„Nevědomky odsoudil nejméně dva lidi?!“ Fischer zuří nad Fremrem. Prezident dostal ránu

05.08.2023 6:59 | Monitoring

Výsledek středečního hlasování Senátu, které podpořilo jmenování bývalého místopředsedy Mezinárodního trestního soudu Roberta Fremra ústavním soudcem, ani s odstupem času předseda senátního bezpečnostního výboru Pavel Fischer (nezávislý) nevítá. Pro CNN Prima News senátor uvedl, že se s hlasováním mělo počkat, až se vyvrátí všechny pochybnosti kolem Fremrovy předlistopadové minulosti a prezident Petr Pavel měl svou nominaci stáhnout. Otázky kolem Fremra dle něj neubývají, „spíše naopak“.

„Nevědomky odsoudil nejméně dva lidi?!“ Fischer zuří nad Fremrem. Prezident dostal ránu
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Předseda senátního bezpečnostního výboru Pavel Fischer (nezávislý) byl k rozhodnutí horní komory umožnit Fremrovi být ústavním soudcem velmi kritický hned při předložení návrhu Fremra jmenovat soudcem Ústavního soudu. 
 
Fischer informoval, že návrh na jmenování Fremra odmítl a poukazoval například na jeho kauzu Olšanské hřbitovy z roku 1988, v níž se na zmanipulované obžalobě podílela komunistická tajná policie. „Podle mého názoru se podílel na nespravedlivém zpolitizovaném procesu, přičemž mám celou řadu pochybností i o jeho současných výrocích. Například zda tak mohl činit opravdu nevědomě, jak uvádí, a zda to dnes opravdu adekvátně reflektuje. Na kandidáty na Ústavní soud musíme klást ty nejvyšší nároky. Není nad nimi už žádná další kontrola. Vládu nad nimi má už jenom jejich profesionalita, osobní integrita a to, že budou umět naslouchat svému svědomí,“ napsal senátor ve svém twitterovém vyjádření.
 
Zmínil, že Senát byl vždy strážcem étosu roku 1989, hlídal, aby oběti komunismu nacházely zastání i tehdy, kdy tomu situace nebyla jinak příznivá. „Také proto budu hlasovat proti návrhu,“ dovysvětlil.
 
 
Fremrovi vyslovili nakonec senátoři, i přes Fischerův nesouhlas, důvěru a v tajné volbě získal hlasy 36 z 67 hlasujících členů horní komory.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí
Pro CNN Prima News nyní Fischer dodal, že si myslí, že měl prezident Petr Pavel vzít svou nominaci zpět a Fremr dle něj „mohl chtít nejdřív vyvrátit všechny pochybnosti“. „Nic z toho se, jak víme, nestalo,“ vadí mu. 
 
Dle Fischera v souvislosti s Fremrem „otázek neubývá, spíše naopak“. „V posledních týdnech nám pan Fremr zaslal několik svých vyjádření, ve kterých postupně posouval svá stanoviska. Na některé detaily konkrétního procesu si dobře vzpomínal, jiné podle svých slov vytěsnil. Opakoval nám, že nemá k dispozici rozsudky a další materiály. Jinými slovy jsme slyšeli a četli selektivní vzpomínky plus výmluvy. Ani včerejší vystoupení pana Fremra mé pochybnosti nevyvrátilo,“ uvedl senátor. 
 
Soudce podle Fischera nedostatečně vysvětlil otázky vzbuzující pochybnosti a „bagatelizoval, jak moc se zapletl s komunistickou stranou“.
 
 
Uvedl také, že mělo být jednání senátního výboru s kandidáty na ústavní soudce den před samotnou volbou dosti emotivní a Fremr na něm „nabídl přehnaná gesta, například když přísahal na svou smrt, že nebyl zmanipulován“. „To je poměrně silné prohlášení o případu, na který si příliš nevzpomínáte – například si nevzpomněl, koho vlastně odsoudil. O pár dní později svou výpověď měnil, ve světle pro něj nových informací prohlásil, že byl jako soudce zmanipulován. A tak dále,“ míní Fischer. 
 
Někdejší místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr se dle něj na roli ústavního soudce nehodí, jelikož svou minulost prý nedostatečně reflektuje. „Na Ústavní soud patří soudci, kteří se osvědčili v boji za slabší nebo znevýhodněné, v boji občana proti státu. Mají tam být soudci, kteří prokázali schopnost odolat tlaku – médií, politiků, očekávání veřejnosti. V tom vidím největší slabinu soudce Fremra,“ zaznělo od Fischera s tím, že mu nestačí to, že Fremr vyjádřil lítost nad tím, že „podle svých slov nevědomky nespravedlivě odsoudil minimálně dva lidi“.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …