„Neuvěřitelné.“ Opozice radši poškodí Slovensko. Fico naštvaný

16.12.2023 18:25 | Monitoring

Evropská komise hrozí, že zasáhne proti Slovenské republice jakýmkoli způsobem včetně omezení eurofondů, pokud by kroky vlády premiéra Robertem Ficem (Směr) porušovaly právo Evropské unie. „To, co v Evropském parlamentu proti Slovensku předvedli opoziční slovenští europoslanci s cílem poškodit naši zemi, by neudělali ani potkani,“ reaguje premiér Fico na varování z Evropské komise. Důrazně odmítl, že by jeho kabinet chtěl rušit specializovaný trestní soud, jak slovenští opoziční europoslanci tvrdí.

„Neuvěřitelné.“ Opozice radši poškodí Slovensko. Fico naštvaný
Foto: Facebook
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

Plánované zrušení klíčových protikorupčních struktur na Slovensku a jeho důsledky pro právní stát byly ve středu večer předmětem debaty mezi poslanci Evropského parlamentu (EP) a evropským komisařem pro spravedlnost Didierem Reyndersem. Vystoupilo 33 řečníků, z toho 12 ze 14 slovenských poslanců Evropského parlamentu, uvedla agentura TASR.

Evropská komise (EK) neváhá proti Slovenské republice jakkoli zasáhnout, včetně omezení čerpání evropských fondů, pokud by kroky vlády vedené premiérem Robertem Ficem v oblasti právního státu porušovaly pravidla EU, uvedl v rozpravě Reynders.

„To, co v Evropském parlamentu proti Slovensku předvedli opoziční slovenští europoslanci s cílem poškodit naši zemi, by neudělali ani potkani,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico v krátkém videu zveřejněném na Facebooku.

„Když opozice neví, jak soutěžit se současnou novou vládou, posílá představitelům Evropské komise a Evropského parlamentu lži o připravované novelizaci trestného zákona, trestního pořádku nebo o rušení Úřadu speciální prokuratury,“ uvedl s tím, že slovenští europoslanci za opoziční strany chtějí pomocí lží za každou cenu poškodit Slovenskou republiku.

Slovenský premiér Robert Fico krátce po vítězství ve volbách a sestavení vládní koalice zahájil obří čistku v bezpečnostních složkách, které se za éry předchozích kabinetů věnovaly řadě přátel, příznivců či sponzorů Ficova Směru-SD, a nastoupil i na Úřad speciální prokuratury, který řadu z těchto případů dozoruje a 6. prosince vláda schválila její zrušení. Nepočítá však se zrušením Specializovaného trestního soudu, jak někteří slovenští europoslanci varují.

Na to důrazně Robert Fico upozorňuje: „V dokumentu z 5. prosince opakovaně upozorňovali evropské instituce na návrh současné vlády zrušit specializovaný trestní soud. To nemá nic společného z realitou. Protože vláda navrhuje zrušit pouze semeniště porušování lidských práv - Úřad speciální prokuratury a jeho hlavního představitele, nenávistného politika, podvodníka a pravoplatně odsouzeného zločince Daniela Lipšicu, který jako Matovičův sluha důsledně plnil pokyny a zneužíval a zneužívá trestní právo na likvidaci politických oponentů,“ řekl slovenský předseda vlády.

„Je doslova neuvěřitelné, že slovenští opoziční europoslanci žádají Evropskou komisi, aby potrestala Slovensko nevyplacením evropských fondů, věřící, že to poškodí slovenskou vládu v očích veřejnosti. Takové věci nedělají ani potkání! Škodit vlastní zemi ve jméně politického souboje mohou jen bezcharakterní protislovenská individua,“ zopakoval Fico.

V tomto cirkuse nemůže podle Fica samozřejmě chybět celá síť mimovládních organizací financovaná Sorosem, ani některá slovenská média, které o dnešní bouřce ve sklenici vody píší obyčejně tak, jak oni chtějí, myslí si Fico.

Okomentoval také slova evropského komisaře pro spravedlnost Reyndersoma, který potvrdil a pozitivně přivítal, že mezi Evropskou komisí a vládou Slovenské republiky probíhá dialog k uvedené trestní novelizaci a obecně řekl, že Evropská komise může použít všechny nástroje, které má k dispozici, včetně finančního nátlaku, pokud reformy jdou proti právnímu státu.

„To je ale všeobecné pravidlo, které platí pro všechny země Evropské unie. Mrzí mě, že komisař úmyslně neuvedl důvody pro které vláda Slovenské republiky přistupuje ke zrušení Úřadu speciální prokuratury. Že jsou tu desítky rozhodnutí ústavního soudu o porušení lidských práv, mrtví ve věznicích, zvěrstva vyšetřovatelů Národní kriminální agentury a prokurátorů Úřadu speciální prokuratury. O všech těchto okolnostech je komisař Reynders důkladně informovaný. Nebudu nyní komentovat jeho pohnutky zamlčovat tato závažná fakta,“ uvedl Fico.

„Za každých okolnosti mohu konstatovat, že opoziční slovenští europoslanci v Evropském parlamentu nedosáhli ničeho kromě hanby, kterou si způsobili. Doufám, že je v této neúspěšné sabotážní akci proti Slovensku vidělo co nejvíce Slovenek a Slováků. A nám nic nebrání pokračovat v legislativním procesu,“ uzavřel slovensky předseda vlády Robert Fico.

Evropský parlament by měl po středeční rozpravě přijmout nelegislativní usnesení. O jeho znění budou europoslanci pravděpodobně hlasovat na příštím plenárním zasedání, které se bude konat od 15. do 18. ledna 2024 ve Štrasburku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže porušování práv členských států ze strany EU je v pořádku ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZablokován na Seznamu , 17.12.2023 8:24:20
Totalitního diktátu EU je potřeba se co nejdříve zbavit! Komu to ještě není jasné? Asi jen Zdechovskému a Jourové.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …