie dostatečně nepoučili. Češi podle něj nerespektují doporučení přicházející z vlády. „Mám pocit, že doporučení je na úrovni, že nic neexistuje. Když je nějaká povinnost, tak se velká část populace ještě snaží vymyslet, jak to obejít.“ A že na to můžeme doplatit při další pandemii. Varuje před šířícím se virem ptačí chřipky. Vrátit se podle něj může kdykoli i koronavirus.

„Nepoučitelní Češi.“ Vedle koronaviru něco moc zlého. Epidemiolog volá na poplach
Foto: Repro Rastislav Maďar
Popisek: Epidemiolog Rastislav Maďar

Klíčové podle Maďara do budoucna je, abychom se z covidové pandemie co nejlépe poučili. V tomto směru shledává v Česku jisté mezery: „V něčem jsem se poučili, ale upřímně jsem doufal, že to poučení bude daleko větší. Například i na té individuální úrovni, že člověk, který bude mít příznaky respirační nákazy, s tím nebude chodit do práce, do MHD, nebo že použije roušku. Poučení na celostátní úrovni se musí ještě odpracovat,“ vyjádřil se Maďar.

Všímá si, že opatření jako je odstup, nošení respirátoru v případě příznaků respirační nákazy, lidé už dávno nedodržují. „Myslel jsem si, že jak začne sezóna chřipkových nákaz, tak většina lidí si dobrovolně do MHD vezme respirátor. Je pravda, že jsme všichni byli z toho covidu vyčerpaní a nikdo se k tomu nechce vracet, ale poučení musí nastat. Ne, že se budeme plácat po ramenou, jak skvěle jsme co zvládli, ale naopak vypíchnout věci, které se nepovedly, a proč se nepovedly, poctivě je zanalyzovat, aby se příště nestaly, protože mrtvých nemuselo být 40+ tisíc, ale daleko méně, a to se nám příště nemusí stát,“ dodává Maďar v rozhovoru pro Prostor X.

Anketa

Líbí se vám, jak Petr Pavel vykonává úřad prezidenta republiky?

2%
97%
hlasovalo: 22583 lidí
„Pracujeme tu s jinou mentalitou národa,“ řekl v porovnání s Tchaj-wanem. „Na Tchaj-wanu mi kolega epidemiolog, který je teď dokonce pro svůj úspěch epidemiologického působení premiérem, říkal, že u nich je to jednoduché, oni řeknou nějaké doporučení a ti lidé to dodržují. Ale u nás mám pocit, že doporučení je na úrovni, že nic neexistuje, jako by to nebylo. A když se stavnoví nějaká povinnost, tak se velká část populace ještě snaží vymyslet, jak to obejít.“ Zmínil, že např. Švédsku lidé respektovali doporučení ze strany vlády. Čechům ale podle jeho slov musí být nejdříve skutečně už velmi špatně, aby doporučení respektovali.

Není tak podle něj tak vyloučeno, že může přijít něco dalšího, na co nebudeme připraveni. „Díváme se na virus ptačí chřipky, který je poměrně nebezpečný. Pokud ten virus přejde přes organismus nějakého savce a tam získá schopnost vázat se velmi efektivně na lidské receptory, tak ten nový virus může způsobit globální pandemii velmi jednoduše. Na celém světě jsou zprávy, že je ten virus H5N1 zachytáván od velkého množství různých druhů savců. Ale také koronavirus může nastat, může dorazit kdykoliv,“ pravil epidemiolog.

Vážnost situace by podle svých slov nezlehčoval, jelikož k šíření nákaz dochází pod vlivem náhodných faktorů. Nepřiklání se k teorii, že koronavirus byl uměle vytvořený. „K tomu skutečně žádná data, ani náznak pravděpodobnosti, nejsou. Pokud to někdo říká, tak asi chce být zajímavý jenom do médií, nebo pro nějaké své sledující na sociálních sítích,“ domnívá se Rastislav Maďar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co tak se bavit o tom, jestli jsou uprchlíci naočkovaní proti |TBC, žloutenkám, záškrtu a jiným svinstvům ? Nikdo z vás, vy odborníci ani nepípne., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseA.Ka. , 08.08.2023 17:04:23

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…