„Nezvítězí. Nejde to. Jediná možnost.“ Orbán Američany nakrkne. Ale jednoho potěší

30.08.2023 17:31 | Monitoring

Maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru s americkým novinářem Tuckerem Carlsonem prohlásil, že jediným řešením konfliktu na Ukrajině je mír. „Rusko je silnější a početnější než Ukrajina, aktuální strategií Rusko porazit nelze,“ řekl Orbán s tím, že kdyby USA chtěly mír, stalo by se tak hned druhý den ráno. Takové řešení války na Ukrajině podle něj přinese jen exprezident Donald Trump, „který měl nejlepší zahraniční politiku za celá desetiletí“.

„Nezvítězí. Nejde to. Jediná možnost.“ Orbán Američany nakrkne. Ale jednoho potěší
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
Orbán v rozhovoru s Carlsonem, který byl zveřejněn na síti X (dříve Twitter) na úvod prohlásil, že Ukrajina ve válce nevítězí, a kdokoliv říká opak, tak lže. „To není ani nedorozumění, to je čistá lež. Není to pravda, není možné. Každý, kdo se pohybuje ve vrcholové politice, kdo rozumí datům a logice války, musí mít jasno. Ne, Ukrajina v žádném případě nevítězí,“ má jasno Orbán.

„Každý den umírají na Ukrajině tisíce vojáků a civilistů, je to tragédie a já jsem v myšlenkách s nimi. Musíme si uvědomit, že na bojišti bude nakonec záležet na počtu vojáků, a v tom jsou Rusové mnohem silnější a mnohem početnější než Ukrajinci. Musíme pochopit, že současným způsobem Rusy porazit nemůžeme,“ je přesvědčen Orbán.

Představa administrativy Joea Bidena, že finanční a vojenskou podporou Ukrajiny dojde k vítězství a k následnému pádu Vladimira Putina, je podle Orbána daleko od pravdy. „Američané nechápou Rusy. V politice západních zemí jde vždy o to, importovat svobodu na maximální možné území na světě. Ale v Rusku tohle vůbec nikoho nezajímá, tam jde primárně o to, jak udržet svoji zemi pohromadě, protože to je obrovská země,“ vysvětluje maďarský premiér.

A tento ruský přístup podle něj vytváří i ruskou mentalitu a politiku, která je více militantní a vždy se více soustřeďuje na bezpečnost, a to i v oblasti geopolitiky. „A takový je jejich přístup, který je jiný, než máme my na Západě. Ale je to legitimní, je to součástí jejich historie a my si musíme uvědomit, že je nemůžeme porazit tím způsobem, jaký jsme nyní zvolili,“ opakuje Orbán s tím, že Rusové se nikdy nevzdaj, a čím více zbraní Ukrajině pošleme, tím více jich vyrobí Rusové.

Orbán také reagoval na hypotetickou situaci, že se Západu podaří zklikvidovat ruského prezidenta Vladimira Putina. „Rusové sami ho nikdy nesvrhnou, to je jisté. A kdyby došlo k jeho likvidaci, nastal by v Evropě ještě větší strach. Protože když bude Putin mimo hru, tak tam nebude žádná dostatečně silná osobnost, která by držela zemi pohromadě se vším jejím jaderným arsenálem a s armádou. Mezivládí v Rusku je pro nás určitě tou nejhorší variantou,“ říká Orbán.

S tím, jak Ukrajině docházejí lidské zdroje, roste podle Orbána nebezpečí zapojení vojáků jiných států. „To je velmi nebezpečná věc. Pokud by některá západní země vyslala vojáky na bojiště, znamenalo by to přímou válku mezi Západem a Ruskem – a to bychom se okamžitě ocitli ve třetí světové válce. Všichni v Evropě to cítí, žijeme v nebezpečné době, třetí světová válka by nám mohla brzy zaklepat na dveře,“ varuje Orbán, který prý tato slova vždy opakuje Spojeným státům na každém summitu NATO.

V odpovědi na poznámku Tuckera Carlsona, že se zdá být jasné, že Bidenova administrativa vyhodila Nord Stream do povětří, ať už přímo nebo nepřímo, premiér připomněl, že když se to stalo, maďarská vláda to klasifikovala jako teroristický útok. „To Německo a Západ odmítly, že to prý nebyl teroristický útok, ale vlastně nevědí, co to bylo. To je jasný projev nedostatku suverenity. Ale je to věc Němců a já bych je nerad kritizoval,“ poznamenal Orbán a dodal, že pokud by někdo podobně zaútočil na Turkstream, považoval by to za důvod k válce a okamžitě by reagoval.

Viktor Orbán poté zopakoval svůj postoj, že strategie současného amerického prezidenta Joea Bidena ohledně války na Ukrajině nebude fungovat. „Ta strategie spočívá v tom, že ukrajinští vojáci bojují a některé členské státy NATO to financují penězi a vojenskými prostředky. Od začátku říkáme, že je to špatná strategie. Jediným řešením je mír; kdyby USA chtěly mír, stalo by se tak hned druhý den ráno,“ má jasno Orbán.

A tím, kdo by to mohl zařídit, je podle něj exprezident Donald Trump. „Povolejte Trumpa, to je jediné východisko. Já rozumím, že má Trump mnoho skandálů, to všechno chápu, ale Trump měl nejlepší zahraniční politiku za posledních několik desetiletí – nezačal žádnou novou válku a dobře jednal se Severokorejci a s Rusy, dokonce i s Číňany. Prováděl politiku, která byla nejlepší možná i pro Blízký východ,“ velebí Orbán amerického exprezidenta. Orbán také prohlásil, že kdyby byl Trump prezidentem ve chvíli, kdy začal ruský útok na Ukrajinu, nedošlo by k němu. Podle jeho názoru je Trump tím, kdo může zachránit západní svět a možná i celé lidstvo před jadernou katastrofou.

Maďarský premiér se také zamyslel nad příčinami ruské invaze na Ukrajinu, která má co do činění zejména se snahami o vstup Ukrajiny do NATO. „Ta myšlenka se objevila už někdy kolem roku 2008, kdy Rusko nebylo dostatečně silné, aby to mohlo zastavit. Tehdy byla šance, aby se to povedlo, ale nakonec to bylo zamítnuto, protože se na tom velké západní státy neshodly. Jenže od té doby je Rusko stále silnější, tudíž je jasné, že jsme propásli jedinečnou šanci, aby se Ukrajina stala členem NATO,“ tvrdí Orbán s tím, že nyní už to není možné, protože NATO nemůže mít tak dlouhou hranici s Ruskem, to by bylo moc nebezpečné.

Spojené státy by tak měly podle Orbána vyzvat k okamžitému míru, protože jen na nich v zásadě záleží. „Pokud nepřijdou peníze a vybavení ze Západu, zejména ze Spojených států, válka skončí. Řešení je v rukou Američanů, mohou ho udělat jen Spojené státy, nikdo jiný, ani Ukrajinci. Ti totiž bez pomoci nebudou moci dále válčit,“ řekl. A že Ukrajince samozřejmě nelze při mírových rozhovorech ignorovat, ale rozhodujícím faktorem není vůle Ukrajiny, ale vůle Spojených států.

Ukrajina si dle něho musí uvědomit, že není absolutně reálné, že by se Rusko vzdalo Krymu. „To je bez debat, to je naprosto scestná představa,“ dodal Orbán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co ti naši komedianti?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLukáš Pecha , 30.08.2023 19:10:54
Nesahají Orbánovi ani po kotníky, protože sami jsou jak bez mozku. Pro rozumy si chodí do Bruselu, Washingtonu, nebo na Ukrajinskou ambasádu. Ubožáci!

|  24 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…